Gyorsabb készenléti kommunikáció

2018. 11. 28., sze - 10:00
Zsaru Magazin

Dr. Balla Ferenc, a Pro-M Zrt. vezérigazgatója szerint változásokkal teli időszak zajlik a készenléti kommunikáció területén.

2014-ben a cég és a szolgáltatás felügyelete a Belügyminisztériumhoz (BM) került. Akkor határozták meg azokat az irányokat, amelyek a színvonal növelése mellett az új felhasználói igények kielégítését célozták.

A vezérigazgató kiemelte, a cég a készenléti szervek komplex kommunikációs szolgáltatója. Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) Tetra-technológiával – Terrestrial Trunked Radio: földfelszíni trönkölt rádió – valósult meg 2006-ban. Az EDR egy profi mobil távközlő rendszer, amellyel a csoportkommunikációs szolgáltatások, az egyéni hívás, üzenetküldés és adatszolgáltatás egyedi kombinációja egy rádióegységről érhető el. A Pro-M Zrt. szolgáltatásának felhasználói az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, az OMSZ Légimentő Kht., a büntetés-végrehajtás, a honvédség és a nemzetbiztonsági szolgálatok.

2015-ben a modernizáció nagyban segítette a migrációs folyamatok kapcsán felmerülő igények kielégítését. A más országok szolgáltatóinál felgyűlt tapasztalatok megismerése céljából a cég ma három nemzetközi szakmai szervezetben van jelen. Tavaly a bevetésirányítási eszközparkot is modernizálták. Közel 380 diszpécserállomást cseréltek le, melyek az erőforrások központi menedzselését biztosítják, és a rendkívüli helyzetek rugalmas kezelését teszik lehetővé. Ha az országban tömegrendezvény, rendkívüli megmozdulás, esetleg terrorcselekmény történik, erre tudni kell alkalmazkodni a hálózati kapacitással.

– Az elmúlt másfél évben a felhasználók száma 25 százalékkal nőtt. A biztonság mellett nagyon fontos a költséghatékonyság, bár egy állami vállalat elsődlegesen nem bevételt termel – emelte ki dr. Balla Ferenc. – Húszezer régi rádióterminált cseréltünk le oly módon, hogy az ártárgyalásokkal 1,2 milliárd forintot takarítottunk meg, ami a kormányzatnál hasznosul. Felkészítettük a technológiát arra, hogy teljes készenléti határ menti lefedettség legyen, mára ez megvalósult, sokkal rugalmasabb a hálózat. A fejlesztés három lépésben történt: az elsőben uniós forrásból, a másodikban és harmadikban kormányzati támogatásból. A 2015-ös stratégiai elképzelések 2018-ig megvalósultak, átálltunk IP-alapú hálózatra. Szoros az együttműködésünk a készenléti szervekkel, ismerjük az igényeiket, problémáikat, feladataikat. Ezt közszolgáltatással lehet jól megoldani.

Dr. Balla Ferenc
Dr. Balla Ferenc

Tavaly óta széles sávú adatátviteli szolgáltatást is nyújt a Pro-M Zrt., bár ez még nem minden igényt elégít ki. Paks teljes belső rádiós kommunikációja EDR-en fog megvalósulni a jelenleg folyó közbeszerzési eljárás lezárása után. Egy éve zajlik a tervezett Paks II.-vel kapcsolatos munkafolyamat is.

Az EDR-nek nagyon jó a lefedettsége, de nem tudja kiszolgálni például a videokommunikációt, ezért van szükség a megfelelő sávszélességű frekvenciára. Szakmailag ebben támogatják a BM-et. Mindehhez kapacitás kell. Nagyon fontos a biztonság, hogy a cég szolgáltatásaiban továbbra is megbízzanak a készenléti szervek. A jövő a felhasználói igényekhez alkalmazkodó széles sávú technológia a készenléti kommunikációban.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset a 81-es főúton

Csókakő térségében teljes szélességében lezárták a 81-es számú főutat a rendőrök.