Hetvenéves képzés Dunakeszin

2019. 09. 11., sze - 15:12
Zsaru Magazin

A szolgálati kutyák kiképzésének 70. évfordulóját ünnepelték szeptember 3-án Dunakeszin.

Számos vezető mellett a társszervek is tiszteletüket tették a jeles ünnepen. Janza Frigyes nyugállományú vezérőrnagy beszédében hangsúlyozta, hogy már a kezdetekben sikerült megalapozni a szolgálati kutyák minőségi kiképzését Magyarországon.

A zuhogó eső ellenére igen sokan összegyűltek Dunakeszin, hogy méltó módon emlékezzenek meg a kutyakiképzés elmúlt hetven évére. Janza Frigyes ny. vezérőrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportegyesület Rendészeti Kutyás Szakosztályának tiszteletbeli elnöke, a hazai rendészeti kutyázás egyik legnagyobb patronálója mondott megnyitóbeszédet. Felidézte, hogy mennyire nehéz feladat volt akkoriban a pavlovi reflexre épülő kutyakiképzést fejlettebb módszerekre áthangolni. Ahogy körbenézett, elsőnek a régi kollégákat köszöntötte, akikkel hosszú éveket töltött együtt. Elmondta, hogy Dunakeszin, a Belügyminisztérium Kutyakiképző Központjában kezdte meg rendőrségi szolgálatát. Nem is gondolta, hogy 16 évig lesz parancsnok. Akkor még más volt a környezet is: a környéken nem voltak házak. A telepből mára egy igen neves intézmény lett.

.

– A kezdetekben 3500 kutyát képeztek ki a legjobb tudásuk szerint. Mindezt dr. Kováts Zsolt kutyakiképző szakember útmutatása szerint próbálták fejleszteni. Az idő alatt is rengeteg jó szakember dolgozott ott, akik megalapozták mindazt, amiben ma az utódaik munkálkodnak – elevenítette fel Janza Frigyes. – Majd a központ 1971-ben megkapta a Kutyavezető Képző Iskola nevet. Ekkor indult a keresőkutyák kiképzése. Drogkeresőknek először foxterriereket képeztek ki. A 70-es évek második felében már külföldi partnerekkel is indult a közös munka. Aztán a 80-as években már a szagazonosítás is bekerült a szakterületek közé. A szlovák kollégákkal nagyon szoros együttműködés jött létre, és sokat tanultunk egymástól. Jó hírét vitték az iskolának már a kezdetekben a kutyakiképzők, hiszen már akkor is számos nemzetközi versenyen elhozták a pálmát.

Less Ferenc alezredes
Less Ferenc alezredes

Less Ferenc alezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztály vezetője is köszöntötte a megjelenteket. Először ugyancsak az elődök munkáját méltatta, majd a hetvenes évekről beszélt, amely a kutyakiképzésben igen jelentős időszak volt.

– A háború előtt a csendőrség már foglalkozott kutyakiképzéssel, gyakorlatilag ők tették le az alapokat – magarázta az alezredes. – Aztán a hetvenes, nyolcvanas éveket lehet az aranykornak nevezni ezen a területen. A magyar kutyakiképzés ebben az időszakban lendületet kapott. Jelenleg kevesebben dolgoznak, de több területet is lefednek. Kiemelte az Európai Rendvédelmi Kutyakiképzők Rendőrségi Hálózatát, a Kynopolt, amit 2011-ben hozott létre az Európai Unió. Ez a szervezet ugyanis nagyban segíti a tagállamok bűnüldöző szervei között az együttműködést, valamint a kiképzés területén szerzett tapasztalatok megosztását. A hálózaton keresztül a magyar kutyakiképzők is sok ismerettel gazdagodnak. Jelenleg mintegy 460 kutyavezető és 650 szolgálati kutya van a magyar rendőrség állományában.

Pozsgai Zsolt vezérőrnagytól Jánossy Veronika vette át édesanyja, Jánossy Béláné emlékplakettjét
Pozsgai Zsolt vezérőrnagytól Jánossy Veronika vette át édesanyja, Jánossy Béláné emlékplakettjét 

A kiképzés alapjait emelte ki Dsupin Ottó dandártábornok, a ROKK igazgatója is. Szerinte a kutyák nagyon fontos szerepet játszanak a rendőrségi munkában, a szaglásukat egyetlen műszerrel sem lehet helyettesíteni. Majd az emlékkő avatása következett a nemrég létrehozott emlékparkban. Pozsgai Zsolt vezérőrnagy, személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes előbb az emlékműnél koszorút helyezett el az évforduló alkalmából, majd elismeréseket adott át. Az eseményen részt vett Jan Hudba ezredes, a szlovák kutyás és lovas szolgálat vezetője.

Janza Frigyes ny. vezérőrnagy emlékezett a kezdetekre
Janza Frigyes ny. vezérőrnagy emlékezett a kezdetekre

Az egyik legnagyobb kutyakiképző szakemberről is méltó módon megemlékeztek. A III. számú épület, az objektum legnagyobb oktatóterme falán táblát helyeztek el dr. Kováts Zsolt emlékére. Az emléktáblát Janza Frigyes ny. vezérőrnagy leplezte le, és pár mondatban megemlékezett a szakember munkásságáról. Dr. Kováts Zsolt 1966-ban az Állatorvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Egy éven át gyakorló állatorvosként dolgozott Szatmár megyében, aztán a kinológia felé fordult. Már gimnazista korában elhatározta, hogy kinológus lesz, erre motiválta többek közt első kutyája, Ropsz is. A gyermekkori álom valósággá vált, amikor 1967-ben felszerelt a Belügyminisztérium (BM) állományába, a Bűnügyi Technikai Intézetbe, ahol a nyomozó-kutyavezetők országos felügyelője volt. Ezt követően bízták meg egy kinológiai tanszék megszervezésével Dunakeszin, majd 1977-ben a BM főállatorvosa lett, valamint igazságügyi kinológus szakértőként is tevékenykedett. 1987-ben alezredesként – mint a BM főállatorvosa – vonult nyugállományba. Tíz éven át az Állatorvostudományi Egyetem Állattenyésztési Tanszékén kinológiát tanított, de oktatott a Kossuth Lajos Katonai Főiskolán, a kommandónál és a tiszthelyettesképzőben is. A Kutyaiskola című könyvével rendszerbe foglalta a tudományos alapokon nyugvó gyakorlati kutyakiképzés módszertanát. Az élete egyik főművének tekinthető könyvet a mai napon is forgatják a kiképzők. A rendőrkutya története című műve pedig áttekinti a rendőr­ebek hazai és európai történetét, betanításuk múltbeli és korszerű elméletét, gyakorlatát, megteremtve ezzel a magyar kriminálkinológia tudományát. Külön említést érdemelnek szépirodalmi művei, például a Kutyák a bűn nyomában című novelláskötete. Munkájáért számos elismerést kapott.

            KUN MÓNIKA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON,
FÜLÖP MÁTÉ

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.