Francia vendégek

2018. 10. 31., sze - 14:11
Zsaru Magazin

Két francia zsaru vendégeskedett a magyar rendőrök szolgálati ebeket és kutyavezetőket képző bázisán.

A párizsi kollégák öt napon át figyelték, hogyan edzik a magyar zsaruk a szolgálati kutyákat, a tapasztalatcsere mindkét félnek hasznos volt.

Fabrice Deccmann főtörzs­zászlós és Cédric Barbier zászlós a francia rendőrség párizsi, központi kutyakiképző bázisának szakemberei. Október 15-e és 19-e között a két zsaru napjait a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ vendégeként töltötte el a dunakeszi bázison. Less Ferenc ezredes, főosztályvezető fogadta a francia vendégeket:

– Cyril Leteuil, a magyarországi francia nagykövetség belügyi attaséjának megkeresésére fogadtuk a párizsi kollégákat. A látogatás mellett tapasztalatcsere, illetve a képzések tárgyában való további együttműködés kialakítása volt a cél. A francia vendégek magával a megkereséssel is jelezték, a magyar rendőrség kutyáinak kiképzési módszerei, eredményessége nemcsak ismert, de elismert is az Európai Unió országaiban. Egy ilyen látogatás mindig kölcsönös előnyt jelent a módszerek és új technikák kicserélésére, igyekszünk nemzetközi szinten is magas fokon tartani a kapcsolatokat a külföldi kutyás zsarukkal. Főleg a terrorveszéllyel kapcsolatos szakmai kérdésekben tanulhatunk a francia kollégáktól, náluk nagyobb a fenyegetettség, több gyakorlati tapasztalattal bírnak a témában.

A francia rendőrség kutyás szolgálatának kiképzői nemzeti hatáskörrel rendelkeznek a járőrebek, az elfogó- és a keresőkutyák képzésénél. A párizsi iskola irányítja és felügyeli az összes francia képzést, amiket 12 regionális bázison hajtanak végre. Folyamatos a fejlesztés, az új technikák kialakítása, főleg a robbanóanyaggal kapcsolatos keresések képzésénél.

– Lépést kell tartanunk a robbanóanyagok fejlesztésével – mondta Cédric Barbier zászlós. – Ma már olyan fegyvereket vásárolnak a terroristák, amikkel nemhogy nem lőttek soha, vagyis nem maradt rajta kiszagolható lőpornyom, de fegyverolaj sem érte, amit szintén tudnak azonosítani a kutyáink.

– 650 szolgálati ebbel dolgozik a rendőrség, közel ugyanennyi állat áll a vidék rendjére ügyelő csendőrség rendelkezésére is, 80 százalékuk juhászkutya – vette át a szót Fabrice Deccmann főtörzs­zászlós. – Egy kutyás járőregység hat rendőrből és három négylábúból áll. Minden kutyának két kiképzője-vezetője van, a szolgálatokat úgy tervezzük, hogy az állat állandó mozgásban legyen, mindennap dolgozzon, ott legyen a rendőr mellett, ne pedig a kennelben unatkozzon. Ha csak ül a zsaru mellett a járőrkocsiban vagy az őrszobán, az is jobb, mert akkor érzi az állat, hogy fontos.

Less ezredes szerint a magyar rendőrök kutyavezetőinek hetente 3–9 órányi folyamatos képzés van előírva. Jónak tartja a francia rendszerben, hogy megyei szintű az országos felügyelet alatt álló kiképzési-továbbképzési rendszer, természetesen központi szak­irányítással. A francia zsaruk kutyavezetői kéthetente egy munkanapot kapnak erre, így a kétgazdás ebek hetente edzhetnek. Az állat így többet dolgozik, ezért a francia zsaruknál nyolc év a rendőrkutyák bevethetőségének felső korhatára, utána jöhet a jól megérdemelt nyugdíj.

Folk Henrik alezredes, a kutyavezető-képző és kutyakiképző osztály vezetője felelt a francia zsarukat érintő szakmai programokért. A vendégek éppen egy éves szinten tartó vizsgára csöppentek be, ahol a már kiképzett rendőrkutyák szakmai fejlődését mérték, ellenőrizték a kiképzők. A dunakeszi kiképzőbázis egyik épületét a metrók folyosóihoz hasonlóan rendezték be, és az egyik megállóban agresszív tömeg támadt a kutyás rendőrre üvöltve, dobálva, megtámadva az intézkedő zsarut:

– A francia kollégák elismerően nyilatkoztak arról, milyen fegyelmezettek, bátrak a kutyáink, pedig az őrjöngő focihuligánokat alakító rendőreink kitettek magukért. Minden mozdulatsort, eszköztárat kimerítettek, amivel éles helyzetben már találkoztak szolgálataik során. Egy kutyánk sem ijedt meg, a kollégák szakszerűen emelték ki a tömegből a legfőbb hangadót, a legagresszívabb támadót, akit elfogtak, majd a tömegtől elkülönítettek. Jó volt hallani a dicséretet, a szakma elismerése mutatja legjobban, hogy a magyar rendőrség kutyaképzése méltó közel hetvenéves hagyományaihoz.

VÉGH ATTILA

fotó: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.

 

Iráni határsértő egy horvát kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.