Helyi érték Szentesen

2018. 03. 13., k - 13:56
Zsaru Magazin

A szentesi zsaruk 98 százaléka a városban lakik, ott is született. Így még fontosabbnak tartják a lakosság biztonságérzetének megteremtését, mindent meg is tesznek érte.

Az első két hónapban kis átszervezéssel harmadával növelték a szolgálati órák számát közterületen, az eredmények alapján jó döntést hoztak.

Nyolc település 813 négyzetkilométeren és 41 ezer lakossal a Szentesi Rendőrkapitányság 104 fős állománya vigyázza ezt a területet. A rendőrök többsége a városban is nőtt fel, így egészséges lokálpatriotizmus jellemzi a kapitányságot. A szentesi zsaruk szerint ez előny, ismerik a környék minden lakóját és minden zugát, de őket is ismerik a helyi polgárok, ezért még nagyobb az elvárás.

– Idén kis átszervezéssel egyharmadával növeltük a közterületi munkaórák számát. A nap minden órájában nyolc közrendvédelmi páros ügyel Szentesre egy közlekedésrendészeti járőrpárral kiegészítve – elemzi a helyzetet február utolsó hetében a kapitányság vezetője. Balogh Szabó Imre ezredes 12. éve irányítja a város zsaruit. – A fokozottabb közterületi jelenlét, a koncentráltabb szolgálat a február végi összegzések alapján meghozta az eredményt, a rendőri aktivitás növekedésével párhuzamosan nőtt az intézkedések, elfogások, tettenérések száma, biztonságosabb lett a város. Ezt az önkormányzat és a lakosság is értékeli, Szentesen elismerik a rendőröket. Tavaly tízezer intézkedésből csak két esetben érkezett panasz. A kapitányságon az átlagéletkor 31 év. A legfiatalabb zsaru is már legalább negyedik éve itt szolgál, szentesiként a feladatot is úgy éli meg, hogy a saját családja biztonságára is ügyel, amikor egyenruhát öltve dolgozik. A rendőrnek az utcán a helye, ahol intézkednie kell. A rendőri munka olyan, mint egy sakktábla a figurákkal, mindenkinek megvan a maga helye és feladata. Azt kell megtalálni, kihez mi illik a legjobban, hogy mindenkinek meglegyen a helye, egyikünk sem lehet eredményes a másik munkája nélkül.

Az új stratégia értelmében a szentesi Tisza-híd hídfőjénél az ORFK utasításainak megfelelve állandó mélységi ellenőrző pontot állítottak fel a zsaruk. Február utolsó hetében a zord időjárási körülmények között is kint voltak az egyenruhások a hídnál, állandó kontroll alatt tartották a város kapuját.

– A hídfői szolgálatban nincs üresjárat, a kockázatelemző ellenőrzés, a szűrés során fogtunk már el körözött bűnözőt, találtunk lopott járművet, állítottunk elő ittas járművezetőt – vallja Végh Zoltán törzszászlós, a kapitányság körzeti megbízottja, aki február 28-án a Készenléti Rendőrség őrmesterével, Mikula Ádámmal adott szolgálatot a hídfőnél. – A Csongrádi Rendőrkapitányság járőreivel váltjuk egymást kétóránként, az egymástól tíz kilométerre levő két város állományának együttműködésével mindig van egyenruhás a hídnál, a szentesiek szerint ez már hozzátartozik a városképhez.

Szentes belvárosát a hónap utolsó hetében 12 centis hó lepte el, Szaszkó József törzszászlós Pósa Bálint őrmesterrel a város főterén járőröztek február utolsó napján:

– Most nyugodt a város, nincs forgalom, este sincs, a csibészek is fáznak. Na meg rájöttek, többet vagyunk az utcán. Ebben a hónapban nem volt olyan garázdaság, testi sértés, verekedés, rendbontás, melynek elkövetőjét ne fogtuk volna el a helyszínen.

Ezt erősíti meg a bűnügyi osztály vezetője, Tyityán László alezredes is. A lopások száma is csökkent 30 százalékkal egy év alatt, ehhez persze az is hozzájárul, hogy több helyi sorozatbetörő is rács mögött kezdte az új évet.

– Nem jellemző itt az utazó bűnözés, helyi tolvajaink vannak – magyarázza Tyityán alezredes. – Február utolsó hetében fejeztük be a nyomozást egy csúcstartó ügyében. A szentesi N. József (33) 2015. január 6-án kezdte meg sorozatát, 49 betörésről sikerült bebizonyítani, hogy az ő keze munkája, lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Tavaly januárban fogtuk el, azóta előzetes letartóztatásban van. Nyílászárók befeszítésével dolgozott. Jó érzékkel választotta ki a célpontjait, több millióra rúg az általa okozott kár a kiskőrösi, kunszentmártoni, hódmezővásárhelyi, csongrádi és derekegyházi házakban. Két kiskunmajsai és egy kunágotai társa alkalmanként figyeléssel és a helyszínre szállítással segítette. Ketten a bűncselekményeket együtt követték el N. Józseffel, rajtuk kívül két orgazdát is elfogtunk, akik a zsákmány eladásában segédkeztek.

A nyomozók a közterületen szolgálatot teljesítő egyenruhások segítségével egy január–februári sorozat elkövetőjét is elfogták. Egy 15 éves helyi legény számláját nyolc rongálás, két kifosztás, hat garázsbetörés és alkalmi lopások tucatja terheli, egyelőre szabadlábon védekezhet.

– A közterületi szolgálatot ellátó kollégák információi alapján sikerült azonosítanunk a tettest – folytatja Tyityán alezredes. – Ismerjük a tolvajainkat, a módszerből le lehet szűrni, hogy kit kell keresnünk. Nyomozóink figyelik a sorozatjellegre utaló nyomokat is. Vigyázunk a városunkra, szeretteink, ismerőseink, szomszédjaink lakóhelyére, nálunk a közbiztonság tényleg helyi érték.


VÉGH ATTILA
FOTÓ: VEZDA, ZSARU-ARCHÍV


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

130-cal a belvárosban

Jelentősen túllépte a sebességhatárt egy autós, akiről Békéscsaba belvárosában készített felvételt egy traffipax. A közlekedési balesetek egyik legfőbb oka a gyorshajtás. Aki a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy nem az útviszonyokhoz, látási viszonyokhoz igazítja a haladási sebességét, kockázatot vállal.

 

Köveket dobált

A berettyóújfalui rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát.

 

Kamionban bújtak meg az afgán határsértők

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hat illegális migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Múzeumi Mozi

A Rendőrmúzeum (1087 Budapest, Mosonyi utca 5.) 2019. március 20-án 15 órai kezdettel tisztelettel várja az érdeklődőket a „Múzeumi Mozi” című programsorozat következő filmvetítésére: