Jár a képzeletbeli ötös

2018. 02. 07., sze - 10:38
Zsaru Magazin

Érett döntést hozott két ifjú rendőrnövendék, minden számonkérés nélkül jelesül vizsgáztak helyzetértékelésből és empátiából. Kiforrott zsarukhoz méltó mó­­d­on látták át pillanatok alatt, hogyan segíthetnek egy kórházba érkező házaspárnak.

A két elsős tanuló néhány perc alatt segített Miskolcon embertársainak január 19-én délelőtt. Gesztusukkal tovább öregbítették a testület hírnevét.

– A kórház területén, a mentőbejáratnál láttunk el közlekedésrendészeti feladatokat a társammal – mondta Domán Dávid, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium tanulója. – Ez nem közterület, így az intézmény és az iskolánk közötti szerződés értelmében önállóan is csiszolhatjuk forgalomirányítási és kommunikációs képességeinket.

Bagi István ezredes
Bagi István ezredes

A kórház parkolója többnyire zsúfolt, így komoly tétje van annak, hogy szabadon maradjanak a mozgáskorlátozottak, mentők számára fenntartott helyek. A két zsarunövendék azt látta, hogy egy autós bizonytalankodik, majd megáll a nem neki szánt helyen.

– Személyautóval érkezett egy házaspár, de nem találtak parkolóhelyet, pedig a férfi lába fekvőgipszben volt – vette át a szót Király Balázs. – Először jártak itt, a sofőr hölgy egyszerre próbált leparkolni, információt gyűjteni az ellátásról, és szert tenni valami szállító alkalmatosságra. Hozzánk fordult, én pedig tájékozódtam, hol látják el a beteget. Visszafelé vittem egy kerekesszéket, beleültettem a fél lábon álló férfit, majd betoltam a megfelelő osztályra. Sorszámot húztam, és a röntgenig toltam a kocsit, majd amikor szólították, a személyzetre bíztam az urat.

– Én ezalatt megvártam, amíg a hölgy leparkol, majd útmutatást adtam neki, hogy hol találja a férjét – egészítette ki Domán Dávid a történetet. – Balázs visszatérte után folytattuk a feladatellátást. Találtunk magunknak tennivalót, hol egy kilátást eltakaró mentőautó mellett segítettük a gyalogátkelőhelyen való áthaladást, hol taxit hívtunk egy Miskolcon nem járatos fiatal párnak.

„Megköszönöm az iskola vezetésének – amennyiben az empátia, udvariasság és segítőkészség a diákok személyiségének része – a kiválasztási eljárásukat, amennyiben a képzés része, úgy az intézmény tanárainak munkáját. További munkájukhoz sok sikert, hasonló tanítványokat kívánok férjem nevében is!” – írta köszönőlevelében az edelényi asszony.

– A fiúk ráéreztek arra, mit jelent intézményünk hivatásra felkészítő nevelési szellemisége – mondta Bagi István ezredes, iskolaigazgató. – Nem titkolt szándékunk ezzel a feladatellátással annak a készségnek a kialakítása, hogy a jövő rendőrei az utcán tudjanak és merjenek megszólítani polgárokat, képesek legyenek érdemi, udvarias diskurzusra. Ha most megtanulják leküzdeni a megilletődöttségüket, akkor végzett rendőrökként már kommunikációs rutinnal, magabiztosan vesznek részt a feladatok ellátásában.

– Az aktivitás, a segítő szándék mindenkiben belülről fakad, de a képzés alatt igyekszünk kialakítani a diákokban egy olyan hozzáállást, hogy szolgálatuk ne merüljön ki a kötelező munka teljesítésében – magyarázta Fónagy István százados, Király Balázs osztályfőnöke. – Szeretnénk olyan rendőröket kibocsátani, akik hitelesen hozzájárulnak a társadalomban kialakuló képhez, hogy a zsaru nem csupán büntet, hanem szolgáltat is.

– Jó érzés segíteni, ezt időről időre tapasztalják és gyakorolják tanítványaink – erősítette meg Vascsák Róbert százados, Domán Dávid osztályfőnöke. – Rendszeresen rácáfolnak a tizenéveseket övező sztereotípiákra: náluk szó sincs önzésről, érdektelenségről. Önálló kezdeményezésként karácsony előtt plüssállatokat gyűjtöttek a kórház gyermekosztályának, máskor miskolci rászorulóknak. Hipermarket parkolójában akadályoztak már meg laptoplopást, juttattak vissza pénztárcát a figyelmetlen tulajdonosnak, több millió forint volt benne. Egy házi verseny pénzdíját az M5-ösön balesetben megsérült készenléti kollégáknak ajánlották fel. Most sem a dicséret reményében cselekedtek, mindenesetre jár nekik a képzeletbeli pont.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.