Igényekhez igazítva

2018. 12. 19., sze - 11:17
Zsaru Magazin

Az EDR hálózatán megkezdődik a 2020 utáni időszakra felkészülve a technológiaváltást eredményező modernizáció.

Ennek következtében a készenléti szervek számára a biztonságos TETRA alapú hangkommunikáció további megtartása mellett kiegészítő szolgáltatásként a széles sávú adatkommunikációs szolgáltatások biztosítása a cél – hangzott el a Pro-M Zrt. konferenciáján.

A készenléti kommunikáció fontosságáról, az EDR alkalmazásának tapasztalatairól tartott előadást november 15-én Kuczik János Zoltán dandártábornok, műveleti országos rend­őrfőkapitány-helyettes, a Készenléti Rendőrség parancsnoka a Pro-M Zrt. kormányzati célú hírközlési szolgáltató szervezésében lezajlott 11. Professzionális Mobiltávközlési Nap rendezvényen.

– Az információs társadalom kialakulása és a kritikus infrastruktúrát veszélyeztető fenyegetések – értem ez alatt a nemzetközi terrorizmust, a szervezett bűnözést és a természeti katasztrófákat – egyenrangú kihívás elé állítják a különböző nemzeti és nemzetközi készenléti szerveket. Ahhoz, hogy ezek a szervezetek hatékonyan láthassák el a feladataikat, feltétlenül szükséges, hogy a kommunikációs hálózatuk is megfeleljen a mai kor magas követelményeinek. A Készenléti Rendőrség rendszeresített létszáma a budapesti és a vidéki alegységekkel együtt mintegy 9000 fő. Bár döntően a fővárosban teljesítünk szolgálatot, az elmúlt időszak fejlesztésének köszönhetően a tizenhárom bevetési és hat bűnüldözési osztályunkkal az ország szinte valamennyi régiójában jelen vagyunk. Nagyon komoly feladatokat látunk el többek között az államhatáron, a védett személyek és kiemelt létesítmények védelme, továbbá a csapaterőt igénylő, illetve a belföldi állami futárszolgálati, a tűzszerész, a tanúvédelmi, a polgári repüléssel kapcsolatos vagy akár a bűnügyi technikai, vagyon-visszaszerzési és nyomozóhatósági feladatok végrehajtása során – mondta a dandártábornok.

– Ezenkívül vannak olyan biztosítási feladataink is, amelyek a nagyobb tömeget vonzó rendezvényekhez kapcsolódnak. Ahhoz hogy a híradóbiztosítási tevékenységünket zökkenőmentesen láthassuk el, 24 órás ügyeletet kell biztosítani. Szervezeti szinten kilenc diszpécserállomással, illetve öt speciális programozógéppel rendelkezünk. A szolgálati gépjárműveinkben mintegy 1500 mobil rádiót telepítettek munkatársaink a Pro-M Zrt.-vel együttműködésben és 3500 kézi rádióval teljesítünk szolgálatot. 2017-ben több mint 2200 korai beszerzésű kézirádió-terminál cseréje történt meg a kormányzati célú hírközlési szolgáltató koordinálásában modern, GPS-képes eszközökre. A nyilvántartásunk naprakész, így néhány percen belül akár több száz rádió kiadása is megtörténhet.

A nagyobb, kiemelt biztosítású feladatok végrehajtása előtt legalább egy héttel megkezdődik a felkészülés. Híradós mérnökeink a rendelkezésre álló adatok és az erő-eszközigénylő segítségével híradótervet készítenek, ami a Pro-M Zrt. forgalomszervezési, erőforrás-gazdálkodási tevékenységéhez elengedhetetlen. Az EDR-rendszer hatékonyságánál nemcsak a szabályszerű használat, hanem a speciális kiegészítők megléte is fontos. A kézi rádió elhelyezése általában a speciális kiegészítők használatával történik, a kommunikáció pedig különféle kezelők használatával válik gördülékenyebbé – elemezte Kuczik János Zoltán.

Hasonlóan magyarázta el a dandártábornok a különböző területeken használt eszközeik fontosságát és hatékonyságát. Így például a motoros rendőrök esetében olyan sisakra van szükség, amelybe a bluetooth technológia be van építve. Kiemelte, hogy a legutóbbi eszközcserének köszönhetően valamennyi rádió GPS-funkcióval is rendelkezik, amely segítségével a 112-es központ könnyedén beazonosítja az egységek pozícióját, elősegítve ezzel az adott szituációra vonatkozó gyors reagálást. A szolgáltató által nyújtott EDR-használati lehetőségeket tehát a rendőrség maximálisan kihasználja az állampolgárok biztonsága érdekében.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.