Hívásfogadók ünnepe

2020. 02. 19., sze - 14:20
Zsaru Magazin

A Miskolci és a Szombathelyi Hívásfogadó Központban programsorozatokkal várták az érdeklődőket a 112-es egységes európai segélyhívó szám (EENA) napján, február 11-én. Idén először csatlakozott a kezdeményezés népszerűsítéséhez a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya is.

Az Európai Unió területén 1991 óta működik a 112-es segélyhívó szám, amely az Európai Tanács szándékai szerint az unió polgárai számára minden tagállamban azonos elvek alapján garantálja az egységes kapcsolatfelvételt a segítséget nyújtó készenléti szervekkel. A 112-es szám egész Európában, így Magyarországon is ingyenesen hívható vezetékes, illetve mobiltelefonról. A beérkező segélyhívásokat országosan a Szombathelyi és a Miskolci Hívásfogadó Központ operátorai kezelik. Hazánkban február 11-én harmadik alkalommal várták – a 112-es egységes európai segélyhívó szám napja alkalmából – nyitott kapukkal az érdeklődőket a miskolci és a szombathelyi központba. A látogatók bepillantást nyerhettek az ott dolgozók munkájába. Erre a napra az EENA-tagállamok kampányokat és programokat szerveztek, melyek célja az volt, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét a 112-es európai segélyhívó szám létezésére, szabályszerű használatára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatóság ügyeleti főosztálya alá tartozó Szombathelyi Hívásfogadó Központ (HIK) kilenc órai kezdettel hirdetett nyílt napot. A rendezvényen nyitóbeszédet tartott Balázs Zsolt ezredes, a HIK vezetője. Az eseményen jelen volt Horváth Soma, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, aki köszönetét fejezte ki a HIK munkavállalói részére a felelősségteljes és áldozatos munkájukért. A nyílt napon Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a Vas Megyei Kormányhivatal vezetője átadta a díjakat az év operátorainak, valamint a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a civil szervezetek egy-egy munkatársa részére. A nap folyamán mintegy 350 látogató tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, melyből minden korosztály megtalálta a számára érdekes és izgalmas programot.

A programsorozat másik helyszíne a miskolci bázis volt, ahol a hívásfogadó központ osztályvezetője, Bóna Gyula alezredes fogadta az érdeklődőket. Délelőtt és délután összesen hat csoport érkezett a borsodi bázisra. A gyerekek figyelmét játékos feladatokkal és kvízekkel igyekeztek felkelteni. A szerzők felkérték a szomszédos épületekben szolgáló Készenléti Rendőrség, valamint a Magyar Honvédség munkatársait is, hogy harci eszközök és fegyverek bemutatásával tegyék színesebbé a napot. A Debreceni Egyetem fogorvos rezidensei pedig a helyes fogápolás kapcsán osztottak tanácsokat a látogatóknak. A mentőszolgálat képviselői Ambu Sam babákon végeztek újraélesztési gyakorlatokat, illetve a mentőápolók irányításával lehetőség adódott arra, hogy a technikát maguk az érdeklődők is gyakorolhassák. A szombathelyi és a miskolci helyszínek fő attrakciójaként a vendégek szituációs feladatok megoldásán keresztül teszteseteket rögzíthettek az adatlapi felületeken. A központok udvarain mentő-, rendőr- és tűzoltóautók felszerelését is megtekinthették az arra kíváncsiak.

A hívásfogadók által megrendezett nyílt napon elismerésben részesítették az év operátorait, valamint a rendőrség, az Országos Mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a civil szervezetek kiemelkedően teljesítő munkatársait. Ebben az évben a rendezvény harmadik városaként Szeged, Csongrád megye székhelye saját kezdeményezéssel csatlakozott a két segélyhívó központ kampányához. A 112 – Hogy segíthessünk! elnevezésű program keretében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság (CSMRFK) sajtótájékoztatón mutatta be a 112 – Tudd, hogy segíthess! című kiadványt, mely ettől a naptól kezdve mindenki számára elérhető elektronikus formában. A készenléti szervek által összeállított Tudástár tartalmazza a legfontosabb veszélyhelyzeti teendőket, illetve kiemelten kezeli a 112-es segélyhívó szám használatával kapcsolatos alapvető ismereteket.

A 112-es nap apropóján a CSMRFK bűnmegelőzési osztálya az ORFK ügyeleti főosztályának támogatásával országos kampányt hirdetett minden vállalkozó kedvű fiatalnak vagy éppen az idősebb korosztály képviselőinek. A 112-es segélyhívó számot népszerűsítő program kampánydala „zenei csúcspontjának szöveges részére” várnak olyan, a program fő üzenetét magában foglaló ötleteket, amelyek majd beilleszthetők lesznek a végleges dalszövegbe. Egy négysoros figyelemfelhívó üzenetet keresnek, amelynek szövege ritmusos, könnyen megjegyezhető és kapcsolódik a segélyhívó alkalmazásához, a szervezetek segítő munkájához. A teljes kampánydal a szegedi születésű Tandi Flóra popénekesnő #5050 eQuality című harmadik koncertalbumán szerepel majd. A Tandi Flora Produkció közreműködő partnerként vesz részt a 112 – Hogy segíthessünk! elnevezésű programban, melynek során a dal „verse–bridge–refrén” részének szövegírását, hangszerelését és feléneklését vállalta magára a művésznő.

A szervezők közös játékra invitálták a rendezvényen megjelent felnőtteket és diákokat Ki tudja jobban? címmel. A vetélkedő levezetését és moderálását Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója vállalta, aki a kiadvány lektora volt, és a hívásfogadó központok munkatársainak felkészítésében is részt vett. A segélyhívók napjának szegedi állomásán a Rádió88 1 nap 12 kérdés címmel sugárzott adást. A kereskedelmi rádió vállalta, hogy ezen a napon figyelemfelhívó spotokkal, valamint 12 órában 12 kérdéssel és válasszal népszerűsíti az egész Európában, így nálunk is ingyen tárcsázható segélyhívó számot. A helyes választ adó betelefonálók között 112 ajándékot sorsoltak ki.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Járvány idején sem ússzák meg

Az V. és a XIII. kerületi rendőrök a héten több betöréses lopás gyanúsítottját fogták el. A rendőrség a veszélyhelyzet mellett továbbra is ugyanolyan figyelmet fordít a közterületek nyugalmára és a bűncselekmények felderítésére, megelőzésére.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.