Jó Szerencset!

2018. 04. 12., cs - 15:49
Zsaru Magazin

Zempléniek, és nem borsodiak, erre hangsúlyt fektetnek. Aktivitásuk nem merül ki névleges földrajzi besorolásuk meghatározásában, bizonyíthatóan tesznek is a közjóért. A tudatos cselekvésre voksolnak, Szerencsen semmit nem bíznak a szerencsére.

Északi megyénk délkeleti fertályán fekszik a valahai cukor- és csokigyártásáról nevezetes kisváros. Az azonos nevű járás székhelyén felállított rendőrkapitányságon pontosan terveznek és intézkednek, a Hegyalja Kapujában nem lőnek kapufára. Jól illeszkedik egymáshoz a barátságos légkör és a katonás hagyomány, utóbbiról mesél elöljáróban Keresztesi János alezredes, rendőrkapitány:

– Az épület korábban hadkiegészítő parancsnokságnak, majd határőrkiképző bázisnak adott otthont, így tényleg nem idegen a hely szellemétől a regula. A folyamatos változások egyszerre jelentették a kapitányság bővítését, modernizációját és a naprakész rendőri szemlélet kialakítását. A 132 fős szervezeti egységet bajtársias, jó hangulat jellemzi, itt rendőr rendőrnek általában nemcsak munkatársa, de barátja is. Vezetőként jónak látom és támogatom a kollektíva aktív kapcsolattartását. Állományi szinten szerveztünk már – természetesen szakmai alapokon nyugvó, de oldott tónusú – bográcsozást, a vezetői értekezleteken naponta megvalósul az osztályok irányítói közti információáramoltatás. Rendkívül jó a kapcsolat a szomszédos zempléni kapitányságokkal, Sátoraljaújhellyel és Sárospatakkal, de hasonlóan közös megoldáskeresés mondható el megyei viszonylatban is. Vezetőtársaimmal vándorértekezlet formájában változó időközönként más-más városban tartjuk meg a Kapitányok Klubja névre keresztelt megbeszéléseinket.

Keresztesi János alezredes
Keresztesi János alezredes

Az aktív kommunikáción alapuló szisztéma működőképes, a szerencsiek évről évre javuló eredményeket produkálnak. Az összes bűncselekmény száma nyolc év alatt megfeleződött, és kiemelkedő a vagyon elleni bűntettek mutatója, ezen a területen negyedeltek. A Szerencsi Rend­őrkapitányság munkáját az osztály jogállású Tokaji és Taktaharkányi, valamint az alosztályi besorolású Tállyai Rendőrőrs segíti.

– Az illetékességi területen 52 ezer lakosról gondoskodunk, jól szervezett körzeti megbízotti hálózattal vagyunk jelen 27 településen – mondja a rendészeti tevékenységről Balogh András Attila alezredes, közrendvédelmi osztályvezető. – Dinamikus fejlődésnek örvend egy speciális szolgálati ág: egyre több kutyánk van. Jelenleg öt négylábú segítőnk rója egyenruhás beosztottak oldalán közbiztonsági túráit. A hatodik német juhászkutyánk központi képzésen kapja épp az utolsó tréningeket, őszre időzítjük a hetedik szolgálati eb munkába állítását. Szükséges a minél nagyobb kutyás létszám: hatásos eszköznek tekintjük ezeket az egységeket. Önálló, „itthoni” fel­adatellátásban, csapatszolgálatos tevékenységekben, határszolgálati vezénylésben, a magát mindinkább kinövő, 40 ezer látogatót vonzó Szerencsi Csokoládéfesztivál biztosításában.

A szomszédvárakkal ápolt munkakapcsolat keretei közt kimondottan aktív kutyagolás valósul meg: mindig az aktuális szükségletnek megfelelően összpontosítja a zempléni kapitánysági hármas a bundás társerőt. A szerencsi zsaruk emellett is jó kottából játszanak: bűnmegelőzés két szólamban, idősekre és ifjakra hangszerelve.

