Hidegen fújtak a szelek

2018. 03. 07., sze - 10:25
Zsaru Magazin

Kemény hétvégét tudnak maguk mögött a kecskeméti zsaruk.

A tél leghidegebb napjait mérték február végén, az Emberi Erőforrások Minisztériuma elrendelte a vörös riasztást. A zsaruk tíz polgár életét mentették meg a fagyos időben.

Vörös kód – a veszélyességi fokozattal járó koncentráltabb szolgálatellátásra hívta fel az állomány figyelmét a február 24-ei reggeli eligazításon Pintér Gábor alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője:

– A közterületen szolgáló járőröknek és körzeti megbízottaknak ilyenkor még fokozottabban kell figyelniük a bajba jutott, veszélyeztetett, magányos, beteg emberekre, a hó, hófúvás, jég és a járhatatlan utak miatt elzárt lakosok felderítésére, kisegítésére. Úgy indultunk neki a veszélyhelyzettel teli napoknak, hogy egyöntetűen megfogadta az állomány: senkit nem érhet baj, tragédia az általunk ellenőrzött területen.

A zsaruk állták a szavukat. A szibériai eredetű, olykor 40 kilométeres, a pusztákon minden zugon keresztülfújó szélben, a –15 fokos hidegben hat esetben jegyezhettek fel életmenő, segítségnyújtó intézkedést, négy polgár életét mentették meg a kihűléstől.

– Február 24-én reggel Tiszaalpár körzeti megbízottjaihoz, Mizere Krisztián és Heinrich Gábor zászlósokhoz jutott el az információ, hogy egy belvízzel elárasztott területen élő magányos, idős férfinak elfogyott az élelme és a tüzelője – kezdett a felsorolásba az alezredes. – A tanyához sem gyalog, sem autóval nem lehetett eljutni, a két kolléga a helyi önkormányzat traktorjával vitette ki magát. Előtte azonban megpakoltak fával és tartós élelmiszerrel. A tanyánál lerakodták a tűzifát, bevitték az élelmiszercsomagot. Körzeti megbízottjainknak naprakész információik vannak a kiskun tanyavilág lakóiról, pontosan tudják, kinek mire lehet szüksége, az emberek megbíznak bennük, most is időben segíthettünk.

Aznap reggel két kecskeméti körzeti megbízott, Sorbány György főtörzszászlós és Fazekas András főtörzsőrmester a Kecskemét melletti Borbási-tanyáknál segített. Észrevették, hogy egy idős asszony ül a buszmegállóban, és remeg a hidegtől, amikor megálltak, összefüggéstelenül beszélt. A zavart nő szavaiból kivették, hogy fázott, ezért elindult a rokonokhoz, de eltévedt, és leült. Beültették a jár­őrautóba, és telefonálni kezdtek a rokonok után kutatva. Végül elértek egy szentkirályi családtagot, aki fűtött lakásában helyet biztosított az asszonynak, a két zsaru odavitte az asszonyt.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központjába február 24-én este érkezett bejelentés, egy 57 éves hajléktalan férfi vészhelyzetbe került. Kecskemét határában, egy kiserdőben él sátorban. A járőrök ismerték a férfit, de nem tudták rávenni, hogy a fagyos napokra bevonuljon a hajléktalanszállóra. Hogy elviselhetőbbé tegyék az időjárás viszontagságait, több takarót adtak neki, valamint óránként visszatérően ellenőrizték. Forró teát is vittek neki, és értesítették a kecskeméti önkormányzat illetékeseit is a veszélyhelyzetben élő polgárról.

Már átfordult a naptár február 25-ére, amikor a késő esti órákban Márton Attila törzsőrmester és Csőke Aliz őrmester, kecskeméti járőrök egy didergő alakra lettek figyelmesek a város pályaudvara előtti parkban. Egy 16 éves örkényi fiú mondta nekik vacogva, hogy a barátainál volt, de elbeszélgették az időt, és lekéste az utolsó buszt. Vonat is csak órák múlva indult, és nem volt pénze taxira, hogy hazajusson. A járőrök forró teával itatták meg, majd az esetet jelentve engedélyt kértek a főkapitányság tevékenységirányítási központjától a szolgálati hely elhagyására, és hazavitték a srácot.

Vereb Bence és Bene Ákos őrmesterek egy eltűnt polgár keresésére indultak 25-én reggel. Az idős, beteg férfi még előző éjjel mehetett el otthonról, rokonai csak reggel vették észre az eltűnését. A járőrök a személyleírás alapján10 óra 25 perckor vették észre a város utcáin bóklászó, tájékozódásra képtelen, legyengült férfit. Az autójukba ültették, és húsz perc múlva már a családja ápolgathatta.

Másnap 8 órakor a kecskeméti kórház jelezte a zsaruknak, hogy a belgyógyászatról eltűnt egy sürgős orvosi ellátásra szoruló beteg. Mezítláb, papucsban, kórházi pizsamában veszett nyoma, az összes kecskeméti rendőr őt kereste. A Cegléd felé vezető úton találták meg, és 9 órára már vissza is vitték a kórházba.

– Ugyanezen a napon 20 óra 15 perckor egy állampolgár ittas férfit látott a város határában egy úton, kérte, hogy intézkedjünk, mielőtt baja esne – folytatta Pin­tér alezredes. – Takács János Tamás törzsőrmester, Kubicsek Norbert Mihály és Magyar Fruzsina őrmesterek, kecskeméti járőrök indultak a keresésére.

A zsaruk első körben nem találtak semmit a bejelentő által megadott helyen, de ebbe nem nyugodtak bele. Sötétben, hóesésben zseblámpáikkal világítva először egy táskát találtak iratokkal, majd néhány méterrel arrébb egy kerékpárra bukkantak az árokban. Még távolabb arccal a földnek fordulva találtak rá egy férfira. Már ráfagyott vizes ruhája, az orrán fagyási sérüléseket láttak. A zsaruk mentőt hívtak, az orvos szerint a férfinak legfeljebb 20 perce lett volna hátra az életéből, ha nem találják meg.

– Ilyen időben az átlagosnál is jobban figyelünk, a lehető legrövidebb időn belül reagálunk, perceken múlhat egy élet – magyarázta Németh Máté törzsőrmester, kecskeméti körzeti megbízott. – Ismerjük a területeinket, pontosan tudjuk, hogy a fagyban, hóban, szélben melyik tanyát zárhatja el pillanatok alatt a tél a külvilágtól. Előttünk nincs akadály, felkészültünk a zord időjárásra. Hetente többször is meglátogatunk a területünkön minden idős, magányos polgárt, hogy feltérképezzük, mire van szüksége. A tanyavilág lakói mindig számíthatnak a rendőrökre, nincs olyan körülmény, vörös kód, hogy mi ne segítenénk.

 

VÉGH ATTILA
FOTÓ: VÉGH ATTILA, rendőrség


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálos vonatgázolás Szegeden

Egy személyvonat egy gyalogost sodort el Szeged belterületén, a Szabadkai úti vasúti átjáróban. A férfi a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az érintett szakaszon teljes útlezárás van érvényben és a vasúti forgalom is szünetel.

 

Magyar és cseh teherautóban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Hat illegális migráns egy cseh kamionban

Egy tehergépkocsi ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat ülése alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.