Jó Szerencset!

2018. 04. 12., cs - 15:49
Zsaru Magazin

Zempléniek, és nem borsodiak, erre hangsúlyt fektetnek. Aktivitásuk nem merül ki névleges földrajzi besorolásuk meghatározásában, bizonyíthatóan tesznek is a közjóért. A tudatos cselekvésre voksolnak, Szerencsen semmit nem bíznak a szerencsére.

Északi megyénk délkeleti fertályán fekszik a valahai cukor- és csokigyártásáról nevezetes kisváros. Az azonos nevű járás székhelyén felállított rendőrkapitányságon pontosan terveznek és intézkednek, a Hegyalja Kapujában nem lőnek kapufára. Jól illeszkedik egymáshoz a barátságos légkör és a katonás hagyomány, utóbbiról mesél elöljáróban Keresztesi János alezredes, rendőrkapitány:

– Az épület korábban hadkiegészítő parancsnokságnak, majd határőrkiképző bázisnak adott otthont, így tényleg nem idegen a hely szellemétől a regula. A folyamatos változások egyszerre jelentették a kapitányság bővítését, modernizációját és a naprakész rendőri szemlélet kialakítását. A 132 fős szervezeti egységet bajtársias, jó hangulat jellemzi, itt rendőr rendőrnek általában nemcsak munkatársa, de barátja is. Vezetőként jónak látom és támogatom a kollektíva aktív kapcsolattartását. Állományi szinten szerveztünk már – természetesen szakmai alapokon nyugvó, de oldott tónusú – bográcsozást, a vezetői értekezleteken naponta megvalósul az osztályok irányítói közti információáramoltatás. Rendkívül jó a kapcsolat a szomszédos zempléni kapitányságokkal, Sátoraljaújhellyel és Sárospatakkal, de hasonlóan közös megoldáskeresés mondható el megyei viszonylatban is. Vezetőtársaimmal vándorértekezlet formájában változó időközönként más-más városban tartjuk meg a Kapitányok Klubja névre keresztelt megbeszéléseinket.

Keresztesi János alezredes
Keresztesi János alezredes

Az aktív kommunikáción alapuló szisztéma működőképes, a szerencsiek évről évre javuló eredményeket produkálnak. Az összes bűncselekmény száma nyolc év alatt megfeleződött, és kiemelkedő a vagyon elleni bűntettek mutatója, ezen a területen negyedeltek. A Szerencsi Rend­őrkapitányság munkáját az osztály jogállású Tokaji és Taktaharkányi, valamint az alosztályi besorolású Tállyai Rendőrőrs segíti.

– Az illetékességi területen 52 ezer lakosról gondoskodunk, jól szervezett körzeti megbízotti hálózattal vagyunk jelen 27 településen – mondja a rendészeti tevékenységről Balogh András Attila alezredes, közrendvédelmi osztályvezető. – Dinamikus fejlődésnek örvend egy speciális szolgálati ág: egyre több kutyánk van. Jelenleg öt négylábú segítőnk rója egyenruhás beosztottak oldalán közbiztonsági túráit. A hatodik német juhászkutyánk központi képzésen kapja épp az utolsó tréningeket, őszre időzítjük a hetedik szolgálati eb munkába állítását. Szükséges a minél nagyobb kutyás létszám: hatásos eszköznek tekintjük ezeket az egységeket. Önálló, „itthoni” fel­adatellátásban, csapatszolgálatos tevékenységekben, határszolgálati vezénylésben, a magát mindinkább kinövő, 40 ezer látogatót vonzó Szerencsi Csokoládéfesztivál biztosításában.

A szomszédvárakkal ápolt munkakapcsolat keretei közt kimondottan aktív kutyagolás valósul meg: mindig az aktuális szükségletnek megfelelően összpontosítja a zempléni kapitánysági hármas a bundás társerőt. A szerencsi zsaruk emellett is jó kottából játszanak: bűnmegelőzés két szólamban, idősekre és ifjakra hangszerelve.

– Az osztályok közös munkáját jól ábrázolja az a kialakult tendencia, hogy a lakossági kapcsolattartásba, prevencióval egybekötött információgyűjtésbe bekapcsolódik a bűnügyi állomány is – magyarázza Hevele István alezredes, bűnügyi osztályvezető. – A csökkenő ügyszám lehetővé teszi, hogy a nyomozók időt fordítsanak a terepmunkára. A régióra jellemző, hogy sok idős, egyedülálló, csalásoknak potenciálisan kitett ember él falvainkban, városainkban, őket rendészeti kollégáinkkal közösen gyakorta keresik fel bűnügyi területen dolgozó tisztjeink.

Ellenőrzés: Spiczmüller József főtörzszászlós és Konyári Lóránt zászlós
Ellenőrzés: Spiczmüller József főtörzszászlós és Konyári Lóránt zászlós

Az ifjúsági megelőző munka több lépcsőben valósul meg. A kapitányság több tagja tart előadásokat általános vagy középiskolában az eseti, kampányszerű figyelemfelhívástól a rendszeres, tantárgyként oktatott rendészeti ismeretekig. Jó látni – mondják –, ahogyan az óraanyag és törvénytisztelő mentalitás lassacskán pályaképpé, majd hivatástudattá jegecesedik a diákokban. Lelkiismeretes munkájukkal már nem egy jelenlegi kollégájukat érintették meg az iskolapadban. A helyi középiskolák rendészeti fakultációs tanulói stabil bázisai elsősorban a Miskolci Rendészeti Szakgimnáziumnak, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek is, ahonnan később visszatérnek pályakezdőként egykori képzési helyeikre a frissen végzett tisztek, tiszthelyettesek.

Kovács Géza törzszászlós és Törös Gábor törzsőrmester
Kovács Géza törzszászlós és Törös Gábor törzsőrmester

A Hegyalja Kapujában, Tokaj közelsége miatt is, hívószó a bor. Sokaknak van szőlője, pincéje, ugyanígy sokan gondolják, hogy egy féllopónyi saját termesztésű nedű után még mindig briliánsan vezetnek. A szerencsieknek megvan az eszközük a normaszegők kiszűrésére.

– A közlekedési kihágások visszaszorítására egy első ránézésre jellegtelen gépkocsit állítottunk szolgálatba – mondja két kompetens közlekedési zsaru, Konyári Lóránt zászlós, baleseti helyszínelő és Spiczmüller József főtörzszászlós, balesetvizsgáló, akik hathatós baleset-megelőzési fellépéseikkel tulajdonképpen önnön esetszámaikat apasztják, egyben a lakosságot óvják a normakerüléstől. – A szürke Opel Astrában elöl-hátul kiváló felbontású, bizonyító dokumentáció készítésére képes kamerák vannak, amik a hozzájuk kötött memóriakártyákkal komplett, nyolcórás szolgálatokat rögzítenek. A kocsi mobil és integrált megkülönböztető jelzésekkel van ellátva, emellett nagy teljesítményű motorjának is köszönhetően kiváltképp alkalmas a vétlen közlekedőket veszélyeztető közúthasználók azonnali elfogására. Elsősorban azonban nem nyaktörő hajszákra vagyunk berendezkedve. Mint ahogyan a kapitányság egész kollektívájának célkitűzése is a biztonság fenntartása. Mi is józanul használjuk a törvény erejét, menekülő járművezetők esetében nem üldözünk, a szándékunk a balesetek megelőzése, és nem az előidézése. Az autó rádióval ellátott, az információ gyorsabb, mint bármelyik sofőr, és tudjuk, hogy megye-, de akár országszerte számíthatunk kollégáinkra.

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalt a menetjegy vásárlásakor

A kunszentmiklósi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, amelynek a gyanúsítottja hamis irattal vásárolt kedvezményes vasúti menetjegyeket.

 

Garázdaság és rongálás

A kiskunhalasi nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint 2018 decemberében és 2019 januárjában is garázdálkodott.

 

Lakásba törtek be

A salgótarjáni nyomozók egy 18 éves fiút vettek őrizetbe és gyanúsítottként hallgatták ki fiatalkorú társait.

 

Megvágta az arcát

A Bács-Kiskun megyei nyomozók őrizetbe vették azt a 44 éves férfit, aki a gyanú szerint egy láncfűrésszel sebesítette meg ismerősét.