Helyszínelők lovas kocsival, drónnal

2017. 10. 04., sze - 10:09
Zsaru Magazin

A baleseti helyszínelőknek rendezett VII. országos versenyt Móron és környékén tartották szeptember 19–21. között. A XXI. századi technológiákra is reflektáló megmérettetésen 19 megye és a BRFK előselejtezőkön legjobbnak bizonyuló delegáltjai vettek részt.

A versenyszámok során megküzdöttek drónnal és lóútlevéllel, elektromos robogóval és fényviszonyokkal, ittas bejelentővel és elrepülő üléssorral.

.

– Februártól az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság szakmai irányításával folyamatosan egyeztetve terveztük meg a feladatokat, a részletek kidolgozásába bevontuk a megyei és a városi kapitányságokat – beszélt az előkészületekről Kaposvári Károly alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság (FMRFK) közlekedésrendészeti osztályvezetője.

.

– Igyekeztünk összetett, ötletes, valós tudást igénylő feladatsort összeállítani, a korábbi versenyekhez képest több újítást végrehajtottunk – folytatta Illés Mihály alezredes, az FMRFK Baleset-megelőzési Bizottság titkára. – Az első napon, az elméleti versenyrészben a KRESZ-teszt mellett már a szakmai tesztet is számítógépen teljesítették, lehetőséget adva így az azonnali kiértékelésre.

A zsaruk először kérdéssorokra adott válaszaikkal számoltak be felkészültségükről. Mint minden rendőrnek, nekik is tisztában kell lenniük hivatásuk alapjaival, a szakmai rész a rendőrségi törvény, a szolgálati szabályzat és a helyszínelő-szabályzat ismeretét firtatta. A tökéletes jártasság a KRESZ minden zegzugában a közlekedésiektől alapkövetelmény. Ugyanúgy lényeges, hogy a helyszínre a zsaru épségben és minél kisebb időveszteséggel érkezzen meg, ezért a nyitónap következő feladata bójapályás járművezetés volt. A szervezők, számolva a szeptemberi csapadékkal, a kicsúszásveszély miatt nem száguldozásra hegyezték ki a teljesítendő penzumot, inkább rafinált, a jó látásmódot és az autókezelési ügyességet egyszerre megkívánó feladatokat állítottak össze. Idén először mindkét csapattagnak vezetnie kellett.

.

Kaposvári Károly és Illés Mihály alezredesek

A második nap kilenc gyakorlati feladaton kellett áthámoznia magát a két helyszínelőből álló csapatoknak, és az őket felkészítő, a végrehajtások során azonban már csak megfigyelőként jelen lévő csapatvezetőnek. Egy homokban hagyott keréknyomból kellett előbb a gumiabroncsra következtetni, majd az így azonosított járművet megvizsgálni. Az épületben kialakított helyszínt sötétbe burkolták, és mint egy igazi esetnél, villogó kék fénnyel zavarták a fotók elkészítését. Lehetőség volt azonban a fényhidat kikapcsoltatni, és az elhelyezett reflektorokat használni, ha a csapat felismerte, hogy a döntés a kezükben van. Egy beállított lovasfogat-balesetnél a rendezők arra voltak kíváncsiak, boldogulnak-e vele a résztvevők, hiszen az utakon nem csak autók közlekednek.

– Nem vártuk el, hogy aprólékos lovászati ismereteik legyenek, az állati erővel vont járművekre vonatkozó szabályokat azonban ismerniük kell – mondta a lovas állomásról Kádár Tibor őrnagy, az ORFK közlekedésrendészeti szakirányítója, delegált zsűritag és Thomka István, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal főfelügyelője. – Tisztában kell lenniük a balesetbiztos lófelszerelés, a rögzített ülőpad, az üzemi fék ismérveivel, a lóútlevél bejegyzéseivel és mellékleteivel. Az sem árt, ha egy rendőr igazoltatás során felismeri, ha a dokumentumba bejegyzett pej kanca helyett fekete csődör áll előtte.

Abszolút modern helyzetet szimulált, hogy egy drón ütközött egy elektromos biciklivel közlekedővel. Itt az alapokig kellett leásniuk a helyszínelőknek. De: az elektromos bringa nem kerékpár, ha nincs pedálja, minden matricája ellenére bukósisak- és jogosítványköteles robogónak számít. A drón pedig nem közlekedési eszköz, használatához azonban végzettség szükséges, és ami egy eset vizsgálatánál a zsaruknak fontos lehet: fedélzeti kamerájáról értékes felvétel nyerhető ki. Az egyik állomáson rosszul rögzített rakomány okozta balesetet vizsgáltak a rendőrök, egy másik stációnál füzetlapra hevenyészett skiccet értelmezve alkottak ügyirathoz csatolható minőségű és hiteles helyszínvázlatot. Bűnügyi érzékenységüket tesztelte az a baleset, amelynél kézikocsit tolt álló autónak egy ittas gyalogos. Ám, az igazi hunyó a gépjárművezető volt, akinek betörőeszközökkel volt tele a csomagtartója. Helyzetkezelési kompetenciából vizsgáztatta kollégáit a beszélni és viselkedni mérsékelten tudó, vízibiciklivel tóba borult ittas duó, amit két gárdonyi vízi rendőr alakított. Itt a kapcsolatfelvételt, a mentőhívás szükségességének felismerését, a komplex intézkedést bírálta a versenybizottság. Egy szimulált balesetben pedig egy utas kirepült, a rakodótérbe engedély nélkül betákolt üléssorral együtt. Ráadásul a rovott múltú sofőr helyet cserélt anyósülésen utazó társával – kellő szemfülességgel mindent és mindenkit helyre raktak a versenyzők.

– A zsűri mindenhol igyekezett rávezetni a versenyzőket a helyes megoldásokra, az önállóság mértékét fogalmaztuk meg az adott pontokban – magyarázta Takács Ilona alezredes, az FMRFK közlekedésrendészeti osztályának kiemelt baleseti fővizsgálója. – Célunk volt a verseny közben is tanítani, hogy az ideérkező, megyéjükben és a fővárosban legjobbnak bizonyuló kollégák további tudást vihessenek magukkal.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ, RENDŐRSÉG

 

Eredmények

A legjobb hat helyszínelő
A legjobb hat helyszínelő

A csapatverseny I. helyezettje a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság csapata, Puklér András és Forján Sebastián törzszászlósok lettek. A II. helyen Heves csapata, Zbiskó Péter és Patkó Zsolt Mihály főtörzszászlósok végeztek, a bronzérmet Baranyából Wenhardt Attila főtörzszászlós és Csucsi Gergely zászlós vihette el. A baranyaiak kaptak különdíjat a gyakorlati versenyszámban a legjobb eredményért, a vezetéstechnikai pályán a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság egysége, Süveg Péter főtörzsőrmester és Sárközi Richárd zászlós teljesített legeredményesebben. A szakmai tesztlap kitöltésében Lengyel István főtörzszászlós (Szabolcs-Szatmár-Bereg MRFK), míg KRESZ-tesztben Kocsis Zoltán törzszászlós (Győr-Moson-Sopron MRFK) nem akadt legyőzőre.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az 1-es számú főúton

Bicske térségében egy motorkerékpár, valamint egy gépkocsi ütközött össze, ezért teljes útlezárás van érvényben.

 

Halálos vonatgázolás

Siófok belterületén személyvonat ütött el egy segédmotoros kerékpárt toló férfit.