I. Zalahalápi Kutyakurzus

2019. 05. 22., sze - 15:22
Zsaru Magazin

Hagyományteremtő szolgálatikutya-viadalt álmodott és valósított meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) Zalahalápon.

A kistelepülésre 25 rendőr- és társszervi csahos érkezett vezetőjével április 12-én az I. Járőrkutya Vezetők Területi, Szakmai Versenyére.

Az ötletgazda és főszervező Borbély Zoltán alezredes, a VMRFK közrendvédelmi osztályvezetője beszél nem csupán a versenyről, de annak hozadékairól is:

– Megyénk elkötelezett a kutyás szolgálati ág iránt. Egyértelműen jó tendenciának tekintjük a XXI. században is a munkánkat segítő ebek alkalmazását. Ezt mutatja jelenlegi állományunk és a jövőre nézve további egyedszámbővítési szándékunk. Mondhatom, hogy a versennyel kapcsolatos kezdeményezés mögé felsorakozott a végrehajtó állománytól a megye legfelső vezetőjéig mindenki. Zalahaláp körzeti megbízottja – maga is kutyás zsaru – a település polgármesterével egyeztetett a rendezvény helyszínéről, míg a megyei rendőrfőkapitány, Fellegi Norbert ezredes látta el a fővédnökséget, és ő nyitotta is meg személyesen a versenyt. A zalahalápi kutyaiskola és sportcentrum területére érkezőket köszöntötte Bedő Lajos is. A polgármester az egész község véleményét tolmácsolva elmondta: jó néven veszik a kutyás jelenlétet úgy a megmérettetésen, mint a hétköznapokban, a közrend garanciájaként szolgálatot teljesítő kutyás járőrök személyében. Már a szervezés közben megfogalmazódott: a verseny lebonyolításával nem csupán egy aktuális rangsort szándékozunk kialakítani a négylábú munkatársaikkal felvonuló kutyavezetők között. Megyénkben havi, kéthavi rendszerességgel összevont kutyás képzéseket tartunk. Ezeken szakoktatók irányítása mellett gyakorolják, alakítják ki és csiszolják mind tökéletesebbre a szolgálati ebek viselkedési és cselekvési formáit. Megfigyelhető, hogy közvetlen tudásátadás, egyféle szakmai műhelymunka is zajlik ezeken a tréningeken. Erre a folyamatra kívántunk ráépíteni még egy szintet. A szolgálati kutyáknak évi rendszerességgel rendőrségi zsűri előtt minősítő vizsgán kell számot adniuk tudásukról, amit ezúttal az Országos Rendőr-főkapitányság dunakeszi kiképző bázisa helyett itt, a verseny helyszínén szerveztünk meg. A versennyel egybekötött vizsgáztatásnak további, számunkra igen üdvös járulékai is kialakultak: jó alkalmat teremtettünk a munkakutyákkal foglalkozó kollégák és fegyvertársak egymással való megismerkedéséhez. A verseny védnökének Less Ferenc alezredest kértük fel, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ éléről. Munkatársai, Demeter István és Zsolnai Tamás törzszászlósok, szakoktatók vállalták a bírák szerepét, míg a „csibészeket” a Magyar Honvédség (MH) 86. Szolnok Helikopter Bázisa kutyás egységének tagjai alakították Kiss Béla h. százados vezetésével. Az, hogy a katonáknak köszönhetően „idegen” csibészek öltötték fel a bundát, tehát a versenyzők nem egymásnak statisztáltak a feladatoknál, az egyenlő esélyek biztosításában volt fontos. A résztvevők nem fáradtak el, tudtak a feladatokra koncentrálni. Nem kívántuk kisajátítani, rendőrségi megyei bajnoksággá formálni a versenyt, ezért a mezőnybe meghívtuk a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet
(VMBVI), az MH Pápa Bázisrepülőtér kutyás őreit, továbbá a Veszprém Megyei Polgárőrségek Szövetségének kutyás járőreit is, így alakult ki a 25-ös mezőny.

A rendőrségre jellemző szakosodásnak, területi specializálódásnak megfelelően a szolgálati rendőrkutyák is többféle munkaprofilt sajátítanak el a képzéseken. Már a növendék ebek trenírozásánál figyelik a szakemberek, hogy melyik négylábúból válhat jó nyomkövető, személykereső, drogkutató, fegyver-lőszer kereső, objektumvédő vagy univerzális feladatokra alkalmas járőrkutya. Jelen verseny ez utóbbi, talán a legösszetettebb képességeket igénylő szakterületen mérte fel a nevezők felkészültségét, így a blökik számot adhattak nyomkövető, őrző-védő, fegyelmező kvalitásaikról. A tavaszba visszaszökő tél, a mínusz közeli hőmérséklet sem szeghette kedvét és teljesítőképességét a párosoknak, estig folyt a feladat-végrehajtás. A részfeladatok pontszámainak összesítését követően a végső elszámolásnál a zsűri döntése alapján abszolút elsőséget szerzett Kocsis József zászlós, a Pápai Rendőrkapitányság járőre Csibuk nevű, koromfekete német juhászával. Második helyezést ért el Molnár Zoltán főtörzszászlós, a Sümegi Rend­őrőrs körzeti megbízottja Spock­kal, harmadik lett Gézárt Viktor balatonfüredi körzeti megbízott és Bors. Különdíjban részesült Varga László h. szakaszvezető a pápai légibázisról Jack nevű kutyájával, Buzás Zsolt bv. törzsőrmester, a VMBVI kutyása Akelával, és ugyancsak különdíjazottként távozhatott a megyei polgárőrségek színeiben Badacsonytomaj kutyás polgárőre, Takács Zoltán Kati elnevezésű szukájával. A szervezők minden kutyát rozettával, felvezetőiket tárgyjutalommal ajándékoztak meg. A rendőrnapra (is) tekintettel Fellegi Norbert ezredes nevében Szent György-emlékplakettet adományoztak Less Ferenc ezredesnek és Bedő Lajos polgármesternek. A szervezők gondoskodtak arról is, hogy a versenyen közreműködők közül senki ne távozzon üres kézzel.     

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fegyelmi

Budapest rendőrfőkapitánya vizsgálatot rendelt el, mert egy bejelentésre nem megfelelően reagált a Tevékenység-irányítási központ munkatársa.

 

Ököllel ütötte a gyermeket

Súlyos testi sértés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt fogtak el a győri rendőrök egy helybéli férfit.