Infarktusnál segítettek

2018. 07. 11., sze - 15:02
Zsaru Magazin

Egy elvétett lakossági bejelentésre indultak a zsaruk, végül a precíz intézkedés mentette meg egy férfi életét Balatonszabadiban június 27-én.

Az infarktusos embert két őrmester tartotta életben a mentők kiérkezéséig.

Félreértette három férfi jelenlétét egy telken egy szemlélődő, és értesítette a siófoki zsarukat. Az egyenruhá­sok annak rendje és módja szerint ellenőrizték az információt, de rövidesen a rutinintézkedés éles fordulatot vett.

– Tisztáztuk, a három férfi jogszerűen tartózkodott a szóban forgó magánterületen, mivel az egyikük tulajdonát képezte – mondta a speciális helyzetet kezelő Sebestyén Tamás őrmester, balatonszabadi körzeti megbízott és Schaffer Réka őrmester, járőrtárs. – Alig adtuk vissza az okmányaikat, amikor hármuk közül a legidősebb minden előzmény nélkül a földre hanyatlott, és eszméletét veszítette. Társai segítségért kiabáltak, de mi is átláttuk, hogy valamit tennünk kell a középkorú férfi életének megmentéséért. Megosztottuk a feladatokat, miközben kolléganőm rádión mentőt kért a helyszínre, én a férfi állapotát vizsgáltam meg. Leállt az ember légzése, és a pulzusa sem volt tapintható. Ezért a Police Medic oktatáson tanultak alapján újraélesztésébe kezdtünk.

Szívmasszázst és mesterséges lélegeztetést alkalmaztak. Ennek köszönhetően az 51 éves férfi három-négy perc elteltével többször hörgő hangot hallatott. A máskor talán riasztó hanghatás most egyértelműen azt jelezte: korábbi állapotához képest jobban van. A megérkező esetkocsi mentőorvosa átvette a beavatkozás szakmai vezetését. Látva, hogy a zsaruk szakavatottan teszik a dolgukat, a mellkasi kompresszió folytatását – immár orvosi felügyelettel – rájuk bízta, miközben a mentősökkel felkészült a defibrillálásra. Többszöri próbálkozás után az újraélesztési kísérlet sikerült, a férfi állapotát stabilizálták. Percek múlva mentőhelikopter érkezett, és az életbe visszahozott férfit felkészítették a légi utaztatásra, majd a székesfehérvári kórházba vitték.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 

POLICE MEDIC

A képzés harctéri segítségnyújtási tapasztalatokon alapuló elsősegély-ismereteket, sebellátást, helyzetkezelési protokollt tartalmazó oktatás, hatodik éve folyik a rendőrségnél. Jellemzően a közterületi szolgálatot ellátó állomány vesz részt az intenzív tanfolyamon. A döntéshozók felmérték és felismerték, hogy szolgálatuk meghatározó részét az utcán töltő egyenruhások az átlagembernél gyakrabban találják szembe magukat azonnali egészségügyi beavatkozást igénylő helyzetekkel. A képzés a közismert elsősegélynyújtó alapokon túl egyfajta szanitécismereteket ad át a rendőrökre leselkedő veszélyhelyzetek, szúrt, lőtt sérülések elsődleges kezelésére is. Az oktatás pszichés felkészültséget is nyújt, megtanítja a zsaruknak, hogyan gondoskodhatnak a lakosság, bajtársaik vagy akár a maguk életéről, testi épségéről többféle stressz jelenlétekor is. A képzés évek óta bizonyítja létjogosultságát, több tucatszor mentettek már életet az ott tanultakkal.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Két gyermeket rabolt ki, öt percen belül elfogták

Dunaújvárosban két tizenhárom éves fiútól vette el a náluk lévő értéktárgyaikat, majd megfenyegette őket az a helyi férfi, akit a részletes személyleírás alapján a rendőrök a bejelentést követően nyomban elfogtak, majd őrizetbe vettek.

 

Más útlevelével próbálkoztak

Embercsempészés miatt indult eljárás egy szerb-magyar kettős állampolgár ellen, aki két koszovói férfit próbált meg Magyarországra beutaztatni Röszkénél.