– Az osztályok közös munkáját jól ábrázolja az a kialakult tendencia, hogy a lakossági kapcsolattartásba, prevencióval egybekötött információgyűjtésbe bekapcsolódik a bűnügyi állomány is – magyarázza Hevele István alezredes, bűnügyi osztályvezető. – A csökkenő ügyszám lehetővé teszi, hogy a nyomozók időt fordítsanak a terepmunkára. A régióra jellemző, hogy sok idős, egyedülálló, csalásoknak potenciálisan kitett ember él falvainkban, városainkban, őket rendészeti kollégáinkkal közösen gyakorta keresik fel bűnügyi területen dolgozó tisztjeink.

Ellenőrzés: Spiczmüller József főtörzszászlós és Konyári Lóránt zászlós
Ellenőrzés: Spiczmüller József főtörzszászlós és Konyári Lóránt zászlós

Az ifjúsági megelőző munka több lépcsőben valósul meg. A kapitányság több tagja tart előadásokat általános vagy középiskolában az eseti, kampányszerű figyelemfelhívástól a rendszeres, tantárgyként oktatott rendészeti ismeretekig. Jó látni – mondják –, ahogyan az óraanyag és törvénytisztelő mentalitás lassacskán pályaképpé, majd hivatástudattá jegecesedik a diákokban. Lelkiismeretes munkájukkal már nem egy jelenlegi kollégájukat érintették meg az iskolapadban. A helyi középiskolák rendészeti fakultációs tanulói stabil bázisai elsősorban a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumnak, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is, ahonnan később visszatérnek pályakezdőként egykori képzési helyeikre a frissen végzett tisztek, tiszthelyettesek.

Kovács Géza törzszászlós és Törös Gábor törzsőrmester
Kovács Géza törzszászlós és Törös Gábor törzsőrmester

A Hegyalja Kapujában, Tokaj közelsége miatt is, hívószó a bor. Sokaknak van szőlője, pincéje, ugyanígy sokan gondolják, hogy egy féllopónyi saját termesztésű nedű után még mindig briliánsan vezetnek. A szerencsieknek megvan az eszközük a normaszegők kiszűrésére.

– A közlekedési kihágások visszaszorítására egy első ránézésre jellegtelen gépkocsit állítottunk szolgálatba – mondja két kompetens közlekedési zsaru, Konyári Lóránt zászlós, baleseti helyszínelő és Spiczmüller József főtörzszászlós, balesetvizsgáló, akik hathatós baleset-megelőzési fellépéseikkel tulajdonképpen önnön esetszámaikat apasztják, egyben a lakosságot óvják a normakerüléstől. – A szürke Opel Astrában elöl-hátul kiváló felbontású, bizonyító dokumentáció készítésére képes kamerák vannak, amik a hozzájuk kötött memóriakártyákkal komplett, nyolcórás szolgálatokat rögzítenek. A kocsi mobil és integrált megkülönböztető jelzésekkel van ellátva, emellett nagy teljesítményű motorjának is köszönhetően kiváltképp alkalmas a vétlen közlekedőket veszélyeztető közúthasználók azonnali elfogására. Elsősorban azonban nem nyaktörő hajszákra vagyunk berendezkedve. Mint ahogyan a kapitányság egész kollektívájának célkitűzése is a biztonság fenntartása. Mi is józanul használjuk a törvény erejét, menekülő járművezetők esetében nem üldözünk, a szándékunk a balesetek megelőzése, és nem az előidézése. Az autó rádióval ellátott, az információ gyorsabb, mint bármelyik sofőr, és tudjuk, hogy megye-, de akár országszerte számíthatunk kollégáinkra.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Nem tudott elszámolni az oszlopokkal

Több, mint félszáz akácoszlopot vitt el az ásotthalmi erdészet területéről egy helybeli férfi. Lopás miatt indult ellene eljárás.

 

Ruhatolvaj Szegeden

Egy szegedi bevásárlóközpont egyik üzletéből nadrágot vitt el egy makói fiatal. A gyanúsított ezután egy másik boltból is lopott, ekkor azonban tetten érték.

 

Török kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Baleset az M0-ás autóúton

Az M5-ös autópálya irányába tartó oldalon, a 26. kilométernél egy teherautó és egy személyautó ütközött össze.