Forgalmas Paks

2019. 07. 17., sze - 15:51
Zsaru Magazin

Paks az 50 ezer lakost számláló járás központja.

Közel húszezer lakosával Szekszárd után Tolna megye második legnépesebb települése. Kisváros létére számos rendezvénynek ad otthont.

 

A város ismertségét legfőképp hazánk egyetlen energiahálózatra kapcsolt atomerőművének köszönheti, ami az országos villamosenergia-fogyasztás több mint 40 százalékát biztosítja. Jelentős a tranzitforgalom, ami feladatokat ad a helyi zsaruknak. A mezőföldi Paksot kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a legdinamikusabban fejlődő magyar városnak tartják. Gazdasági ereje a környező települések lakosságának jó részét is vonzza, sokan dolgoznak itt, ezért a reggeli és délutáni órákban alig lehet mozdulni a dugó miatt.

– A közterületi jelenlét, a kulturáltan intézkedő járőr a legfontosabb a közbiztonság szövedékében, hiszen ha kint van az egyenruhás kolléga, már önmagában is visszatartó erő. Az utazó bűnözőkre is könnyen felfigyel – mondta Kuti István ezredes, a Paksi Rendőrkapitányság vezetője. – Így volt ez akkor is, mikor egy bicegő férfira lett figyelmes a belvárosban az egyik munkatársam. Odament hozzá, és megkérdezte, mi a probléma, tud-e segíteni. A férfi elég furcsán viselkedett, és az igazoltatást követő ruházatátvizsgálás során a cipőt is levetette vele a zsaru. Kiderült, számos aranytárgyat rejtett a zoknija, ezért nem tudott normálisan járni.

A férfi egy sorozatbetörő társaság tagja volt, akit már kerestek, így a zsaru szemfülességének köszönhetően sikerült megfogni nem sokkal egy belvárosi lakásbetörésből való távozása után. Az elkövető, a társai és az érték is helyére került. A rendőrkapitány fontosnak tartja, hogy nyitott szemmel járjanak a kollégái. Pakson mindig igazoltatnak, ha gyanús körülmény merül fel. A biztonság a lényeg, a városban rengeteg család él, hiszen az erőmű nagyon sok embernek biztosít tisztes megélhetést. Erre az értékre figyelni kell. Ennek része az is, hogy az éjszakai járőrözések során a családi házak nyitott bejáratára, kapuira, garázsaira is figyelnek, figyelmeztetnek a kollégái, vagy az eligazítás szerint visszatérően ellenőriznek – a lakosság megelégedésére.

– Az elmúlt tíz évben sikerült egy olyan, egymásért is dolgozó, szolgáló kollektívát kialakítani a rendőrségen, amelynek tagjai szinte mindenütt ott vannak a városban, és a lehető leggyorsabban reagálnak a különböző feladatokra – folytatta Kuti István. – Tavaly a közterületen elkövetett, kiemelten kezelendő bűncselekmények száma nem érte el a kétszázat a járásban. Nagyban segíti rendőreik munkáját a városban és a környező településeken működő térfigyelő kamerarendszer is. Öt helyen építették ki Pakson és vonzáskörzetében. Több település tervezi ezek kibővítését vagy kiépítését a szakmai véleményünkre alapozottan.

– Ennek a lakók is örülnek, hiszen van lakópark, régi családi házas övezet, amire ugyancsak jól rálát a kamera. A vagyon elleni bűncselekmények száma is csökkent tavaly. Lakásbetörések elvétve fordulnak elő. A lakosok az őket zavaró események kapcsán számos bejelentést tesznek, melyeket a szolgálatok szervezése során figyelembe is veszünk. Ez annak is köszönhető, hogy sokan részt vesznek a megelőzési tájékoztatókon, amit a körzeti megbízottak vagy a bűnmegelőzési kollégák tartanak.

A rendőrkapitány hozzátette: a közlekedésbiztonsági helyzet is elfogadhatónak mondható. Tavaly csökkent a személyi sérüléses közúti balesetek száma. Sajnos a halálos balesetek továbbra is kísértenek az útjaikon, megelőzésük kiemelt feladatuk.

– A bűnözés nem jellemző, ebből a szempontból csendes kisváros a miénk, de néha azért akad egy-egy feladat – ismertette Verbászi János alezredes, a vizsgálati osztály vezetője. – Az ismertté vált bűncselekmények száma 600 alatt volt az elmúlt évben. Ez a szám mintegy a felére csökkent az elmúlt kilenc év alatt. De nemcsak a Paksi Rendőrkapitányság területén, a megyében is jók az eredmények. Országos szinten az első egyharmadban vagyunk. Nagyon jó a rendőrség kapcsolata a polgárőrséggel is. A környező települések többségében ők is segítik a munkákat.

Számos rendezvénynek ad otthont a város. Ezek közül kiemelkedik a tavasszal rendezett Paksi Harmonika és a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál. Utóbbi rendezvény július első hetében lesz, ahova mindig több ezer embert várnak. Rengetegen sportolnak a városban, az Atomerőmű Sportegyesület mellett a Paksi Sportegyesület is várja a mozogni vágyókat. Kajak-kenu, cselgáncs, kosárlabda, hogy csak néhányat említsünk azokból a sportágakból, amelyben az Atomerőmű versenyzői világszinten is kimagasló eredményeket értek-érnek el. Ugyancsak nagy hagyománya van a focinak, a kosárlabdának. Idény szerint ez is munkát ad a rendőrségnek, Paks csapatai ugyanis évek óta az NB I.-ben vannak, és számos alkalommal érkeznek drukkerek máshonnan.

Paksról nem biztos, hogy a borok jutnak elsőként bárki eszébe. Régen a ma már beépített Kishegyen és az erőmű helyén is hatalmas szőlőskertek sorakoztak, a borászat a régi paksi tradíciók közé tartozik. Erre utal a Sárgödör téri pincesor, és a város peremterületén ma is rengeteg szőlőskert található. A szüreti felvonulás is a borászathoz kötődik, így ez a rendezvény is vonzza a tömegeket. Ilyenkor szép számmal érkeznek turisták, akik a világhírű dombot sem hagyják ki.

Tizenöt település tartozik a járáshoz. Nagy előny, hogy mindenütt van körzeti megbízott, polgárőrség, városokban közterület-felügyelet, illetve egyes településeken vad-, hal- és mezőőrség.

Verbászi János alezredes elmondta, nyáron a paksi, valamint dunaföldvári strand is generál egyfajta forgalmat, hiszen szünidőben a családok többsége gyakran igénybe veszi, de itt sem szokott probléma lenni. Időnként a Dunán is tartanak rendezvényeket, de ezek többnyire a vízirendészethez tartoznak. A piac, illetve a havi rendszerességű dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásár igényel még nagyobb odafigyelést, hiszen több ezren is felkeresik. Itt azért előfordul, hogy értékeket hagynak el, vagy eltűnnek.

Paks és vonzáskörzete az atomerőmű tervezett bővítése miatt nagy városfejlesztési kihívások előtt áll a következő években, így biztos, hogy a rendőri munka is tovább fog szélesedni.

KUN MÓNIKA

FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Közös szolgálat

A Simontornyai Rendőrőrs egyenruhásai a Tamási kistérség polgárőreivel együtt láttak el közös járőrszolgálatot Ozorán.

 

Vitt mindent

A tarnabodi férfit őrizetbe vették a rendőrök.

 

A türelmetlenség hibához vezet

Szabálysértési eljárást kezdeményeztek a járőrök egy sofőr ellen, aki Miskolcon a Mátyás király úton személygépkocsijával több kiemelt szabálysértést követett el.