Fókuszban Gyömrőn

2019. 11. 06., sze - 15:40
Zsaru Magazin

A rendőr sosem eshet kétségbe, de esetenként szakmailag is átélhet keményebb periódusokat.

Azonban ilyenkor sem veszíti el a fejét, hanem megoldásra törekszik. Ilyen periódus most a közlekedésben az ősz eddig eltelt időszaka.

A közlekedési terület egyenruhásai érezhetnék úgy, hogy pusztába kiáltott szó minden megelőzési felhívásuk és biztonságteremtő intézkedésük. Rengeteg közlekedő máig nem veszi figyelembe a szakemberek intéseit, ajánlásait, de még az előírt szabályozást sem. Október végére az Országos Rendőr-főkapitányság ismét kénytelen volt kiadni a vörös kódot: nem egészen egy hónap alatt 48-an közlekedési balesetben vesztették életüket. A zsaruk a fokozott aktivitásban látják a megoldást.

A traffipaxozás talán a legkevesebb lakossági rokonszenvet kiváltó rendőri tevékenység. Mondhatnánk, zsebre megy, így valamennyire érthető, bár meg kell jegyezni, szabályosan közlekedő járművezetőt a legszigorúbb ellenőrzés sem sújtja anyagi hátránnyal, a gáz taposásakor mindenki a saját büdzséjével is játszik. Viszont mindenki épségben szeretne hazaérkezni, ezt a szempontot vették figyelembe a monori zsaruk többhetes akciójuk kidolgozásakor.

– Illetékességi területünk sem elhatárolt zóna a rossz mutatók tekintetében, a szaporodó közúti balesetekre mindenképpen reagálnunk kellett – mondta Balog János alezredes, a Monori Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Továbbra is vezető baleseti ok a gyorshajtás, illetve a sebesség nem megfelelő megválasztása, azaz a relatív gyorshajtás. Utóbbi alatt azt értjük, amikor a sofőr nem veszi figyelembe a megváltozott út- és látási viszonyokat. A megengedett, de az adott helyzetben már veszélyes sebességgel közlekedik például az időjárás miatt nyálkássá, csúszóssá vált útfelületen, illetve elégtelen megvilágítás esetén is. Ez a járművezetői hozzáállás gyakorlatilag nem minősül szabálytalanságnak, baj és esetleges büntetés akkor merül fel, ha bebizonyosodik, hogy e tényező miatt következett be baleset. Egzakt módon mérhető azonban az útszakaszra érvényes sebességhatár túllépése, ezért figyelmeztető, visszatartó szándékkal a műszeres mérést állítottuk a közlekedők érdekében végzett akció fókuszába. Október 24-én Gyömrőn, Ecseren, Péteriben, a 4-es és a 405-ös főúton állítottunk fel mérőpontokat, és 9–16 óra között folyamatosan üzemeltettük a készülékeket.

Októbertől decemberig a monori zsaruk minden csütörtökön más-más településen, illetve lakott területen kívüli utakon állítják fel a sebességmérő készülékeket. Az adott helyszíneken egyidejűleg öt traffipax működik, és egyszerre másfél, kéttucatnyi rendőr koncentrál a szabályok betartatására. A jelentősebb forgalmi verőereket gyakorlatilag mindig szemmel tartják a rendőrök, és a közlekedők éppen akkor vannak biztonságban, ha a hatóság betartatja a normákat.

– Nem titkolt szándékunk a lehetőségek szerinti minél átfogóbb, a teljes ellenőrzéshez közelítő akció – tette hozzá a monori rendőrkapitány. – Minden ellenségeskedés nélkül, csupán tisztázva elkötelezettségünk mértékét elmondhatnánk a mérésre kijelölt településen azt is, hogy itt nem jön át senki anélkül, hogy legalább egyszer ne kerülne a traffipax látószögébe. Az egyszerre eszközöket és humán erőforrást igénylő akciót a környező kapitányságok, más szervezeti egységek állományrészeinek, technikáinak bevonásával végezzük. Mivel az időjárás megengedi, a legutóbbi gyömrői akcióban a motoros kollégák támogatását is igénybe vettük. Mivel magam is szoktam motoros szolgálatot adni, tudom, a motoros rendőrnek kétszeres jelentősége van a közlekedők számára. Egyrészről máig figyelemfelkeltő jelenség, amely hangsúlyozza a hatósági jelenlétet, másfelől hathatósan alkalmazható. A jármű adottságai dinamikus mozgást szavatolnak számunkra, így a renitenseknek szinte lehetetlen elmenekülniük a felelősségre vonás elől.

A Monori Rendőrkapitányság ismétlődő méréssorozatába több szomszédos terület zsarui kapcsolódtak be. Az egyesített hatósági jelenlétet és dinamikát képviselő Plósz András és Soós Roland főtörzszászlósok, motoros járőrök megyei támogatást adtak Gyömrőn, míg a műszeres ellenőrzésekben városi kapitányságok autós egységei vettek részt. A Nagykátáról, Dabasról és Gödöllőről érkező két-három fős csoportok különböző helyszíneken a magukkal hozott technikai felszerelésekkel végeztek méréseket. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztály támogató alosztálya a motoros járőrpár mellett egy differenciált feladatot ellátó egységet is delegált. Ők szolgálati jelleg nélküli, ám elöl-hátul kamerákkal ellátott szolgálati autójukkal a forgalomban rögzítették a szabálysértéseket.

– A lakott területeken kívül a 4-es és a 405-ös főút több szakaszán végeztünk ellenőrzést – magyarázta Kuti Zoltán főtörzszászlós és K. Szabó Vanda főtörzsőrmester. – A gyorshajtások mellett az agresszív, veszélyeztető közlekedési formákat szankcionáltuk. Tulajdonképpen azokkal a szabálytalankodó autósokkal szemben intézkedtünk, akik a leállósávon haladva, a záróvonalon előzve nemcsak potenciális balesetokozók lehetnek bármelyik pillanatban, de viselkedésükkel karambol híján is felháborodást váltanak ki a többi közlekedőből.

– A sebességmérés mellett ellenőriztük a passzív biztonsági rendszerek használatát, és minden megállított járművezető alkoholszondás teszten is átesett – összegzett Balog János alezredes. – Kollégáim vizsgálták a megállított járművek dokumentációit, valamint a sofőrök és utasaik adatait is lefuttatták a központi rendszerben. Az egész napos akció során több ezer járművet mértünk be, döntő többségük szabályosan közlekedett. Akik mégsem: 59 helyszíni bírságot szabtunk ki, 16 személlyel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztünk, egy esetben szabálysértési feljelentéssel éltünk, egy főt pedig érvényben lévő körözés miatt fogtunk el.

 

Szilágyi Attila
Fotó: Marosfalvi Péter


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kocsifeltörők a strandoknál

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

 

Vizsgán a lovasok

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

 

Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.

 

Oda-vissza bemérték

Közlekedésrendészeti akciót tartottak a rendőrök Baranyában. Volt olyan, aki kétszer is gyorsan hajtott, amikor a sebességmérő műszer felvételt készített róla.