Francia vendégek

2018. 10. 31., sze - 14:11
Zsaru Magazin

Két francia zsaru vendégeskedett a magyar rendőrök szolgálati ebeket és kutyavezetőket képző bázisán.

A párizsi kollégák öt napon át figyelték, hogyan edzik a magyar zsaruk a szolgálati kutyákat, a tapasztalatcsere mindkét félnek hasznos volt.

Fabrice Deccmann főtörzs­zászlós és Cédric Barbier zászlós a francia rendőrség párizsi, központi kutyakiképző bázisának szakemberei. Október 15-e és 19-e között a két zsaru napjait a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ vendégeként töltötte el a dunakeszi bázison. Less Ferenc ezredes, főosztályvezető fogadta a francia vendégeket:

– Cyril Leteuil, a magyarországi francia nagykövetség belügyi attaséjának megkeresésére fogadtuk a párizsi kollégákat. A látogatás mellett tapasztalatcsere, illetve a képzések tárgyában való további együttműködés kialakítása volt a cél. A francia vendégek magával a megkereséssel is jelezték, a magyar rendőrség kutyáinak kiképzési módszerei, eredményessége nemcsak ismert, de elismert is az Európai Unió országaiban. Egy ilyen látogatás mindig kölcsönös előnyt jelent a módszerek és új technikák kicserélésére, igyekszünk nemzetközi szinten is magas fokon tartani a kapcsolatokat a külföldi kutyás zsarukkal. Főleg a terrorveszéllyel kapcsolatos szakmai kérdésekben tanulhatunk a francia kollégáktól, náluk nagyobb a fenyegetettség, több gyakorlati tapasztalattal bírnak a témában.

A francia rendőrség kutyás szolgálatának kiképzői nemzeti hatáskörrel rendelkeznek a járőrebek, az elfogó- és a keresőkutyák képzésénél. A párizsi iskola irányítja és felügyeli az összes francia képzést, amiket 12 regionális bázison hajtanak végre. Folyamatos a fejlesztés, az új technikák kialakítása, főleg a robbanóanyaggal kapcsolatos keresések képzésénél.

– Lépést kell tartanunk a robbanóanyagok fejlesztésével – mondta Cédric Barbier zászlós. – Ma már olyan fegyvereket vásárolnak a terroristák, amikkel nemhogy nem lőttek soha, vagyis nem maradt rajta kiszagolható lőpornyom, de fegyverolaj sem érte, amit szintén tudnak azonosítani a kutyáink.

– 650 szolgálati ebbel dolgozik a rendőrség, közel ugyanennyi állat áll a vidék rendjére ügyelő csendőrség rendelkezésére is, 80 százalékuk juhászkutya – vette át a szót Fabrice Deccmann főtörzs­zászlós. – Egy kutyás járőregység hat rendőrből és három négylábúból áll. Minden kutyának két kiképzője-vezetője van, a szolgálatokat úgy tervezzük, hogy az állat állandó mozgásban legyen, mindennap dolgozzon, ott legyen a rendőr mellett, ne pedig a kennelben unatkozzon. Ha csak ül a zsaru mellett a járőrkocsiban vagy az őrszobán, az is jobb, mert akkor érzi az állat, hogy fontos.

Less ezredes szerint a magyar rendőrök kutyavezetőinek hetente 3–9 órányi folyamatos képzés van előírva. Jónak tartja a francia rendszerben, hogy megyei szintű az országos felügyelet alatt álló kiképzési-továbbképzési rendszer, természetesen központi szak­irányítással. A francia zsaruk kutyavezetői kéthetente egy munkanapot kapnak erre, így a kétgazdás ebek hetente edzhetnek. Az állat így többet dolgozik, ezért a francia zsaruknál nyolc év a rendőrkutyák bevethetőségének felső korhatára, utána jöhet a jól megérdemelt nyugdíj.

Folk Henrik alezredes, a kutyavezető-képző és kutyakiképző osztály vezetője felelt a francia zsarukat érintő szakmai programokért. A vendégek éppen egy éves szinten tartó vizsgára csöppentek be, ahol a már kiképzett rendőrkutyák szakmai fejlődését mérték, ellenőrizték a kiképzők. A dunakeszi kiképzőbázis egyik épületét a metrók folyosóihoz hasonlóan rendezték be, és az egyik megállóban agresszív tömeg támadt a kutyás rendőrre üvöltve, dobálva, megtámadva az intézkedő zsarut:

– A francia kollégák elismerően nyilatkoztak arról, milyen fegyelmezettek, bátrak a kutyáink, pedig az őrjöngő focihuligánokat alakító rendőreink kitettek magukért. Minden mozdulatsort, eszköztárat kimerítettek, amivel éles helyzetben már találkoztak szolgálataik során. Egy kutyánk sem ijedt meg, a kollégák szakszerűen emelték ki a tömegből a legfőbb hangadót, a legagresszívabb támadót, akit elfogtak, majd a tömegtől elkülönítettek. Jó volt hallani a dicséretet, a szakma elismerése mutatja legjobban, hogy a magyar rendőrség kutyaképzése méltó közel hetvenéves hagyományaihoz.

VÉGH ATTILA

fotó: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.