Járművekkel segítettek

2019. 09. 11., sze - 14:55
Zsaru Magazin

Használt, de a szolgálat ellátásához mégis nagy segítséget nyújtó gépkocsikat kapott az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ).

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) 150, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) 10 használt szolgá­-lati gépkocsit adott át a polgárőr-tagszervezetek részére, amelyből augusztus 30-án, a Készenléti Rendőrség (KR) alakuló- terén tartott ünnepségen 60 kocsit vehettek át a polgárőrök.

Jelképesen hatvan, immár a polgárőrség matricájával díszített gépkocsi sorakozott augusztus 30-án a KR alakulóterén azon az ünnepségen, amelyen az ORFK 150, az OIF 10 használt, de jó állapotú gépkocsit adományozott a polgárőrségnek. A szervezet a birtokába adott technikai eszközökkel a korábbinál is mozgékonyabbá vált, és nagyobb hatásfokkal végezheti a munkáját.

 

Folyamatos támogatás

Az eseményen elsőként Halmosi Zsolt vezér­őrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes szólt a polgárőrökhöz.

– Azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hogy egy szervezet erejét nem az adja meg, hogy mennyi pénz van a bankszámláján, talán még az se, hogy mekkora a szervezet, leginkább az jelent erőt bárkinek, ha sok barátja van – kezdte beszédét Halmosi Zsolt vezérőrnagy. – Mert a barátok azok, akik a bajban segítenek, a nehéz helyzetekben tudnak jó tanácsokat adni. Merem állítani, hogy Magyarország rendőrsége szerencsés, hiszen 63 ezer polgárőr barátja van. 63 ezer olyan önkéntes segíti a munkáját a mindennapokban, akikre támaszkodhat. Mi hivatásszerűen vívjuk a bűn elleni küzdelmet, ők pedig önként, a szabadidejük terhére, sokszor jelentős anyagi áldozatot is vállalva végzik ezt a munkát, velünk közösen.

Halmosi Zsolt vezér­őrnagy
Halmosi Zsolt vezér­őrnagy

Halmosi Zsolt vezérőrnagy megköszönte a polgárőrök tevékenységét, biztosította őket arról, hogy Magyarország rendőrségének a támogatását a következő időszakban is élvezni fogják. Ennek részeként, október környékén, ha eredményesen befejeződnek a közbeszerzések, 50 darab új segédmotoros kerékpárt fog átadni az ORFK az OPSZ-nek, következő év elején további 19 új segédmotoros kerékpárt kapnak majd és 500 darab kerékpárt. A rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes végül ígéretet tett arra, hogy az ORFK 2020-ban is biztosítani fogja azt az ötvenmillió forint értékű támogatást, ami a polgárőrség működési feltételeihez szükséges. A beszédet követően a Polgárőr Egyesület Makád elnökének, Bajkai Attilának átadta az egyik gépkocsi kulcsát.

– A miénk nagyon friss polgárőr-egyesület, tavaly alakultunk tizennégy fővel – mondta az ünnepség után Bajkai Attila. – Kaptunk ugyan felajánlásból egy Suzukit, de az már annyira beteges volt, hogy az utóbbi hónapokat kerékpáron töltöttük, így nekünk is nagyon nagy segítség az új gépjármű, amellyel lényegesen jobban tudjuk majd ellátni a közterületi szolgálatot.

 

Közös munka

Szólt a jelenlévőkhöz Kiss Attila dandártábornok, az OIF főigazgatója is. Nemcsak az általuk adományozott gépjárművekről beszélt, de a polgárőrséggel frissen megújított együttműködési megállapodásukról is.

– Az OIF egy újonnan alakult, de nem előzmények nélküli szervezet – kezdte beszédét Kiss Attila dandártábornok. – 2019. július 1-jén jött létre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Bevándorlási és Menekült­ügyi Hivatal jogutódjaként. Bár a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal civil szervezet volt, de az akkori vezetése, amelynek én is tagja voltam, úgy gondolta, hogy nagy segítséget tud adni az illegális migráció elleni küzdelemben az OPSZ, amellyel ezért 2008-ban együttműködési megállapodást írtunk alá. Ezt a megállapodást a mai napon megújítottuk, mert úgy gondoltuk, hogy a közös munka ilyen keretek között nagyobb lendületet vehet. Minden elismerést megérdemelnek azok, akik szabadidejükben, a köz érdekében tevékenykednek, küzdenek az illegális migráció ellen, valamint azért, hogy a közrend, a közbiztonság még szilárdabb legyen. Ezért úgy gondolom, egy ilyen szervezetnek minden segítséget meg kell adni, és az OIF-tól, lehetőségeinkhez mérten meg is fogják kapni.

Túrós András ny. altábornagy, az OPSZ elnöke
Túrós András ny. altábornagy, az OPSZ elnöke

Beszédét követően jelképesen ő is átadott egy gépkocsit, tőle Szűcs Gábor, a Tiszagyulaházi Polgárőr Egyesület elnöke vette át a kulcsot, aki később elmondta, hogy munkájuk javarésze járőrszolgálat, rendezvények biztosítása, és nagyon sokat segítenek a környékbeli időseknek. Nemcsak a közrend védelmében dolgoznak, hanem igyekeznek részt venni a falu mindennapi életében is. Ahogy azt Szűcs Gábor szokta mondani: „Együtt erősek vagyunk, szerteszét gyengék”. A szolgálatban pedig nagyon sokat segítenek nekik az új gépjárművek, mert nagyobb területet tudnak bejárni, és ha baj van, hamarabb odaérnek. Mindez nagy lendületet ad a munkájukhoz.

 

Stratégiai partnerség

Végül Túrós András ny. altábornagy, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke a polgárőrök nevében köszönte meg a járműveket az ORFK-nak és az OIF-nek.

– A magyar rendőrség nemcsak alkotmányos kötelességét teljesíti azzal, hogy az országban kiegyensúlyozott közbiztonságot teremt, de gondoskodik a polgárőrségről, arról a civil szervezetről is, amely a rendőrség stratégiai partnere – mondta az OPSZ elnöke. – Ez a stratégiai partnerség sok mindenben megmutatkozik, jogi és szakmai területen, a közös szolgálatban, az együttműködésben, és abban, hogy a rendőrség szinte folyamatosan technikai támogatást nyújt a polgárőrség részére. Gépjárművekkel, motorkerékpárokkal, segédmotoros kerékpárokkal, kerékpárokkal segítik a munkánkat, az országban számos helyen a megyei polgárőrszövetségek is rendőrségi objektumban kaptak elhelyezést. Igazi stratégiai partnere lett tehát a rendőrség a magyar polgárőrségnek. A technikai eszközök átadása kapcsán persze vannak elvárások is. Elvárás a rendőrség részéről, hogy ezek a technikai eszközök a lakosság, a települések biztonságát szolgálják. Rendkívül fontos, hogy a polgárőrök ezekkel a járművekkel minél több köz- és külterületi szolgálatot lássanak el, és ezzel is megőrizzék a lakosság biztonságérzetét.

Túrós András kiemelte az OIF-fel kötött megállapodás fontosságát, hiszen, ahogy fogalmazott:

– A polgárőrség jelentősen kiveszi részét az illegális migráció kezeléséből, és különösen élen jár ebben a határvédelmi tagozatunk. Van tehát együttműködési feladat az OIF-fel, biztos vagyok abban, hogy a mai napon aláírt megállapodással a két szervezet közötti együttműködésben új időszámítás kezdődik.            TRENCSÉNYI

FOTÓ: BÉRES MÁRTON

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Három határsértő Tiszaszigetnél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.