Harapó fogók

2019. 09. 05., cs - 13:54
Zsaru Magazin

Az elmúlt években Európa-szerte megnőtt az igény a kábítószer- és a robbanószer-kereső kutyák iránt.

Ugyancsak jelentős feladat hárul a szolgálati kutyákra és a vezetőikre is. Az Európai Unió 2011-ben Kynopol néven hozta létre a rendvédelmi kutyavezetők hálózatát. Mindez hozzájárulhat a szervezett bűnözés, illetve súlyos nemzetközi bűncselekmények elleni egységesebb fellépéshez.

A projekt a Belső Biztonsági Alap és a magyar Belügyminisztérium támogatásával jött létre, melynek célja a szolgálati kutyakiképzés és az ebek szolgálati alkalmazásának erősítése. Mindezt az elkövetkező három évben további forrással tervezik bővíteni, hangzott el augusztus 27-én Pilisszentkereszten.

Az elmúlt egy évben hét alkalommal adott otthont Magyarország a Kynopol tevékenységeinek – mondták a záró értekezleten. A határon átnyúló bűnözés visszaszorításában a kutyakiképzéssel és -vezetéssel foglalkozó egységek kiemelten fontos szerepet játszanak – mondta Less Ferenc alezredes, majd köszöntő beszéde után a Belügyminisztérium Európai Uniós és Nemzetközi Helyettes Államtitkárság képviselőjének összefoglaló előadását vezette fel. Dr. Tóthi Gábor elmondta, hogy nagyon jelentősnek tartja az eddig elhangzottakat és a bemutatott országok háttéranyagát. A következő három évre pedig további forrás biztosítható a Belső Biztonsági Alapból, hogy ezt a munkát folytatni tudják a magyar szakemberek. Nagyon fontos az egyes tagállamok képzési és alkalmazási gyakorlataira vonatkozó információk megosztása európai uniós szinten. Magyarország egyébként önként vállalta, hogy ellátja a Kynopol állandó titkárságának feladatkörét, amely magában foglalja a hálózat tevékenységének megszervezését és az adminisztratív támogatást.

Less Ferenc alezredes
Less Ferenc alezredes 

Számos ország rendvédelmi kutyavezetője mellett a házigazda Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központjának szakemberei is jelen voltak. A magyar és külföldi szakemberek a szolgálati kutyakiképzésben elért eredményeket mutatták be két napon át. Magyarországon tavaly összesen 477 kutyavezetőt és kutyát képeztek ki, ebből 56 fő alapképzésben, míg 59 kutya kiképző tanfolyamon vett részt. A kutyák száma ennél lényegesen nagyobb, hiszen 570 szolgálati kutya évente kötelező teljesítménybírálatát hajtották végre. Az általános rendőrségi feladatok ellátása mellett a Magyar Honvédség részére 13, az Országos Polgárőr Szövetség tagszervezeteinek részére 9, míg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület számára is elvégezték három kutyának a minősítését – emelte ki Less Ferenc alezredes.

– A bűnüldözési szolgálatok rugalmas és eredményes együttműködésének biztosítása érdekében a határokon átnyúló műveletek esetében meg kell könnyíteni a szolgálati kutyák közös alkalmazását. A Frontex hathatós eredményeket ért el a szolgálati kutyák kiképzőprogramjainak összehangolása terén, de a Kynopol szélesebb spektrumban foglalkozik a szakterülettel – tette hozzá az alezredes.

A Franciaországot képviselő Thibaud Latil kiemelte, hogy a szolgálati kutyák náluk az első helyen vannak. A francia rend­őrségnél a szolgálati ebek képzésében nemzeti hatáskörrel rendelkeznek. Korábban tenyésztették a szolgálati kutyákat, jelenleg azonban vásárolják őket. A kiképzés nagy múltra tekint vissza. A párizsi központ irányítja és felügyeli az összes francia képzést, amelyeket az ország több pontján, regionális állomásokon hajtanak végre. Folyamatos a fejlesztés, az új technikák kialakítása, főleg a robbanóanyaggal kapcsolatos keresések képzésénél. A francia szakember most is olyan tömegrendezvényekről beszélt, amelyeknél a kutyák már előre kiszimatolják a terrorveszélyt. Ugyanakkor elmondta, hogy mivel állandóan változik a robbanóanyagok fejlesztése, próbálnak ezzel is lépést tartani.

A csendőrök Franciaországban igen nagy létszámú ebbel dolgoznak. Egy kutyás járőregység hat rendőrből és három állatból áll. Minden kutyának két kiképzője-vezetője van, a szolgálatokat is úgy tervezik, hogy a kutya mindig munkába álljon a gazdájával. Hiszen ott tudja bizonyítani és fejleszteni a tudását. Az országukban nagyon sok helyen alkalmazzák eredményesen a kutyákat, mind a kábítószer-keresés és mind a napi szolgálat során – emelte ki a francia kutyavezető. A tapasztalat szerint, akinek már van úgymond kutyás háttere, pár hét alatt összeszokik a négylábúval, és hamar professzionálisra fejleszthetik a kutya és vezetője közötti együttműködést. A terrorizmussal szembeni munka jelenti a legnagyobb kihívást a számukra, erre koncentrálnak a jövőben is. Szívesen megosztják a tapasztalatukat, hiszen a terrorizmus előtt nincsenek határok.

A francia szakember előadása után a magyar kollégák bemutatóval készültek a Pilisszentkereszti Sportpályán. Itt először egy ellenőrzési szituációba csöppenhettünk. Az ellenőrzött személy értetlenkedve fogadta a rendőri intézkedést, ezért megpróbált elillanni. Kocsis József zászlós Black nevű kutyája, látva a férfi reakcióját, rögtön megállításra kényszerítette.

– Black még szájkosárban is igen határozott kutyus, könnyű vele dolgozni – mondta Kocsis József zászlós, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás járőrvezetője.  – Kétéves a német juhász kutya, már több mint egy éve együtt vagyunk és nagyon jól összeszoktunk. Ezt bizonyítja a mostani bemutató is. Hiszen ahogy kell, egy vezényszóra végzi a feladatát. Így van ez munka közben Pápán is: ott dolgozunk együtt. Van egy másik kutyám is, Dante, aki 2,5 éves, ő is német juhász, nagyon ügyes, de más vérmérsékletű. A két kutya ma már jól összeszokott a kezdeti nehézségek után, és rendkívül jól összpontosítanak a feladataikra.

Majd láthattak a résztvevők egy másik igazoltatást is, amikor a védőruhás ember rátámadt a rend­őrre, majd vesztére menekülni próbált. A kutya azonban földre kényszerítette. A kutyák és kiképzőik igen nagy elismerést kaptak a külföldi kollégáktól.

Kun Mónika

Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopott, a rendőrség büntetőeljárást indított ellene

Szállásadója széfét feszítette fel egy férfi Gyulán. Több mint egymillió forintot és egy aranygyűrűt vett ki belőle. A nyomozók megtalálták az ékszert, illetve a pénz egy részét és visszaadták a tulajdonosnak.