Jó híre van Líbiában

2021. 03. 18., cs - 12:37
Zsaru Magazin

Holota Gábor őrnagy szereti a kihívásokat, a szokatlan, különleges és veszélyes feladatokat. Bevetési zsaruként kezdte pályáját bő két évtizede, jelenleg az európai biztonságpolitika fellegvárában, Brüsszelben képviseli a magyar rendőrséget.

Egyedüli hazai zsaruként Európából tekint a líbiai helyzetre.

A Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően a Készenléti Rendőrséghez (KR) csatlakozott több mint két évtizede.

– Az itthoni feladatok ellátása mellett egy idő után bekerültem a nemzetközi rendészeti vérkeringésbe is, bevetési – támogató kommandó – alosztályvezetőként, illetve a csapatszolgálati alosztályvezetőként több ilyen programban vettem részt – beszélt a kezdetekről az őrnagy. – 2008–2010 között az Európai Unió Jogrendi Missziója Koszovóban (EULEX Kosovo) elnevezésű misszióban dolgoztam: a helyi különleges bevetési egység vezetőjének a tanácsadójaként teljesítettem szolgálatot Prizren régióban. Fő feladatom az alegység tevékenységének folyamatos megfigyelése és a műveleti készségük tökéletesítése volt. Emellett vezettem a koszovói rendőrség különleges szolgálatainak reformjára létrehozott országos munkacsoportot is, melynek célja a szervezet optimalizálása, a képzési rendszer harmonizációja és egységesítése, valamint a koszovói rendőrség csapatszolgálati szabályzatának kidolgozása volt. A koszovói misszión kívül több nemzetközi projektben, továbbképzésen vettem részt. Külföldön szerzett tapasztalataimat többek között hasznosíthattam a magyar tömegkezelési gyakorlat reformja során. Mint a KR csapatszolgálati alosztályvezetője, aktívan támogattam a jelenlegi tömegkezelési gyakorlat kialakítását, illetve részt vettem az első magyar, párbeszédalapú deeszkalációs alegység, a Partner Csoport létrehozásában. Ez a csoport egy teljesen új színfolt volt a hazai rendészetben: kommunikációs, pszichológiai, szociálpszichológiai háttérismeretekre alapozott, abszolút békés, erőszakmentes konfliktuskezelési módszerként írnám le. Kollégáimmal sikerrel alkalmaztuk többezres tömegrendezvényeken, a magyar labdarúgó-válogatott meccsein vagy a kiemelt biztosítási feladatnak számító UTE–Fradi-rangadókon. Nemzetközi tapasztalataimat a magyar és az európai rendőri képzés támogatására is felhasználtam, részt vettem például az Európai Rendőrakadémia, a CEPOL online tömegrendezvények biztosításával kapcsolatos moduljának fejlesztésében, az írásos anyag több fejezetének szerzője, illetve társszerzője voltam. 2017-ben – a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ (ROKK) munkatársaival közösen – szerveztem és vezettem is egy polgári közös biztonság- és védelempolitikával kapcsolatos nemzetközi továbbképzést. Úgy gondoltam, ezt az ismeretanyagot jól tudom kamatoztatni Magyarország képviseletében az EU keretein belül, ezért 2018-ban megpályáztam az Európai Külügyi Szolgálat nemzeti szakértői pozícióját biztonságpolitikai területen.

Nemzetközi konferencián
Nemzetközi konferencián

Holota Gábor őrnagy Brüsszelre tekintett, illetve Afrika északi részére. Új beosztásában az egyik legveszélyesebb nemzetközi konfliktushelyzettel foglalkozott.

