Harapós bemutató

2018. 06. 06., sze - 13:22
Zsaru Magazin

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ (ROKK KKÁK) és az Oktatási és Továbbképzési Központ (OTK) nyílt napot tartott Dunakeszin.

A 12. eseményen a fiatalok betekintést nyerhettek a szakma rejtelmeibe.

A május 16–17-ei rendezvényre olyan óvodásokat és diákokat hívtak meg, akik a város vonzáskörzetének nevelési és oktatási intézményeibe, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karára vagy rendészeti szakgimnáziumba járnak. A nyílt nap célja volt, hogy a látogatók közelebbről is megismerkedjenek a rendvédelmi szervek munkájával, a szolgálati kutyák és lovak kiképzésével, az alkalmazott felszerelésekkel, és ezzel a szervezők vonzóvá tegyék a rendészeti életpályát. Ezenkívül a rendőrség közönségkapcsolatainak erősítésére is kiváló a változatos bemutató programokat kínáló esemény, hiszen naponként mintegy ezer érdeklődőt fogadott a kiképző központ.

Less Ferenc alezredes, a KKÁK főosztályvezetője nyitotta meg a rendezvényt, röviden bemutatta az intézményt, és ismertette a programokat. Ezt követően a Készenléti Rendőrség 27 fős zenekara játszott, majd elkezdődtek a dinamikus szakmai bemutatók, amelyeket a kutyakiképző osztály szakoktatói a kutyavezetői állománnyal közösen, a szolgálati kutyás szakterületeket demonstráló gyakorlati helyzetekkel nyitottak meg.

Bemutatták a fiataloknak, hogy egy szolgálati ebet többféle célra ki lehet képezni. Kiss Tamás törzsőrmester, aki 2017 decembere óta szakoktató a KKÁK-nál, elmondta: ugyan ő az egyik legújabb kiképző, ugyanakkor már többéves a szakmai gyakorlata. Hét évig dolgozott kutyákkal más rendvédelmi területen. Robbanóanyag-, kábítószer-keresésben, nyomkövetésben és szagazonosításban szerzett tapasztalatokat négylábú társaival. A terepgyakorlatot a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon teljesített kutyás szolgálat során sajátította el. 2013-ban kapta Málna nevű kutyáját, akit kábítószer-keresésre képeztek ki. Mivel Málna a szelídebb ebekhez tartozik, és rutinosnak számít, ezért a bemutatók végén az érdeklődők megsimogathatták. Előtte azonban Málnának egy gyanús gépjárművet kellett átvizsgálnia, aminek a felrobbantását füstgránáttal imitálták. A keresésen túl fegyelmező, ügyességi és engedelmes munkára is képzik itt a szolgálati ebeket.

Az elfogásra tanított négylábúak munkáját hat kutyavezető és társaik mutatták be a két bűnözőnek öltözött, védőruhás segéden. Először csoportos hergeléssel ingerelték az állatokat úgy, hogy a rosszfiúnak öltözött segéd bottal hadonászva, ordítozva ment végig közöttük, aminek az lett a következménye, hogy amikor a gazdáik elengedték a pórázt, akkor az ebek pillanatok alatt az ingerlőik után szaladtak, és rávetették magukat. A fogásból eresztés csak parancsra történhetett, miután a gazda odaért, és erre utasította a kutyát. Először szájkosárral, azután szájkosár nélkül is bemutatták az őrző-védő gyakorlatot. Ezeket a bemutatókat kiváltképp élvezték a fiatalok, és hangosan szurkoltak, hogy a rosszfiút minél előbb elkapják a rendőrebek.

Végül az érdeklődők megnézhették egy fegyveres bűnöző elcsípését, illetve a bűnözőket imitáló három segéd egymást követő elfogását egyetlen kutya által.

Ezután következtek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) munkatársai, akik a taktikai bemutatón négy szituációt demonstráltak a mindennapjaikból. Az első helyzetben egy fogvatartott megelégelte a bezártságot, és lázadni kezdett. A cellatársa próbálta nyugtatni, de ez eredménytelennek bizonyult. A műveleti osztály munkatársai a bevett protokollnak megfelelően semlegesítették a fogvatartottat. A bemutató második részében egy foglyot próbáltak megszöktetni, és kutya segítségével kellett maradásra bírni a szökést megkísérlő rabot. A harmadik szituációnál ismét a négylábúak segítségét vették igénybe a büntetés-végrehajtás őrei. Sok fogvatartott tartózkodott az udvaron, és az indulatok elszabadultak. Ekkor érkeztek meg a kutyák. A BVOP taktikai bevetési egységének utolsó gyakorlati bemutatójánál azt láthattuk, amint egy páncélozott fogolyszállító járművön fegyveresen bűnözők rajtaütöttek. Fogolyszabadítást kíséreltek meg, amit a kutyás őrök sikeresen elhárítottak, a támadókat leküzdötték, és ezzel át is adták a terepet a következő bemutatónak.

Ekkor a Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatóságának munkatársai vonultak fel nyolc gyönyörű lóval. Ezután további programhelyeket lehetett felkeresni, többek közt a Terror­elhárítási Központ (TEK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sátrait. A TEK egysége egy BTR-80 harcjárművel jelent meg a sátornál, a katasztrófavédők pedig egy tűzoltóautóval, amibe az érdeklődők bemászhattak. A rendvédelmi szerveken túl a Honvéd Alapítvány és a Veterán Katonai Hagyományőrző Egyesület mint civil szervezet is képviseltette magát: fegyvereket és más érdekességeket mutattak be a közönségnek.

A rendőrség nagyon sokféle gépjárművel vonult fel, amelyeket földön, vízen vagy levegőben végzett bevetéseknél szoktak használni. Volt kinn helikopter, motorcsónak, autó és motorkerékpár is, ezekbe be is ülhettek a látogatók. Akiknek kedvük volt rá, bűnmegelőzési teszteken mérhették fel elméleti tudásukat, és akit érdekelt saját gyorsasága, fizikai felmérés gyanánt egy felállított traffipaxszal mérhette le sebességét futás közben.

Less Ferenc alezredes a rendezvényt követően elmondta, a nyílt nap elérte célját, mivel számos látogatót fogadtak, akiktől már a helyszínen is kedvező visszajelzéseket kaptak.

 

KAPELLER ANITA
FOTÓ: SEBESTYÉN JENŐ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.