Jár a képzeletbeli ötös

2018. 02. 07., sze - 10:38
Zsaru Magazin

Érett döntést hozott két ifjú rendőrnövendék, minden számonkérés nélkül jelesül vizsgáztak helyzetértékelésből és empátiából. Kiforrott zsarukhoz méltó mó­­d­on látták át pillanatok alatt, hogyan segíthetnek egy kórházba érkező házaspárnak.

A két elsős tanuló néhány perc alatt segített Miskolcon embertársainak január 19-én délelőtt. Gesztusukkal tovább öregbítették a testület hírnevét.

– A kórház területén, a mentőbejáratnál láttunk el közlekedésrendészeti feladatokat a társammal – mondta Domán Dávid, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium tanulója. – Ez nem közterület, így az intézmény és az iskolánk közötti szerződés értelmében önállóan is csiszolhatjuk forgalomirányítási és kommunikációs képességeinket.

Bagi István ezredes
Bagi István ezredes

A kórház parkolója többnyire zsúfolt, így komoly tétje van annak, hogy szabadon maradjanak a mozgáskorlátozottak, mentők számára fenntartott helyek. A két zsarunövendék azt látta, hogy egy autós bizonytalankodik, majd megáll a nem neki szánt helyen.

– Személyautóval érkezett egy házaspár, de nem találtak parkolóhelyet, pedig a férfi lába fekvőgipszben volt – vette át a szót Király Balázs. – Először jártak itt, a sofőr hölgy egyszerre próbált leparkolni, információt gyűjteni az ellátásról, és szert tenni valami szállító alkalmatosságra. Hozzánk fordult, én pedig tájékozódtam, hol látják el a beteget. Visszafelé vittem egy kerekesszéket, beleültettem a fél lábon álló férfit, majd betoltam a megfelelő osztályra. Sorszámot húztam, és a röntgenig toltam a kocsit, majd amikor szólították, a személyzetre bíztam az urat.

– Én ezalatt megvártam, amíg a hölgy leparkol, majd útmutatást adtam neki, hogy hol találja a férjét – egészítette ki Domán Dávid a történetet. – Balázs visszatérte után folytattuk a feladatellátást. Találtunk magunknak tennivalót, hol egy kilátást eltakaró mentőautó mellett segítettük a gyalogátkelőhelyen való áthaladást, hol taxit hívtunk egy Miskolcon nem járatos fiatal párnak.

„Megköszönöm az iskola vezetésének – amennyiben az empátia, udvariasság és segítőkészség a diákok személyiségének része – a kiválasztási eljárásukat, amennyiben a képzés része, úgy az intézmény tanárainak munkáját. További munkájukhoz sok sikert, hasonló tanítványokat kívánok férjem nevében is!” – írta köszönőlevelében az edelényi asszony.

– A fiúk ráéreztek arra, mit jelent intézményünk hivatásra felkészítő nevelési szellemisége – mondta Bagi István ezredes, iskolaigazgató. – Nem titkolt szándékunk ezzel a feladatellátással annak a készségnek a kialakítása, hogy a jövő rendőrei az utcán tudjanak és merjenek megszólítani polgárokat, képesek legyenek érdemi, udvarias diskurzusra. Ha most megtanulják leküzdeni a megilletődöttségüket, akkor végzett rendőrökként már kommunikációs rutinnal, magabiztosan vesznek részt a feladatok ellátásában.

– Az aktivitás, a segítő szándék mindenkiben belülről fakad, de a képzés alatt igyekszünk kialakítani a diákokban egy olyan hozzáállást, hogy szolgálatuk ne merüljön ki a kötelező munka teljesítésében – magyarázta Fónagy István százados, Király Balázs osztályfőnöke. – Szeretnénk olyan rendőröket kibocsátani, akik hitelesen hozzájárulnak a társadalomban kialakuló képhez, hogy a zsaru nem csupán büntet, hanem szolgáltat is.

– Jó érzés segíteni, ezt időről időre tapasztalják és gyakorolják tanítványaink – erősítette meg Vascsák Róbert százados, Domán Dávid osztályfőnöke. – Rendszeresen rácáfolnak a tizenéveseket övező sztereotípiákra: náluk szó sincs önzésről, érdektelenségről. Önálló kezdeményezésként karácsony előtt plüssállatokat gyűjtöttek a kórház gyermekosztályának, máskor miskolci rászorulóknak. Hipermarket parkolójában akadályoztak már meg laptoplopást, juttattak vissza pénztárcát a figyelmetlen tulajdonosnak, több millió forint volt benne. Egy házi verseny pénzdíját az M5-ösön balesetben megsérült készenléti kollégáknak ajánlották fel. Most sem a dicséret reményében cselekedtek, mindenesetre jár nekik a képzeletbeli pont.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: ERDEI MIHÁLY


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Embercsempészés miatt kell felelnie

A Csongrád megyei nyomozók őrizetbe vettek egy szerb férfit, aki három koszovói állampolgárnak segített az országhatár jogellenes átlépésében.