Hűek a hivatáshoz

2019. 10. 30., sze - 10:40
Zsaru Magazin

Egymást követően választotta egykor hivatásának a zsarulétet három Szabolcs megyei fivér.

Pregunéknál azóta is szaporodik a rend­őrö­k száma, és a család apraja-nagyja hű a kék egyenruhához.

A három fiú, Róbert, Tamás és Kálmán Rozsályból származik. Korkülönbségükből adódó időeltolódással – édesanyjuk legnagyobb aggodalmára – egymás után szereltek föl a rendőrséghez. Pregun Róbert főtörzsőrmester 2010-ben a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományából ment nyugdíjba. Pregun Kálmán alezredes, a Készenléti Rendőrség (KR) II. bevetési főosztály II. bevetési osztályának vezetője. A középső testvér, Pregun Tamás alezredes szintén a KR csapatát erősíti. Tamás jelenleg a szolgálatszervező és csapatszolgálati osztály vezetője.

A Pregun család

– Két fiam van. Márk őrmester, és az I. bevetési főosztály IV. bevetési osztályának járőre – mesélte Pregun Tamás. – Bátyja szintén rendőr, néhány hónappal ezelőtt rendelték át a Terrorelhárítási Központhoz.

Tamás a Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumba, a mindössze két évvel fiatalabb öccse, Kálmán gépészeti szakközépiskolába járt Mátészalkán.

– Aktív részese voltam a környékbeli sport­életnek. Szülőföldemen röplabdáztam az NB II.-ben – beszélt sport- és szakmai múltjáról Pregun Tamás alezredes. – Akkoriban több csapattársam vámtisztként szolgált, valószínűleg innen eredhet, hogy fegyveres testület mellett döntöttem. Azt hiszem, nem kifejezetten a bátyám példáját követve választottam hivatást, de nyilván ez is befolyásolt valamelyest. 1986 októberében jelentkeztem a mai KR jogelődjéhez. Úgy gondoltam, hogy bevált dolgon nem változtatok, „házon belül” jártam végig a ranglétrát, és azóta is itt szolgálok. Három éve vezetem a szolgálatszervező és csapatszolgálati osztályt, előtte én is a bevetési egységnél dolgoztam.

– Nekem egy kicsit más ívet járt be a pályafutásom, de nem bántam meg semmit – emlékezett vissza Pregun Kálmán alezredes. – Középiskolásként nagyon szerettem volna katona lenni. Anyukám erősen tiltakozott, így finomítottam a dolgon.

 

A gimnáziumot követően középső testvérét, Tamást egy évvel megelőzve, 1985-ben csatlakozott az egykori Rendőri Ezredhez.

– Szinte fel sem ocsúdtam, és már igazi rendőr voltam. Pillanatok alatt megeskettek, szolgálati igazolványt kaptam, majd tíz hónapos tiszthelyettesképzésre iskoláztak be. Itt már tudtam, hogy minden eldőlt – magyarázta Pregun Kálmán. – Hosszú ideig nem mozdultam a Kerepesi útról, majd 1998-ban egy hosszabb kitekintésre adódott lehetőség. Elvállaltam egy őrsparancsnok-helyettesi beosztást Gödön. Visszagondolva, a váltás teljes mértékben a javamat szolgálta. A rendőrség teljesen más területéből kaptam ízelítőt, komplexebb feladatot végeztem. Érintőlegesen belekóstoltam a bűnügyi szakterület mindennapjaiba is. Onnan – már őrsparancsnokként – először Fótra, majd a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóságára, a mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztály élére kerültem, végül a kör bezárult, és visszatértem a KR-be. A megyei szervnél töltött idő alatt konzekvensen megköveteltem a csapatszolgálati és alaki szabályzatban foglaltakat. Lehet, hogy ez akkor az állomány számára az újdonság erejével hatott. Azonban a KR-hez visszatérve is más szemszögből láttam sok mindent. Parancsnoki kivizsgálásoknál vettem észre leginkább, hogy mélyebben elemzem a miérteket. Az írásos kultúrával kapcsolatos szemléletem is sokat formálódott, és ezt mind hoztam magammal Pest megyéből. Azt hiszem, a KR szervezeti kultúrájában kötöttebb volt a szóhasználat, lazítottam, rugalmasabb irányba tereltem a formális jelentéseket.

