Határtalan együttműködés

2019. 12. 04., sze - 12:06
Zsaru Magazin

Két országra szóló egyeztetés zajlott le egy konkrét ügyben az osztrák és a magyar kábítószer-ellenes bűn­ügyi szervek között november 13-án a Hegyeshalom–Nickelsdorf Magyar–Osztrák Közös Kapcsolattartási Szolgálati Helyen.

Egy Ausztriát és Magyarországot érintő 2018-as drogügylet záróakkordja tette szükségessé a kétoldalú találkozó létrejöttét.

– Lassan két éve lesz, hogy az ásotthalmi határátkelőhelynél jelentkezett belépésre szerb rendszámú Audijával a palicsi Sz. Norbert (31) szerb–magyar kettős állampolgár 2018. január 19-e reggelén. A határrendészeti ellenőrzés során a gépkocsi fennakadt a rostán – mondta Mudra Attila alezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztály II. bűnüldözési osztályának vezetője.

A férfi az általa vezetett autó alvázában, annak gyárilag kialakított üregeiben 30 csomag, nettó 13,6 kilogramm össztömegű cannabist próbált meg átcsempészni a határátkelőhelyen.

– A szakvélemény megállapította, hogy a hatóanyag-tartalom eléri, de még éppen nem haladja meg a különösen jelentős mennyiség alsó határát – folytatta Mudra Attila alezredes. – Az elkövető kihallgatásán elismerte, hogy megbízás alapján 500 eurót fizettek neki, hogy a kábítószert Szerbiából Ausztriába vigye. Azonban a főkolomposról és az ügyben érintett személyekről, a szállítási címről nem nyilatkozott. A nyomozás során azonosítottuk azokat, akik a drogcsempészetben szerepet játszhattak. Ennek alapján körvonalazódott, hogy egy kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó csoport áll a háttérben, amelynek a főszervezője és irányítója F. Zoltán (56) Ausztriában élő magyar állampolgár. Később képbe került a csempészéshez használt gépkocsik bérbeadója, a szerb állampolgár Valerija B. (37), illetve a szervezőt a balkáni országokból támogató B. Zoltán (65) szintén szerb állampolgár is. Felderítettük, hogy a cannabis Albániából származik, annak beszerzésében egy koszovói férfi, Bashkim H. (53) működik közre.

A KR nyomozói a rend­őrségi csatornákon keresztül együttműködést kezdeményeztek, majd jelzésük alapján a horvát hatóságok 2018. április 14-én elfogták K. János (67) magyar állampolgárt, aki 34 csomagban nettó 15,7 kiló cannabist próbált meg Szerbiából Horvátországon keresztül átcsempészni Ausztriába egy Volkswagen Passattal. A beszerzett adatok szerint az illegális művelet során végig együtt mozgott vele F. Zoltán egy osztrák honosságú másik Audival.

– Akkor az Audit vezető férfit szintén ellen­őrizték a horvát rendőrök, de nála nem találtak semmit. Ebben az ügyben a horvát bíróság K. Jánost első fokon már el is ítélte, hat év börtönbüntetést, másodfokon pedig öt év börtönbüntetést kapott kábítószer forgalmazása bűntette miatt. Az életvitelszerűen Ausztriában élő F. Zoltán a beszerzett adatok alapján ausztriai értékesítési céllal szervezte a kábítószer-csempészetet, ezért a lehetséges és tervezett elfogásáról folyamatosan egyeztettünk az Alsó-ausztriai Nyomozó Hivatal kábítószer-bűnözés elleni osztályával. Az osztrák kollégák az ügyben tett jelzésünk alapján párhuzamos nyomozást indítottak. A kooperáció 2018. október 21-én révbe ért. Egy székesfehérvári parkolóban kezdeményeztünk intézkedést F. Zoltánnal szemben, aki ezúttal egy osztrák hatósági jelzésű BMW-vel érkezett. Vele együtt utazott élettársa, egy szerb–magyar kettős állampolgárságú nő is. Átvizsgáltuk a gépkocsiját, és találtunk hét csomagban nettó 2,7 kilogramm cannabist, valamint nettó 0,5 kiló amfetamint. A nemzetközi jelentőségű, összehangolt művelet során az osztrák hatóságok kutatást tartottak a férfi osztrák címén, ahol további nettó 3,5 kilogramm marihuánát foglaltak le. F. Zoltánt jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntettének megalapozott gyanújával hallgattuk ki, majd később a minősítés jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettére változott. Sz. Norberttel szemben szintén jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja állt fenn. Mindegyik gyanúsított letartóztatását elrendelték – összegzett Mudra Attila osztályvezető.

A november 13-ai egyeztetésen az Alsó-ausztriai Nyomozó Hivatal kábítószer-bűnözés elleni osztályának képviseletében Markus Hirschl volt jelen.

– Hivatalunk úgy értékeli, hogy a magyar rendőrökkel folytatott sikeres, gördülékeny együttműködésünknek köszönhetően számolhattuk fel F. Zoltán nemzetközi droghálózatát. Az eddigieket kiegészíteném azzal, hogy a férfi tíz éve élt és dolgozott Ausztriában. Tudjuk azt is, hogy a kábítószer felvevőpiaca folyton változik. Az viszont biztos, hogy Albániából jutott hozzá a szerhez, amit tetemes haszonkulccsal Németországban, illetve Ausztriában értékesített – nyilatkozott az ügyről Markus Hirschl.

Az ügy megoldása az akadályok nélküli információcserén alapuló kapcsolat volt. Mindkét hatóság álláspontja szerint gyümölcsöző osztrák–magyar ügymenetet sikerült kialakítaniuk. F. Zoltán elfogása után az osztrák ügyészség az eljárást felajánlotta Magyarországnak. A Készenléti Rendőrségnél a büntetőeljárás vizsgálati szakasza a végéhez közelít.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az tiszadorogmai férfihez, aki végzetes lépésre szánta el magát a családi házuk udvarán.

 

Határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.