Infarktusnál segítettek

2018. 07. 11., sze - 15:02
Zsaru Magazin

Egy elvétett lakossági bejelentésre indultak a zsaruk, végül a precíz intézkedés mentette meg egy férfi életét Balatonszabadiban június 27-én.

Az infarktusos embert két őrmester tartotta életben a mentők kiérkezéséig.

Félreértette három férfi jelenlétét egy telken egy szemlélődő, és értesítette a siófoki zsarukat. Az egyenruhá­sok annak rendje és módja szerint ellenőrizték az információt, de rövidesen a rutinintézkedés éles fordulatot vett.

– Tisztáztuk, a három férfi jogszerűen tartózkodott a szóban forgó magánterületen, mivel az egyikük tulajdonát képezte – mondta a speciális helyzetet kezelő Sebestyén Tamás őrmester, balatonszabadi körzeti megbízott és Schaffer Réka őrmester, járőrtárs. – Alig adtuk vissza az okmányaikat, amikor hármuk közül a legidősebb minden előzmény nélkül a földre hanyatlott, és eszméletét veszítette. Társai segítségért kiabáltak, de mi is átláttuk, hogy valamit tennünk kell a középkorú férfi életének megmentéséért. Megosztottuk a feladatokat, miközben kolléganőm rádión mentőt kért a helyszínre, én a férfi állapotát vizsgáltam meg. Leállt az ember légzése, és a pulzusa sem volt tapintható. Ezért a Police Medic oktatáson tanultak alapján újraélesztésébe kezdtünk.

Szívmasszázst és mesterséges lélegeztetést alkalmaztak. Ennek köszönhetően az 51 éves férfi három-négy perc elteltével többször hörgő hangot hallatott. A máskor talán riasztó hanghatás most egyértelműen azt jelezte: korábbi állapotához képest jobban van. A megérkező esetkocsi mentőorvosa átvette a beavatkozás szakmai vezetését. Látva, hogy a zsaruk szakavatottan teszik a dolgukat, a mellkasi kompresszió folytatását – immár orvosi felügyelettel – rájuk bízta, miközben a mentősökkel felkészült a defibrillálásra. Többszöri próbálkozás után az újraélesztési kísérlet sikerült, a férfi állapotát stabilizálták. Percek múlva mentőhelikopter érkezett, és az életbe visszahozott férfit felkészítették a légi utaztatásra, majd a székesfehérvári kórházba vitték.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ

 

POLICE MEDIC

A képzés harctéri segítségnyújtási tapasztalatokon alapuló elsősegély-ismereteket, sebellátást, helyzetkezelési protokollt tartalmazó oktatás, hatodik éve folyik a rendőrségnél. Jellemzően a közterületi szolgálatot ellátó állomány vesz részt az intenzív tanfolyamon. A döntéshozók felmérték és felismerték, hogy szolgálatuk meghatározó részét az utcán töltő egyenruhások az átlagembernél gyakrabban találják szembe magukat azonnali egészségügyi beavatkozást igénylő helyzetekkel. A képzés a közismert elsősegélynyújtó alapokon túl egyfajta szanitécismereteket ad át a rendőrökre leselkedő veszélyhelyzetek, szúrt, lőtt sérülések elsődleges kezelésére is. Az oktatás pszichés felkészültséget is nyújt, megtanítja a zsaruknak, hogyan gondoskodhatnak a lakosság, bajtársaik vagy akár a maguk életéről, testi épségéről többféle stressz jelenlétekor is. A képzés évek óta bizonyítja létjogosultságát, több tucatszor mentettek már életet az ott tanultakkal.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nyolc szír határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Mórahalom közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Öt szír határsértő Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Kiszombor közelében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.