Elismerést kap Pregun Kálmán alezredes
Elismerést kap Pregun Kálmán alezredes 

A család rendőreinek sora itt még nem ér véget. A legidősebb testvér 14 éves fia, Zalán pályaválasztás előtt áll, és kijelentette, hogy zsaru akar lenni. Természetesen ebben a család egy emberként támogatja.

– Nekem sem voltak kétségeim, kiskorom óta rendőr akartam lenni – idézte vissza ­Pregun Márk őrmester. – Egy fiút könnyen hatalmába kerít a fegyverek és az egyenruha viselésének misztikuma. Apukám és nagybátyáim igyekeztek kevésbé beszélni a munkájukról, ha együtt volt a család. Inkább a rendőrség által szervezett családi napokon nyűgözött le a hivatás izgalma. Három évvel ezelőtt végeztem egy modulokra épülő rendőri képzést. Idén januárig mint járőrtárs szolgálhattam, a sikeres vizsga teljesítése után viszont önálló intézkedésre jogosult rendőrré váltam. Ami különösen értékes a számomra, hogy az ­élettársamat is a hivatásommal együtt „kaptam”, ugyanis ő is rendőr.

A két idősebb testvér elmondta, soha nem akarták traktálni a családot a pályájukat terhelő nehézségekkel. Természetesen, ha kettesben maradtak, szót ejtettek munkáról.

– Az azért gyakran előfordult, hogy egy aktuális helyzettel kapcsolatosan kikértük egymás véleményét, és adott esetben megfogadtuk a másik tanácsát – jegyezte meg Kálmán. – De ezzel szerintem nincs semmi baj, hiszen a testvér lehet bizalmi ember, főként, ha szakmabeli. Manapság a legbüszkébb a hat­éves kislányomra, Sárára vagyok, az ő érdekében át kellett strukturálnom a gondolkodásomat. Sokat dolgozom, de már nem akarok mindent egyedül megoldani, és több időt szánok a családra.

.

– Én 31 éve élek együtt a feleségemmel, aki civil, de szinte tiszteletbeli rendőrként tekintek rá – tette hozzá Pregun Tamás. – A famíliánkban mindenhez ő adta a hátteret, amíg én túlóráztam, sokszor kiszámíthatatlan volt az érkezésem vagy a velük töltött idő. Addig ő minden másról gondoskodott, és felnevelte a gyermekeinket.

Szolgálati focicsapat
Szolgálati focicsapat 

A fivérek lelkesedése elragadó, hiába tudnak maguk mögött évtizedes szolgálatot, nem vesztették el a hitüket és a motivációt. Hálásak azért, hogy megannyi jó emberrel találkozhattak és találkoznak pályájuk során. Elismerték: voltak kudarcok, kisebb buktatók, de mindketten úgy nyilatkoztak, hogy ebből lehetett építkezni, és mindig csak a jót vitték tovább. Soha nem jelentkeztek egy beosztásért sem, előmenetelüknél inkább a fegyelmezett munkájukkal vonhatták magukra elöljáróik figyelmét.         

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, PREGUN CSALÁD

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Két határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Kocsifeltörők a strandoknál

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

 

Vizsgán a lovasok

A lovas járőrök tanfolyamán részt vevők elérkeztek a II. vizsgához. A megjelent elöljárók is növelték a vizsga­drukkot: Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rendőrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség (KR) parancsnoka és Nagy György ezredes, a KR Különleges Szolgálatok Igazgatóságának igazgatója. Az átrendelő szervek képviseletében Sipos Gyula vezérőrnagy, a Zala, Vereckei Csaba Iván dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője érkezett.

 

Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.