Hajsza fogolyszökés után

2021. 09. 03., p - 09:13
Zsaru Magazin

Mi történik a forró nyomos üldözés közben azok után, hogy egy bűnügyi felügyelet alatt álló ember levágja magáról a nyomkövetőt?

A Debreceni Rendőrkapitányság nyomozói hetekkel ezelőtt, kevesebb mint 24 óra alatt fogtak el egy férfit, aki megszökött a kiadatási bűnügyi felügyeletből. Először beszélnek az ügy hátteréről.

Illés Zoltán alezredes, bűnügyi osztályvezető, Rácz János százados, alosztályvezető, a forró nyomos csoport parancsnoka és Erdelics Tibor hadnagy, nyomozó ül a kapitányság tárgyalójában. Együtt idézik fel azt a csaknem 21 órás hajszát, amely azzal kezdődött, hogy a kiadatási bűnügyi felügyeletben lévő H. Attila (47) július 26-án 7-kor Debrecenben levágta a lábáról a nyomkövetőt, majd köddé vált.

.

– Közterületen történt, a Thomas Mann utcában – mondja Illés alezredes. – A férfi Hajdúbagoson lakott, de a bírói ítélet alapján Hajdú-Bihar megye egész területén szabadon mozoghatott. Egy Németországban elkövetett csalási ügy miatt szabták ki rá ezt a kényszerintézkedést. A fogolyszökés kiemelt bűncselekmény. Azonnal létrehoztunk egy forró nyomos csoportot, amelynek a parancsnoka Rácz János százados, az egyik tagja pedig Erdelics Tibor hadnagy lett.

A helyszínelők kiszálltak a Thomas Mann utcába, megtalálták a levágott nyomkövetőt. Ezzel párhuzamosan a közbiztonsági állomány húzott egy óriási kört, amelyen belül a férfi fotója és személyleírása alapján kezdték átfésülni a környéket. Két órán belül kiderült, hogy eredménytelenül. Miután az elsődleges intézkedések kudarcot vallottak, a speciális csoport lépett akcióba. A férfi Hajdúbagosra van bejelentve ugyan, de élettársa Görbeházán lakik a közös, egyéves gyerekükkel. A helyi zsaruk Görbeházán csak az asszonyt találták otthon, aki állította, hogy semmit nem tud a férfiról. Közben a rendőrök kihallgatták a férfi előző kapcsolatából született 16 éves fiát is, akinek az apja azt mondta, hogy dolgozni megy Debrecenbe. A kamasz állította, hogy semmit nem tudott a szökésről.

Rácz százados ezután indult Görbeházára. Személyesen akarta kihallgatni H. Attila élettársát.

– Összefüggéstelenül beszélt, látszott rajta, hogy kínban van a kérdéseink miatt – emlékszik. – Végül bevallotta, hogy nem mondott igazat, mert az utolsó három napot nála töltötte a férfi. Amikor elbúcsúztak, azt mondta, hogy a fővárosba megy.

A speciális csoport többi tagja közben elemezte a város kameraképeit, rendkívül széles körben gyűjtöttek adatokat. Déli 12 volt, amikor azonosítottak egy embert, akivel közvetlenül a szökés után beszélt a férfi. Őt azonban csak este 9-kor találták meg, ezután kezdődött meg a tanúkihallgatása. Kiderült, hogy ő szállította el a Thomas Mann utcából H. Attilát egy helyi, nagyszabású építkezésre. Azt is elmondta, hogy úgy tudja, a festő foglalkozású ember egész nap ott dolgozott. A nyomozók azt is megtudták, a munkások két nyitott garázson keresztül szoktak bejutni az építkezésre, és minden valószínűség szerint ott lehet a férfi.

.

Edelics Tibor hadnagy

– Ahogy ezt az információt megtudtuk, azonnal több egységgel indultunk a területre – folytatja az alosztályvezető. – Civil ruhás nyomozókkal zártuk le a környéket. Lefoglaltuk az összes utcát. Gyorsan kiderült, hogy nincs az épületben a férfi.

