Futottak és lőttek

2019. 05. 08., sze - 14:29
Zsaru Magazin

Másodszor rendezték meg Szegeden a Belügyminisztérium tan­intézeti lő- és terepfutó-bajnokságát április 12-én.

Egyszerre a pályaorientációs képzést folytató középiskolák terepfutóversenyével. A szolgálat nélkülözhetetlen része a fizikális felkészültség és a biztos fegyverkezelés, így a kondíció kialakítása és a lőtudás elsajátítása a rendőrképzés első számú feladata.

Milyen rendőrös filmeket szeretünk? Amiben a zsaruk melójának esszenciája megmutatkozik. Területükön megbecsült, eredményes, a bűnügyet, a vizsgálatot vagy az igazgatásrendészetet szívügyüknek tekintő rendőrök is megvallják: a pálya iránti elkötelezettségüket az egyenruhában sprintelő, kerítésmászó vagy akár lövöldözés közepette tárat ürítő figurák képe váltotta ki. Nem csupán látványos, de nélkülözhetetlen része is a szolgálatnak a fizikális felkészültség és a biztos fegyverkezelés. A kondíció kialakítása és a lövészeti tudás megszerzése az egyik legfontosabb feladata a rendőrképzésnek. Szerencsére már a tanulóidőszakban egybeesik a kalandérzettel és a szakmai elvárással a lőporfüstbe burkolózás és a terepfutás.

– A tanintézeti lő- és terepfutó-bajnokság megrendezésének ötlete, igénye a rendészeti szakközépiskolai, majd szakgimnáziumi képzéssel egyidős – tájékoztatott a verseny létrehozásának okairól Darvasi Richárd alezredes, az eseménynek otthont adó Szegedi Rendészeti Szakgimnázium (SZRSZG) alapozóismereti szakcsoportjának vezetője, versenyszervező. – A kiegészítő programként is elkönyvelhető, a „nagy” versennyel egyszerre zajló civil középiskolák terepfutóversenye 2018-ban indult. Nem titkolt szándékunk, hogy a rendészeti fakultációkon a hivatás iránt egyébként is érdeklődést, elhivatottságot tanúsító diákok számára megteremtsük annak a lehetőségét, hogy belekóstoljanak a rájuk váró másfél vagy kétéves képzésbe és a pálya atmoszférájába. Futni persze bárhol, bármilyen körülmények között lehet. Ez a verseny azonban alkalmat ad arra, hogy a még civil középiskolában tanulók rendőrös keretek között: gimnáziumunk területén és szervezésében, a négy rendészeti iskola versenyzőinek társaságában küzdjék le a kilométereket és mérjék fel képességeiket. Tavaly hat, idén nyolc, jellemzően régiónkbeli, dél-alföldi településről érkeztek csapatok. A kettős versenyből számukra értelemszerűen csak a futás a teljesítendő feladat, mivel ők lövészeti kiképzésen még nem vesznek részt. A kombinált megmérettetésen induló vegyes csapatokat a házigazda Szegedi Rendészeti Szakgimnázium mellett a Körmendi, Adyligeti és Miskolci társintézmények, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kara és a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központ delegálta, így állt össze a 85 fős mezőny.

A diákoknak egyénileg és csapatban is kell feladatokat teljesíteniük szolgálati maroklőfegyverrel. A legvadnyugatibb, magányos hőst idéző szólószámokban három lőgyakorlat leküzdése vár a fiatalokra: álló, térdelő és fekvő testhelyzetből kell megkongatni a céltáblákat. Noha az utóbbi, fekvő pozitúra tűnik a legkényelmesebbnek, a mezőnynek épp ez okoz nehézséget. Az iskolai oktatási anyag ugyanis csak gépkarabélyos fekvő helyzetű lőgyakorlatot tartalmaz, pisztollyal hasmánt nem tüzelnek. Az élet azonban bármilyen helyzetet előhozhat, a bajnokság jó közeg a spontán reagálás gyakorlására is. Persze azért nem a vadnyugaton vannak: minden lövést kétkezes fegyverfogással, adott követelmény szerint fedezék mögül, jobbra és balra is kimozdulva kell leadni a szabályrendszer jegyében.

A futószám is jól modellezi: a rendőri pálya soha nem lesz azonos az atlétikai tevékenységgel. A zsaru szolgálata során úgy és ott fut, olyan időjárási és egyéb viszonyok között, ahogy a helyzet megkívánja, nem nézheti, hogy salak, műfű vagy gumírozott talaj kerül a talpa alá. A szervezők a valóságszerű környezet jegyében a terepfutást egy bányató partjára vitték, ahol a domborzattal és más terepadottságokkal is meg kellett birkózniuk az indulóknak. A két kilométeres kört a lányok kétszer, az erősebb nem lövészei háromszor teljesítették, „céltudatosságuk” mellett kitartásukról is számot adva.


Szilágyi Attila
Fotó: Béres Attila

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam