Járőrkutyák csapatszolgálatban

2020. 10. 22., cs - 10:32
Zsaru Magazin

Nem hiszem, hogy van ember, akinek ne vésődne be a tudatába ez a látvány. Az, ahogy a járőrkutyákkal kettes oszlopban megérkeznek a helyszínre a nehéz testvédő felszerelésbe öltözött zsaruk.

Majd egy láncszerű sorfalat alakítanak szemben a fékezhetetlen tömeggel. Az erőtől duzzadó német és belga juhászok mozdulataiból látszik, felkészültek, mindennél jobban várják, hogy megmutassák, micsoda erejük van. Ez most egy kiképzés része, számukra azonban a főpróbája új életüknek, amelyben a járőr 1-es minősítésűekből kérlelhetetlen, csapatszolgálatos járőr 2-esekké válhatnak.

 

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztálya felel azoknak a gondosan válogatott járőrebeknek az oktatásáért, akiket évről évre tömegkezelési és csapatszolgálati feladatokra képeznek ki. A Dunakeszin dolgozó kiképzők elmondhatják, szeptember óta kétszer annyi járőr 2-es minősítésű eb erősíti a rendőrséget, mint egy évvel ezelőtt. A frissen vizsgázott állatok kiképzésének egy napján a Zsaru is ott lehetett.

– A járőrkutya 1-es csak egyedül, egy járőr mellett dolgozhat. Míg a 2-es minősítésűek a csapatszolgálati feladatokra felkészített kutyák – szögezi le Hajdu Tamás főtörzsőrmester, a kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztály oktatója. – Ők különlegesen képzett, válogatott járőrkutyák, akik kiélezett helyzetben tömegkezelési és csapatszolgálati feladatokban vehetnek részt. Tehát rendezvény-, mérkőzésbiztosításokban, nagyobb tömegek kezelésében.

Hajdu Tamás 11 évvel ezelőtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság bevetési főosztályára szerelt fel. Nyolc éven át a Mosonyi utcai objektumban a csapatszolgálati század tagjaként dolgozott. 2017-től a ROKK kutyavezető-képző és állatfelügyeleti főosztályának szakoktatója. Kábítószer- és robbanóanyag-kereső kutyavezető, négylábú társai: Bosco járőr- és kábítószer-kereső, Jack robbanóanyag-kereső kutya.

A főtörzsőrmester szavai szerint az ebek a náluk történő négyhetes képzés alatt megtanulják, hogyan kell azokkal a tömegbe verődött emberekkel szemben felállni, dolgozni, akik nem ismernek semmilyen határt. Akik abban a hitben vannak, hogy nincs vesztenivalójuk.

A csapatszolgálati kutyák jutalma a vezetőjüktől kapott jó szó. A képzés végére akár az összes állatot be tudják állítani kettes oszlopba vagy sorba. Le is fektethetik őket, úgy, hogy a kutyavezetők kilépnek mellőlük. A kutya ösztöneinek a felkorbácsolása ugyanúgy része a kiképzésnek, mint ezeknek a megfékezése egyetlen vezényszóval.

– Ők azért dolgoznak, hogy a rossz embert megfogják, megüssék vagy megharapják – mondja a kiképző. – A négyhetes képzés alatt az állatok a fizikai állóképességüket jelentősen igénybe vevő intézkedéseket sajátítják el. A taktikai mozzanatokkal átitatott sablonfeladatoktól egészen a szituációk megoldásáig tartó képzést kapnak. A rendőrök és állataik mindennap dolgoznak tonfával, rendőrbottal. Tanulnak kutya nélküli rendőri intézkedéseket, bilincselési taktikákat is. Ezek mellett minden áldott nap gyakorolják az alapvető csapatszolgálati alakzatok felvételét és lebontását, a tömegkezelést, illetve ezeknek az alkalmazását különböző szituációkban.

Miközben a főtörzsőrmester beszél, mögötte kettes oszlopban gazdáikkal együtt megérkeznek a kiképzés utolsó fázisában gyakorlatozó állatok. Rajtuk ugyanúgy nehéz testvédő felszerelés van, mint az őket felvezető zsarukon. Megállnak, láncszerű sorfalat alakítanak. Farkasszemet néznek a tőlük 20-30 méterre felálló, a csőcseléket szimbolizáló, hangosan kurjongató, üvöltöző tömeggel. Majd vezényszóra elindulnak a provokáló emberek felé.

– Izgatottak. Számukra megfelelni a feladatnak, amire kiképeztük őket, hatalmas öröm – jelenti ki Hajdu főtörzsőrmester. – Tudjuk, azt, ami egy ilyen szituációban éles bevetésen történik, nem lehet pontosan modellezni. Az életben repülnek a sörösüvegek, itt nem repülhetnek a sörösüvegek. Az életben repülhet akár Molotov-koktél is, fújnak könnygázzal, az utca szennyezett lehet folyadékkal, ami hátráltatja a mozgást. Ezeket nehéz lenne szimulálni. De éppen ezért is mi a csapatszolgálati kutyákat nem próbáljuk nyugtatni. Egy alap-járőrfeladat során nagyon fontos, hogy a kutya kiegyensúlyozott és higgadt legyen, csak akkor mutasson agressziót, amikor arra szükség van, ha támadás éri őket, vagy a vezényszó elhangzik. A csapatszolgálatos, járőr 2-es kutyák ezzel szemben, amikor bevetésen vannak, mindig egy konfliktushelyzet közepébe kerülnek. Valójában olyan ez számukra, mintha az intézkedés alatt végig élet-halál harcot vívnának.

És tényleg. Ugyanez látszik a kiképzés alatt is. Lényegtelen, hogy szájkosárban mennek-e a tömegnek, másodpercek alatt választják szét az ellenséget, törik meg az erejét. Pont úgy, ahogy az az életben is történhet. Legalábbis Hajdu Tamás főtörzsőrmester szavai szerint, akiben máig élesen él annak a tömegoszlatásnak az élménye, amikor két fővárosi focicsapat szurkolóival szemben kellett kutyás kollégáival együtt felállnia.

– A két szurkolói tábor, élükön a vezéreikkel, megpróbált összeverekedni. Nekünk kellett kutyával szétválasztani őket – emlékszik. – Hihetetlen gyorsan, tizedmásodpercek alatt sikerült megfékezni a drukkereket. A kutyától borzasztóan félnek, mert kiszámíthatatlan, nincs lelkiismerete, nem tudnak rá hatni. A kutyának mondhatja bárki, hogy „úgysem mersz megtámadni!”. Ő dönt, és pillanatok alatt megadja a maga félreérthetetlen válaszát, amivel már nem tudnak vitatkozni. Tehát a kutyának hatalmas pszichés ereje van, még tömeggel szemben is. Ebben a konkrét esetben valójában maguknak a csapatszolgálatos kutyáknak a jelenléte megszüntette a problémát. Később már csak egy biztosító sorfalként kellett a helyszínen maradnunk, a két szurkolói tábor már nem is próbált egymásnak menni.

P. GÁL JUDIT

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kábítószer-terjesztő hálózatot számoltak fel Szegeden

Bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás három szegedi férfi ellen, akik az elmúlt évben kiterjedt fogyasztói kört építettek ki a városban, melyben főleg amfetamint tartalmazó kábítószereket értékesítettek.

 

A RAILPOL akció eredménye

A vasúti biztonság érdekében a rendőrség fokozott ellenőrzést hajtott végre 2020. november 25-én 7 óra és november 26-án 7 óra között.

 

Határsértő egy kamionban Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.