A bűnügyi zárás lényege, hogy az avatatlan szemlélőknek nem tűnik fel: rendőri akció zajlik éppen. Az alosztályvezető rögtön értesítette a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság taktikai egységét. A szökött embernek több személyes tárgyát megtalálták az építkezésen, többek között a mobiltelefonját és a fia fotóját is. Ezek után arra számítottak, hogy vissza fog térni a garázsokhoz. A kommandósok az épületben vártak, míg a civil ruhás nyomozók az építkezés környékén.

.

Rácz János százados

– Az én felállítási helyem a figyelt épület mögötti kis zsákutcában volt – csatlakozik a beszélgetéshez Erdelics hadnagy. – Az építés alatt álló házat hátulról nem zárták le kerítéssel, tehát várható volt, hogy onnan is érkezhet az ember. Főleg, mert ez a rész teljesen kivilágítatlan. Hosszú órák óta ott voltunk, amikor arra figyeltem fel, hogy a bokros, bozótos részből egy alak óvatosan lépked az irányomba tőlem körülbelül 50 méterre, két kerítés is volt közöttünk ekkor. Ahogy megláttam, ő is abban a pillanatban kiszúrt engem. Csak az árnyamat láthatta, ahogy én is csak a sziluettjét vettem ki.

A nyomozó nem látta a férfi szemét, de érezte, hogy megfagy a levegő. A másik pontosan tudta, hogy miért van ott. Azonnal értesítette a csoport vezetőjét, Rácz századost. Ezzel párhuzamosan a műveleti egységnek is jelezték, hogy H. Attila valószínűleg az épület közelében van. A kerítésen átmászva azonnal utánaeredtek. Elkezdték átnézni az építés alatt lévő házakat, a nagyobb bozótokat. Az kockázatos lett volna, ha – mint a filmekben – elkiabálják magukat, és felszólítják a férfit, hogy álljon meg. Ugyanis nem lehettek biztosak benne, hogy tényleg  H. Attilát látták a vaksötétben. Azt is tudták, hogy több esélyük van ilyen körülmények között megtalálni, ha ő sem biztos benne, hogy rendőrrel találkozott. Erdelics hadnagy feltételezte, hogy a férfi a bokros, fás területen bújhatott el.

– Elkezdtem átnézni a bokrokat. 25 méterre onnan, ahonnan megláttam, az egyik bokor alján feltűnt egy szemétkupacnak tűnő halom – folytatja a nyomozó. – Amikor benéztem, azonnal megláttam, hogy egy férfi fekszik ott. Letakarta magát egy pléddel, de a könyökéből 10 centi kilógott a pokróc alól. Intettem a többieknek, hogy megvan. Felszólítottam, megmondtam, hogy rendőr vagyok. Megfogtam a karját. De ekkor már a kollégáim is ott voltak. Megbilincseltük, átvizsgáltuk a ruházatát.

.

Illés Zoltán alezredes

H. Attila nem ellenkezett. Szótlanul tűrte, hogy előállítsák. Még aznap letartóztatta a bíróság. Ezután derült ki, hogy a büntetlen előéletű férfi Németországban részletre vásárolt egy autót, amelynek egyik pillanatról a másikra abbahagyta a törlesztését. Magyarországon használta a gépkocsit, amivel balesetet is szenvedett, ezért indult ellene Németországban csalás gyanújával eljárás. Arra számított, hogy az ügyében két napon belül német rendőrök jelennek meg nála, akik Németországba viszik, ahol várhatóan börtönbüntetésre ítélik. Ez elől akart menekülni. A fogolyszökés vétsége miatt újabb eljárás indult ellene.

P. GÁL JUDIT

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egyenruhás mikulások

Környén a gyalogos-átkelőhelyeknél rendőrök kedveskedtek ajándékokkal a közlekedésben résztvevőknek.