Jelentős kihívás előtt

2019. 07. 10., sze - 11:05
Zsaru Magazin

245 frissen végzett őrmester csatlakozott a testülethez hivatalosan június 19-én a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium 2019-es kibocsátó ünnepségén.

A most végzettek tavaly szeptemberi esküjüket fogadalomtétellel megerősítve, iskolai tanulmányaik és szakmai gyakorlataik befejeztével immár teljes intézkedési jogkörrel kezdik meg rendőri pályafutásukat.

A miskolci diákok utolsó gimnáziumi szereplését nagy vezetői érdeklődés kísérte, nem véletlenül. Az alma materből számos irányba visz az újdonsült őrmesterek útja: 13 megyében és különböző rendvédelmi szervezeteknél kezdik meg a szolgálatot. Az ünnepségen részt vett Kovácsné Szekér Enikő bv. ezredes, a Belügyminisztérium (BM) közszolgálat-fejlesztési és stratégiai főosztályának vezetője és Pinczésné Kiss Klára ezredes, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ általános igazgatóhelyettese is. Delegációjával képviseltette magát két határon túli partnerintézmény, a Kassai Rendészeti Szakiskola és a nagyváradi Határrendész Tiszthelyettesképző Iskola. Czinege László dandártábornok, Heves megyei rendőrfőkapitány, az ünnepség elöljárója ünnepi beszédében köszöntötte új kollégáit. A Borsod-Abaúj-Zemplénnel szomszédos, a miskolci diákok jelentős részének szolgálati helyet biztosító Heves megye első számú rendőri vezetője kiemelte, hogy a mai naptól a végzetteknek tetteikben, munkavégzésük során már nem az osztályfőnököknek, évfolyamparancsnokoknak, tanároknak kell megfelelniük, hanem az állampolgároknak, a társadalmi elvárásoknak és nem utolsósorban a törvényeknek, jogszabályi előírásoknak. Hangsúlyozta: jelentős kihívás előtt állnak, hiszen az önálló szolgálatellátás egyben felelősségvállalás is. Arra szintén rámutatott, hogy a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium elhagyásával a tanulási folyamat senki számára nem ér véget, mivel ahhoz, hogy becsülettel helyt tudjanak állni hivatásukban, folyamatosan képzésekre, a szakmai ismeretek gyarapítására és aktualizálására lesz szükségük. Megköszönte a tanulóknak, hogy ezt a pályát választották, és az ifjú rendőrök szüleinek azt, hogy direkt módon vagy a családban mutatott értékrendjükkel ebbe az irányba terelték a fiatalokat, majd tanulmányaik, gyakorlataik alatt támogatták gyerekeiket.

Haszilo Alexandra próbaidős őrmester tanulói válaszbeszédében felelevenítette az elmúlt két év eseményeit a várakozással teli beköltözéstől az első tisztelgésen, fizikai alapozó felkészülésen keresztül a szakképesítő vizsgáig.

A kibocsátó ünnepség második fele díját­adás-sorozattá változott, az elismerések megmutatták: a tanulásban és a munkavégzésben érdemes a testületnél kamatoztatni a szorgalmat.

Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter képviseletében Kovácsné Szekér Enikő bv. ezredes, a BM közszolgálat-fejlesztési és stratégiai főosztályának vezetője tanácsosi címet adományozott Rák László alezredesnek, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium (MRSZ) oktatási szervek alapozó ismereti szakcsoport osztályvezetőjének. Balogh János vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány nevében Czinege László dandártábornok tárgyjutalomban részesítette kiemelkedő tanulmányi eredménye és közösségi tevékenysége elismeréseként Kosik Erika, Koscsó Zita, Kelemen Dévald János, Vincze Bence őrmestereket, míg jó tanulmányi eredményéért és közösségi munkája elismeréseként Antal Mercédesz őrmester kapott dicséretet. Ugyanebben az elismerésben részesült Vereckei Csaba dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megye rendőrfőkapitányától Stupek Dénes őrmester. Dobson Tibor tűzoltó dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnökének képviseletében Asztalos Zoltán alezredes, a Magyar Rendvédelmi Kar rendőrségi tagozatának elnöke Vascsák Róbert századost, az MRSZ oktatási szervek szakmai ismereti szakcsoport tanárát, továbbá Molnár Zsanett és Stupek Dénes őrmestereket szólította a pódiumra. Varga Péter dandártábornok, Fejér megyei rendőrfőkapitány, a Magyar Rendészeti Sportszövetség ügyvezető elnökének képviseletében Bagi István ezredes az MRSZ igazgatója Eperjesi József és Szűcs Réka őrmestereket kiemelkedő sportteljesítményükért jutalmazta meg. Bagi ezredes ugyancsak gimnáziumigazgatói minőségében a „tanév kiváló tanára” címet adományozta és jutalomban részesítette Jónás Zsoltot, az MRSZ oktatási szervek alapozó ismereti szakcsoport tanárát, míg Pálinkás Bélánénak, az MRSZ oktatási szervek tanulmányi osztály főelőadójának jutalom mellett „kiváló dolgozó” címet adományozott. 60. születésnapja alkalmából dicséretet, jutalmat és tárgyjutalmat vehetett át Lánczi József, az MRSZ gazdasági szervek ellátási és fenntartási osztály asztalosa.

A „2017/2019-es évfolyamelső” címet Kosik Erika őrmester kapta meg, kétéves, több területen produkált nívós teljesítménye elismeréséül dicséretet és az Iskolai Emlékérem arany fokozatát vihette magával búcsúzóul Koscsó Zita és Stupek Dénes őrmester.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Érzékenyítő tréning Dombóváron

Dr. habil Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszékének vezetője tartott előadást az egyenruhásoknak.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.