– Az Európai Külügyi Szolgálat jelenleg 11 polgári missziót irányít három kontinensen. Mivel biztonsági és védelempolitikai területen már rendelkeztem előképzettséggel, szakmai tapasztalattal, a végrehajtási és műveleti főosztály Közel-Kelet és Észak-Afrika osztály Líbia alosztályhoz kerültem mint szakpolitikai tisztviselő. Líbia jelenleg az egyik legveszélyesebb hely a világon, hiszen az országban 2011 óta fegyveres konfliktusok sorozata zajlik. Korábbi rendőri feladataimhoz képest ezúttal egy némileg elméletibb, szervező-elemző-ellenőrző tevékenységet látok el: az Európai Unió Határrendészeti Támogató Missziója Líbiában (EUBAM Líbia) elnevezésű misszió végrehajtását felügyelem. Nálam folyik a jelentési tevékenység, én felelek a térség biztonságkezelésében érdekelt polgári vezetők döntéseinek és utasításainak továbbításáért a misszióhoz. Koordinációs feladatokat hajtok végre, előkészítem az írásbeli utasításokat, az Európai Tanács és a Polgári Válságkezelési Bizottság EUBAM Líbiával kapcsolatos határozatait. Felülvizsgálom és véleményezem a misszió tervezett szabályzatait, megállapodásait, képviselem a missziót a legkülönbözőbb fórumokon, konferenciákon és munkaértekezleteken. Személyügyi tevékenységben is részt veszek. A műveleti beosztások meghatározását, illetve a telepítési tervek véleményezését készítem elő a parancsnok részére, vezetem az állásinterjúkat folytató bizottságokat. Hogy érthető legyen a líbiai misszió tevékenységének fontossága: az évek óta tartó folyamatos fegyveres konfliktus felszámolásán túl – ami kiterjedése, külső támogatottsága miatt már önmagában sem rutinfeladat – távlati célkitűzéseink is vannak. Az EUBAM Líbia misszió részt vállal a líbiai hatóságok aktív támogatásában az embercsempészéssel foglalkozó, illetve a terrorizmust támogató, szervezett bűnözői hálózatok felszámolásában. Ennek során a misszió stratégiai tanácsadást és támogatást nyújt az integrált határőrizeti, a bűnüldözési és a büntető igazságszolgáltatási szervezeteknek.

Holota Gábor őrnagy

A misszió munkatársait a líbiaiak kedvezően fogadják, köszönhetően a hosszú évek alatt szívós munkával kiépített bizalmi munkakapcsolatnak. Ha bárki kedvet érez magában, hogy kivegye a részét akár a polgári válságkezelésből:

– Általánosságban elmondható, hogy a külföldi missziókban szolgálatot teljesítő magyar rendőröknek nagyon jó hírük van. Honfitársainkat mindenhol megbecsülik, mert feladataikat átlag feletti szaktudással, fegyelmezetten hajtják végre. Ennek ellenére Magyarország a polgári missziókban jelentősen alulreprezentált: az utóbbi négy felhívásra egy magyar pályázat sem érkezett. Pedig a kiküldetés különleges szolgálati feladat, rengeteg pluszt ad, ugyanakkor „embert kíván”. Fel kell készülni arra, hogy a műveleti területeken nélkülöznünk kell szeretteinket, sőt, egyes missziókban egy zárt objektumon belül kell eltölteni heteket, néha hónapokat. Egy ilyen megbízatás során nincs munkaidő a szó klasszikus értelmében. Ha a szükség úgy hozza, bármikor rendelkezésre kell állni. Aki külszolgálatra pályázik, készüljön fel arra, hogy olyan tevékenységet kell végrehajtania, ami kívül esik a komfortzónáján. Aki szereti a változatosságot és az új kihívásokat, bőven kárpótolják a máshol meg nem szerezhető élmények, élettapasztalatok.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: RENDŐRSÉG

 

RÉSZVÉTEL MISSZIÓBAN

A béketámogató missziókban való részvétel feltételeiről és részleteiről a ROKK képzésigazgatási szervek külszolgálati és béketámogató osztályán lehet tájékozódni a rokk@rokk.police.hu  ímélcímen vagy a +36-1-443-5533-as, valamint a 39-543-as és a 39-597-es BM-telefonszámokon, illetve a https://rokk.police.hu intranetoldalon a Béketámogató Rendőri Missziók menüpont alatt.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csak egy napig örülhetett

A rendőrök alig 24 órán belül azonosították és elfogták azt a baksi férfit, aki egy ismerőse házából vitt el arany ékszereket. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Elkapták a tapolcai ámokfutót

Ámokfutó törte-zúzta a gépkocsikat Tapolcán és környékén. Volt, akit lesodort az útról, volt, akivel szándékosan ütközött.

 

Hogy ne legyen halálos a döntés

Április első napjai óta egy meglehetősen sokkoló, az érzelmeket erősen megmozgató film kering az interneten: Te döntesz… a kanyarban!