Húzós hétfő

2015. 04. 02., cs - 13:47
Zsaru Magazin

A kecskeméti járőrök szerint a hétfői nappali szolgálatok a legkeményebbek. Ilyenkor több a bejelentés, a panasz. Március 23-án végigkísértük a Kecskeméti Rendőrkapitányság egyik járőrpárjának szolgálatát.

6 óra. Az éjszakás járőrök indulnak pihenni, a IV. váltás egyenruhásai veszik át a szolgálatot.

– Az első óra még nyugodt, ilyenkor főleg az iskolák, gyalogátkelőhelyek környékére figyelünk baleset-megelőzési szempontból – magyarázza Simon Gergő törzsőrmester, járőrvezető. – A 85 ezer lakosú városban és a területünkhöz tartozó kistelepüléseken hétfőnként napközben egy járőrpárra átlagosan 10–12 küldés, intézkedés vár.

8 óra 3 perc. Verekedésről érkezik bejelentés az egyik városszéli bevásárlóközpont közeléből. A zsaruk három percen belül a helyszínen vannak.

– Egy 17 éves helyi fiút kellett elfognunk – tájékoztat Csillag Péter törzsőrmester, járőr. – Séta közben vitatkoztak a nevelőapjával, és a fiú hátulról leütötte a 40 éves sértettet, aki a földre került, zsebéből kiesett a pénze. A srác felkapta, eltette, majd indult volna. Valószínűleg ezen a „zsebpénzen” veszhettek össze. Előállítottuk a fiút a kapitányságra, kifosztás vétségének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, szabadlábon védekezik.

9 óra 12 perc. A járőrvezető fölfigyel egy autó sofőrjére. A zsaruk tudják, a 43 éves helyi férfinak sosem volt gépjármű-vezetői engedélye, tavaly el is tiltotta a bíróság az autóvezetéstől. A járőrök megállítják a kocsit, engedély nélküli vezetés miatt feljelentik a férfit, autóját le kell zárnia, nem mehet vele tovább.

10 óra. A járőröket egy előre tervezett intézkedéshez vezénylik. Egy lebontás előtt álló, életveszélyes épületből önkényes lakásfoglalók kiköltöztetéséhez kértek karhatalmi segédletet. A zsaruk a kilakoltatásban nem vesznek részt, csak a hatóság embereinek munkáját, testi épségét, a jogszerű eljárás lefolytatását biztosítják. Ebben kap szerepet aznap először Vezúv, a négyéves rottweiler járőrkutya.

– Azért Vezúv a neve, mert már kölyökkorában is olyan indulat volt benne, amikor minket akart védeni, hogy alig tudtuk visszafogni a kitörését – mosolyodik el Simon törzsőrmester. – Csupa izom, már a megjelenése is bűnmegelőző hatású.

10 óra 54 perc. Személyi sérüléses balesethez küldik a járőröket. Helvécia felé tartva egy személykocsi elhagyta az útpályát, és az árokba sodródott. A zsaruk biztosítják a helyszínt, megnézik a vezető sérüléseit, alkoholszondát fújatnak vele, terelik a forgalmat. Csak a baleset-helyszínelők megérkezéséig övék a terep, aztán átadják az intézkedést a közlekedésieknek.

11 óra 30 perc. Segítséget kér a IV. váltás egy másik járőrautójának legénysége, Szász Gábor törzsőrmester, járőrvezető, Jusztin Zsolt törzsőrmester és Dubecz Gábor őrmester. A Kőrösihegy városrészből érkezett bejelentés lopásról. Egy kerítésen átmászó tolvaj alumínium kályhacsövekre vetett szemet, már össze is készítette zsákmányát, amikor a tulajdonos rajtakapta. Elfutott.

– Többen jobban le tudjuk zárni a területet, amerre a tolvaj menekült, Vezúv képes követni a nyomait, meglesz! – mondja Simon törzsőrmester. – Fiatal srácot láttak elfutni, nem juthatott messze.

Negyedóra múlva egy közeli tanyán az ágyneműtartóból kerül elő a 18 éves B. János. Elfogják, előállítják a kapitányságra, lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt indul ellene eljárás, szabadlábon védekezik.

12 óra 14 perc. Lopáson értek egy 25 éves nőt egy élelmiszerbolt biztonsági őrei. Visszatartják, ruházatát csak zsaru vizsgálhatja át. A büntetlen előéletű nő a járőröknek önként előadja a szajrét. Értéke alapján szabálysértési feljelentést tesznek ellene.

13 óra. A délutánt a hírös város egyik kertvárosi negyedében tölti a járőrpár. Vezúvval sétálnak Hunyadiváros utcáin, ahol az utóbbi két hétben több betörés is történt. A zsaruknak örülnek a lakók, jönnek az információk is, ki mit látott, hallott. Simon törzsőrmesterék jegyzetelnek, megköszönik az értesüléseket, azonnal tovább is adják a nyomozóknak.

15 óra 21 perc. Még a délutáni csúcsforgalom előtt anyagi káros baleset történt az Izsáki úton. Senki nem sérült meg, a járőrök elterelik a forgalmat, a várost nem ismerő járművezetőknek segítenek, merre kerüljenek.

17 óra. Az előbbi balesettől pár száz méterre a négysávos úton az autósokat leszólítva koldul egy 46 éves hajléktalan férfi. Nap mint nap megjelenik a közlekedési lámpánál, piros jelzésekor kiugrik a kocsik közé, és poharát rázogatva kéreget a járművezetőktől. Mutatványa balesetveszélyes, ráadásul tiltott is. Mivel többszöri figyelmeztetés után sem hagyja abba, koldulás szabálysértése miatt előállítják a kapitányságra.

18 óra. Letelt a járőrök IV. váltásának szolgálata. A zsaruk az iratok, jelentések elkészítése után kicsit még ugratják egymást az öltözőben. Mozgalmas, hosszú nap volt, rájuk fér a viccelődés és a pihenés.   VÉGH ATTILA

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrkézen a verekedő fiatalok

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság befejezte a vizsgálatot annak az öt férfinak az ügyében, akik ellen garázdaság, valamint súlyos testi sértés miatt folyt nyomozás.