Háromszor elfogott díler

2020. 05. 28., cs - 16:23
Zsaru Magazin

Kábítószerrel kereskedett, betört, a letartóztatása előtt levágta a lábáról a nyomkövetőt, utána pedig megszökött a XIX. kerületi zsaruk elől. F. Mihály Sándor nem jutott messzire, immár letartóztatták, a bajkeverésnek részéről egy időre vége.

A következő eset főszereplője az 55 éves F. Mihály Sándor, története egészen 2018 szeptemberéig nyúlik vissza. Akkor ugyanis egy rendőri intézkedés során találtak az autójában amfetamint, marihuánát, kokaint, MDMA-t és etil-hexedront. Az akkori intézkedés során F. Mihály Sándornál több mint 800 ezer forintnyi készpénzre is bukkantak, valamint egy gyorsteszt segítségével a vizeletében kábítószer fogyasztására utaló nyomokra.

A következmények egyértelműek: a budapesti férfi ellen eljárás indult jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A gyanúsított letartóztatását a bíróság nem rendelte el.

– F. Mihály Sándor azonban a továbbiakban sem került ki a látókörünkből – mondja Faragó Márton őrnagy, a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. – Megállapítottuk, hogy a kábítószerrel kapcsolatos tevékenységét nem hagyta abba, sőt. Egy betörést is elkövetett, mégpedig két olyan ismerőse segítségével, akik rendszeresen kábítószert vásároltak tőle. Egy taxitársaságnál diszpécserként dolgozott a 35 éves F. Blanka és az ugyancsak 35 éves M. Csaba. Ők adták a tippet F. Mihály Sándornak, hogy el lehetne lopni azokat a páncélszéfeket, amelyekben a taxicég központjában a sofőrök bevételét tartják. Hogy a férfi jól megismerhesse a helyszínt, még arra is lehetőséget teremtettek, hogy meglátogathassa őket az épületben. A betörésre tavaly október 23-án került sor, a két tippadó a diszpécserhelyiségben dolgozott, közben telefonon keresztül tartották a kapcsolatot F. Mihály Sándorral, akinek még azt is elmondták, hogy melyik ablakot érdemes felfeszítenie, és hol találja a széfeket. Az elkövető végül valóban megtalálta a két bútorszéfet, amelyeket tulajdonosai nem rögzítettek, és 13,5 millió forintot tartalmaztak. A nyomozati cselekmények során hamar képbe került mindhárom elkövető.

Miután a kispesti nyomozók azonosították a tetteseket, a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi bevetési osztály közreműködésével október 25-én el is fogták F. Mihály Sándort, valamint a taxivállalatnál dolgozó F. Blankát és M. Csabát. Az elkövetőket a XIX. Kerületi Rendőrkapitányság munkatársai őrizetbe vették, és gyanúsítottként hallgatták ki. A zsaruk mindhármuk lakásán kutatást végeztek, amelynek során F. Blanka és M. Csaba otthonában drogot találtak, miképpen F. Mihály Sándornál is, az utóbbi helyen azonban csak kisebb mennyiséget, mert a többit az élettársa a hatóság érkezésekor kidobta az ablakon. A kidobott kábítószert a rendőrök megtalálták és lefoglalták. A két tippadó szabadlábon várja az ügy folytatását, miközben F. Mihály Sándort ismét őrizetbe vették, de a letartóztatását a bíróság ezúttal sem találta indokoltnak.

– Az eljárás során a taxitársaságnál történt betöréssel kapcsolatban képbe került még a 41 éves B. Csaba is, aki több mint húszrendbeli betöréses lopás elkövetőjeként bűn­ügyi felügyelet alatt állt – folytatja a történetet Faragó Márton őrnagy. – Kiderült, hogy a betöréses lopás után F. Mihály Sándor hozzá vitte el a széfeket, hogy együtt nyissák ki ezeket, B. Csabának alighanem gyakorlata volt ebben. Ez meg is történt B. Csaba műhelyében. Ezért aztán október 25-én nála is kutatást tartottunk, ahol megtaláltuk a két felnyitott széfet, de a pénznek sajnos csak töredékét. A keresés során még talajradart is alkalmaztunk, a kertben talált friss ásásnyomok ugyanis arra utaltak, talán eláshatta a pénzt. A kutatás során találtunk a házban betöréshez szükséges eszközöket, kábítószergyanús anyagokat és drog fogyasztásához szükséges kellékeket is. A XIX. Kerületi Rendőrkapitányság előterjesztést tett B. Csaba letartóztatásának indítványozására, amit a bíróság október 28-án elrendelt. Őt bűnsegédként jelentős értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével gyanúsítjuk.

Hanem F. Mihály Sándor még mindig szabadlábon volt. A nyomozás ellene természetesen folytatódott, és akkor jött a képbe  2020 januárjában egy nagykátai vonal, egészen pontosan F. Mihály Sándor ismerőse, B. István Tamás. Ellene eljárás folyt, mert az ingatlanján nagy mennyiségű kábítószert találtak a nagykátai nyomozók: két és fél kilónyi speedet. Miután a XIX. kerületi nyomozók kihallgatták a nagykátai férfit, kiderült, hogy ő tulajdonképpen F. Mihály Sándor kábítószereit tárolta, talán a tőle vásárolt szerek ellenértékeként, illetve fizetségért. Ekkor a nyomozók harmadszor is előterjesztést tettek a díler letartóztatásának indítványozására, amit a bíróság ugyan nem rendelt el, de január 11-én egy nyomkövető technikai eszköz segítségével bűnügyi felügyeletét igen. Sőt: néhány nap múlva, január 29-én egy másodfokú végzés eredményeképpen a letartóztatására mégiscsak sor került volna. Ennek azonban valahogy hírét vette a férfi, levágta a nyomkövető eszközt a lábáról, és négy perccel a járőrök érkezése előtt ismeretlen helyre távozott. Elfogatóparancsot adtak ki ellene, végül február 6-án Soroksáron elfogták, ekkor már le is tartóztatták.

F. Mihály Sándort jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettével, dolog elleni erőszakkal jelentős értékre elkövetett lopás bűntettével, valamint fogolyszökés vétségével gyanúsították meg.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. Az egyenruhások feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.