Hasznos jelenlét Várpalotán

2018. 03. 07., sze - 10:31
Zsaru Magazin

Sokszínű eredményeket produkálnak a várpalotai zsaruk.

Megjelennek óvodában, iskolában, elfogják négylábú társsal, de segítség nélkül is a betolakodót. Veszprém megye legkisebb kapitányságának tagjai kihúzhatják magukat, ha az elért sikerekről kell beszámolniuk.

Lélekszámot tekintve a Várpalotai Rendőrkapitányság illetékességi területe a megyében az ötödik legnagyobb. A székhelyen csaknem 20 ezer, míg Berhidán 6 ezer lelket számlálnak. A két nagyobb mellett további hat település tartozik hozzájuk. Történelmi visszatekintés alapján a lakosság néhány évtizeddel ezelőtt még a nehéziparból és a vegyiparból tartotta el magát, de a két ágazatban a rendszerváltás idején leépülés kezdődött.

– Manapság a vegyipar új életre kelt – ismertette Csányi Zoltán ezredes, a Várpalotai Rendőrkapitányság vezetője. – Több nagyobb, a környezetre és a lakosságra veszélyes üzem is található az illetékességi területünkön. A társszervekkel folyamatosan trenírozunk, hogy krízisben egy esetleges veszélyhelyzet elhárítása flottul menjen. A lakosság ezt már megszokta, megfigyelésem szerint érzékenyen áll a kérdéshez. A közlekedés szempontjából privilegizált helyzetben van a 8-as főút, mely Magyarország és az Európai Unió egyik közlekedési tengelyének a része. Nem mellékesen pedig átmegy a városon, így róva ránk feladatokat. A bal­esetek száma az elmúlt időszakban csökkent, vélelmem szerint a rendőrség megelőző munkája ebben is érezhető. Mindenkori kockázati faktornak az ittas vezetést érzem, ezért rendszeresen tartunk prevenciós jellegű ellen­őrzéseket. A vagyon elleni bűncselekmények elkövetése tekintetében is lefelé mutató adatokat rögzítettünk. Még mindig túl magas a kiskorúakkal kapcsolatos bűnesetek száma, azonban mindezt annak tudom be, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolunk a jelzőrendszer tagjaival. A legkisebb gond észlelése esetén értesítenek bennünket. Ez is a megelőzés egyfajta eszköze, hiszen már kezdetekkor tudomásunkra jutnak az esetleges jogsértések, amit időben kezelni tudunk.

A kapitányság dolgozói a figyelem középpontjába helyezik a fiatalokat. A várpalotai Faller Jenő Szakképző Iskola és Kollégium országosan az elsők között indított rendészeti fakultációs osztályt. A rendőrök különböző rendezvényeiken rendszeresen igénybe veszik a tanulók segítségét, a közösségi szolgálat jelentős részét is „zsaruberkekben” töltik a diákok. Azonban a fiatalabb korosztályt sem tévesztik szem elől a helyi rendőrök. Január 22-én a várpalotai Kölyökvár Óvoda csöppségeit látogatták meg egy rendhagyó tornaórán.

– Magunkkal hoztunk egy robotot, ezzel szerettük volna megörvendeztetni a középső csoportosokat – mondta Bartók Judit százados, a rendőrkapitányság kiemelt főelőadója.

Robot Tamás főtörzsőrmester jelentkezett, majd illendően köszöntötte az érdeklődő apróságokat. Közös tornára csábította őket, amelyen a gyerekek megpróbálták utánozni a higanymozgású robotzsarut. Amikor elfáradtak, levezetés gyanánt átvették a szabályos közlekedés alapjait Bartók százados irányítása mellett. A vidám pillanatot az koronázta meg, amikor egy ötéves kislányt, Fruzsit köszöntötte születésnapja alkalmából Robot Tamás és a csoporttársai: felhangzott a Happy Birthday. A százados szerint munkájának nincs ennél lelkesítőbb pillanata, hiszen a gyerekek nagyon hálásan fogadják az odafordulást.

A könnyedebb feladatok felől a nehezebb vizekre evezve is eredménnyel dolgozik a várpalotai állomány.

– Tavaly március 21-e és 23-a között két férfi, a várpalotai G. József Sándor (21) és H. Dávid János (22) egy Baglyas-szőlőhegyi hétvégi házba törtek be, ahonnan pálinkát, vörösbort, cukrosbödönt, poharakat és dughagymát vittek magukkal – ismertette Borbély Krisztián őrnagy, a nyomozó alosztály vezetője. – Ezért volt szükséges a nyilvántartásba vételük, melyet Gere Tamás zászlós, bűnügyi technikus hajtott végre.

A zsaruk a nyomozás idején egy másik lopás elkövetésével is meggyanúsították egyiküket, amikor kiderült, hogy ehhez az ügyhöz is köze volt, ezért kellett nyilvántartásba venni őket. Berhida körzeti megbízottja egy másik sikertörténetről is beszámolt.

– Éjszakás szolgálatban voltam, amikor január 21-én hajnalban értesítettek, hogy menjek át Balatonfüredre, mivel az egyik óvodába betörtek. Egy órával az elkövetés után indultunk el a kutyámmal egy lábnyomtöredéken – magyarázta Borsos Dávid főtörzsőrmester. – Marshall, a kétéves német juhász 800–1000 méteren keresztül egészen az elkövető lakásának ajtajáig követte a szagokat.

A hatékonyságra törekednek az utcafronton is a kapitányság egyenruhásai. A délutáni órákban Várpalota egyik forgalmas útszakaszán ellen­őrzik minden irányból a közlekedőket. A szondáztatás, valamint az iratkontroll is a szabálykövetők érdekeiért vannak, tudatják az úttest mellett igazoltató zsaruk.

– Jelenlétünk, azt gondolom, mindenhol hasznos, legyen szó békés gyermekközegről vagy a közterületen intézkedve. Elsődlegesen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, hiszen ezt érzékelik leginkább a polgárok, innen tudhatják, hogy hozzánk bármikor bizalommal fordulhatnak, nem megyünk el szó nélkül a problémáik mellett – jelentette ki Csányi Zoltán kapitányságvezető.

Az ezredes szerint a látható biztonságra van igény, megnyugtatja a helyi lakosokat, csak így lehet hathatós munkát végezni.

 

FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Vonaton bújtak meg

Egy személyvonat ülései alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra két illegális migráns.

 

Keressük Oláh Andreát

A Kecskeméti Rendőrkapitányság munkatársai a lakosság segítségét kérik a nő eltűnése ügyében.

 

Elvitte, majd összetörte

A 31 éves férfi egy ismerőse autóját tulajdonította el, majd balesetet okozott vele. A hajdúnánási nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Ablakon át

A rendőrök még menekülés közben elfogták azt a férfit, aki az ablakon át menekült ki a házból Jászteleken.

 

Életveszélyes vita

Közös szórakozásuk után egy homgrodi férfi megütötte ismerősét, akit életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba.