Kapcsolati tőke

2020. 02. 19., sze - 14:33
Zsaru Magazin

Az érvényesülés zálogaként ismert kapcsolati tőkét kamatoztatta két Heves megyei körzeti megbízott, amikor egy hevesi idősek otthonának betörőjét derítették fel. A rövid idő alatt befutó lakossági információkból eredményt kovácsoltak.

Január 19-én éjjel egy idősotthon épületegyüttesének több ablakát betörve jutott be az elkövető. Szerszámgépeket, ütvefúrót és két gázpalackot vitt magával villámlátogatása során. Az egyik épület falára rögzített biztonsági kamera azonban felvette az elkövető mozgását.

– Az utólag megtekintett videón jól látható a tettes testtartása és viselt ruhája – magyarázta Sebők Márk őrmester, Tarnaörs körzeti megbízottja. – A kamerafelvételek is azt támasztották alá, hogy megvan az emberünk. Január 20-án bűncselekmény gyanúja miatt állítottuk elő a rendőrkapitányságra, legalábbis akkor azt hittük, hogy a tettest fogtuk el. Megmutattuk a felvételt a férfinak, aki azonnal hárított, majd vallomást tett. Elmondta, hogy a képsorokon nem ő, hanem a testvére látható, hozzátette, nem viszi el helyette a balhét. A nyomozásunk másik kapaszkodójaként a lakossági információk voltak a segítségünkre. Igyekszünk sokat beszélgetni az emberekkel, kapcsolatot építeni, bizalmat ébreszteni bennük. Ez a fajta hozzáállás jócskán hoz a konyhára. A történtek után legalább öt ember nevezte meg a hevesi P. Zoltánt (33) mint lehetséges elkövetőt. Január 20-án este Kiss István és Lakatos Viktor őrmesterekkel közösen állítottuk elő. Innentől már sínen voltunk. A férfi részletesen beszámolt a mozzanatokról. Megmutatta a kezén lévő hámsérülést, mert mint kiderült, az egyik üvegfelületet kézzel törte be. A meglovasított tárgyak azonban nem kerültek elő, azt állította, hogy eldugta őket, de másnap, amikor kereste, már sehol nem találta.

P. Zoltánt lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók. Az eljárás során őrizetbe vették, majd 72 órán belül bíróság elé állították. A Hevesi Járásbíróság jogerősen két év szabadságvesztésre ítélte a férfit, valamint egy korábbi bűncselekmény elkövetése miatt a rá kiszabott nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztés letöltését is megkezdte.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: BÉRES ATTILA, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt vizsgálat: szemeteltek

A Bácsalmási Rendőrőrs nyomozói vádemelést javasolnak azzal a két férfivel szemben, akik háztartási hulladékot borítottak az árokpartra.

 

Letartóztatásban várja a vádemelést

A szekszárdi rendőrök alig két hét alatt befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 21 éves helyi férfival szemben folytattak gépkocsifeltörés-sorozat miatt.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Ásotthalomnál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.