Gyerekek irányítottak

2018. 11. 28., sze - 10:09
Zsaru Magazin

A segélyhívások továbbításába is bekapcsolódhattak november 20-án, a gyermekek jogainak világnapján azok a negyedikes diákok, akik az UNICEF szervezésében a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központba (RIK) látogattak.

Nemcsak ügyesen helyt­álltak a balesetek adatainak felvételénél, de felkészülten válaszoltak a nekik feltett bűnmegelőzési kérdésekre is.

A XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola 4. b osztályos diákjainak látogatása a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központban kezdődött, ahol először az ott folyó munkával ismerkedtek meg. A gyerekek nagy izgalommal léptek be a terembe, szó nélkül és ámulattal figyelték, ahogy az ügyeletes zsaruk fülhallgatóval és mikrofonnal több monitor előtt dolgoznak. Rövid idő múlva az ott dolgozó Széll András törzszászlós, ügyeletes mellett próbálhatták ki többen is, hogy milyen a valóságban intézkedést kezdeményezni, és egy közúti balesettel kapcsolatban utasítani a megfelelő szerveket, hogy gyorsan segítséget nyújthassanak a helyszínen. Mind­ehhez nem kellett más, mint hogy átvegyék a mikrofont, és persze bátran leüljenek a két monitor elé, ahol térképen lehet követni az eseményeket.

Kelecsényi Ábel volt az első kisdiák, aki lámpaláz nélkül, nagyon talpraesetten és ügyesen adta ki a feladatot egy megadott címre a közelben lévő járőrnek egy közlekedési balesetet követően. Ahogy megtudta, mi történt, szinte azonnal továbbította az információt: „Két autó összeütközött Budapesten, a IX. kerületi Erkel utcában, személyi sérülés nincs.”

– Szerintem a gyorsaság és a pontosság rendkívül fontos ebben a munkában – fogalmazott Ábel az izgalmas feladat után. – Ugyanakkor arra is kell vigyázni, hogy érthetően beszéljünk a bajba jutott embertársunkkal, különben megijednek, hogy nem kapnak segítséget. Anyukámék engem is felkészítettek már többször: ha baleset ér, hívjam a 112-es számot, szerencsére még nem volt rá szükség. De ha lesz, tudom, hogy itt mindent megtesznek, csak a bajbajutottaknak kell türelmesnek lenni.

Majd Burányi Bora következett, aki ugyancsak egy közlekedési baleset adatait adta tovább a megfelelő szerveknek, hiszen ezek az információk futottak be éppen.

– Meglepett, hogy itt ennyi monitoron kell dolgozni. És az is nagyon izgalmas volt, hogy élőben beszélhettem a járőrökkel, hogy hova menjenek – mondta Bora. – Én a valóságban még soha nem beszéltem rendőrökkel, nemhogy feladatot adjak. Ez nagyon furcsa és különleges volt számomra. Itt a számítógéphez tartozó egérrel most nem egy játékban kellett győzni, hanem nagyon is valóságosan kellett megoldani a feladatot, nem volt egyszerű. Végig arra gondoltam, hogy mindjárt ott a segítség.

A gyerekek kapcsolatba léphettek egy másik kisiskolás csoporttal is, amelynek tagjai velük egy időben látogattak el a Szombathelyi Hívásfogadó Központba.

– Engem a térfigyelő kamerák képei leptek meg. Tudtam, hogy sok helyen van a városban kamera, de hogy ez úgy működik, mintha tévén nézném magam, nem gondoltam volna – fogalmazott Lengyel Nóra, aki még a következő helyszínen is a központban látottak hatása alatt volt. Ám a rendőrmotoron ő is szívesen helyet foglalt, szerinte ugyanis egy nő is lehet jó motoros zsaru.

Ezután bűnmegelőzési tanácsokat kaptak a gyerekek, és természetesen kérdezték is őket, amiben ugyancsak jeleskedtek a kisdiákok. A nap végén egy kis ajándékkal kedveskedtek nekik az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) munkatársai.

– A feladatokat pontosan és életkorukhoz képest nagyon bátran oldották meg – értékelt az ORFK ügyeleti főosztályának kiemelt főreferense, Pádár Tibor alezredes. – Látszott, hogy jól felkészült gyerekek, és széles körű tájékoztatást kaptak az iskolában és otthon is. Reméljük, most az itt látottakkal és hallottakkal ki tudják bővíteni és tovább is adni.

A gyerekeket annyira lebilincselte a központban folyó munka, hogy többen jelezték, ha lehet, szívesen jönnének máskor is.


KUN MÓNIKA
FOTÓ: MANEK ATTILA

 

NOVEMBER 20.

1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy az egész világon minden gyereknek joga van a biztonsághoz, a tiszta ivóvízhez, az élelmiszerhez, az orvosi ellátáshoz, az életüket megóvó oltásokhoz, az egyszeri és meg­ismételhetetlen gyerekkorhoz. Ahhoz is joguk van, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, hogy elmondhassák a véleményüket, mi, felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Az egyezményben foglalt összes jog minden 18 év alatti fiatalt megillet. A gyermekek képességeik fejlődésével egyre inkább képesek dönteni és aktívan részt venni egy közösség életében. Az egyezmény biztosítani kívánja számukra az információhoz való, a gondolat-, vallás-, lelkiismereti, valamint a véleménynyilvánítás szabadságát és az egyesüléshez való jogot. November 20-án, a gyermekjogi egyezmény aláírásának évfordulóján a gyerekjogok világnapját ünnepeljük. Idén az UNICEF Magyarország is csatlakozott a világnaphoz kapcsolódó, Gyerekhang nevű globális kampányhoz, amelynek az a célja, hogy a mindenna­pokban jobban figyeljünk a gyerekek véleményére, hallgassuk meg a hangjukat, osszuk meg velük az életüket érintő fontos információkat. Sok millió gyerek számára ezek a jogok álmok csupán.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hajnali garázdaság

A veszprémi rendőrök a helyszínen elfogták a bevásárlókocsival dobálózó 25 éves helyi lakost.

 

Falfirkák városszerte

A szekszárdi rendőrök három személyt gyanúsítanak azzal, hogy a város különböző pontjain legalább 51 graffitit készítettek.

 

Lóháton is vigyáznak a biztonságra

A Balatonkenesei Rendőrőrs lovas körzeti megbízottja és egy gyulafirátóti lovas polgárőr együtt teljesített szolgálatot Balatonfüreden.

 

Buszsofőrt ütött meg

Az erzsébetvárosi járőrök hét perc alatt, a helyszínen elfogták azt az ukrán férfit, aki bántalmazott egy buszvezetőt, mert nem engedte felszállni a járatra.

 

Az ülések alá bújt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.