Kaposváriak nyerték a fődíjat

2019. 07. 03., sze - 11:13
Zsaru Magazin

A Somogy megyei família diadalmaskodott a Közlekedik a család elnevezésű megmérettetésen.

Az országos vetélkedősorozat az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), az Autós Nagykoalíció és a Porsche Hungaria támogatásával valósult meg.

Nyolc esztendővel ezelőtt a szabálykövető közlekedési kultúra elsajátítása érdekében hívták életre a Közlekedik a család vetélkedőt. Az idei, nyolc állomásból álló döntőt – bő két hónapos versenyidőt követően – június 22-én és 23-án Vas és Zala megyében tartották. A verseny alapvető célja, hogy felhívja az állampolgárok figyelmét a körültekintő, megfontolt és példamutató közúti közlekedési magatartás fontosságára, közösségnevelő hatására. Emellett cél, hogy a szülők jó példával járjanak elöl, és csemetéiket a szabályok betartására ösztönözzék. Az indulókat évek óta nívós fődíjjal ösztökélik a jelentkezésre. Idén a szervezők egy Skoda Fabia Ambition személygépkocsit ajánlottak fel a győztes család részére. A versenyre minden olyan, magyarországi lakóhelyű család nevezhetett, amelyben legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes B kategóriás vezetői engedéllyel, illetve 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek. A területi versenyeket a fővárosi és a megyei baleset-megelőzési bizottságok bonyolították le saját illetékességi területükön április 13. és június 1. között. Az egyes megyékben és a fővárosban a legjobban teljesítő család indulhatott az országos döntőben.

– A többnyire megyeszékhelyeken megrendezett húsz területi versenyen leginkább közlekedésbiztonsággal összefüggő elméleti és gyakorlati feladatokat teljesítettek a családok – magyarázta Berzai Zsolt alezredes, az ORFK-OBB főtitkára.

Az idei esztendőben összesen 684 család mérte össze tudását, míg a Skoda Fabia Ambition gépkocsiért a kiválasztott húsz család versengett. A döntőn részt vevő családok egy-egy 30 ezer forint értékű üzemanyag-utalvánnyal és ajándékcsomaggal térhettek haza, illetve a fődíjat elnyerő családon kívül egy-egy, hosszú hétvégére szóló belföldi üdülést is nyertek.

– A vetélkedősorozat nem csak a döntőbe került családoknak kedvezett – folytatta az alezredes. – Azok a legeredményesebb oktatási intézmények, amelyekből a legtöbb diák és családja vett részt a vetélkedősorozaton, a helyezéstől függően 500 ezer, 300 ezer vagy 100 ezer forint értékű tan- és sportszerjutalmat kaptak. A kétnapos verseny körülményeit nehezítette a szélsőséges időjárás, mely alaposan próbára tette a vetélkedő családokat. Azonban a heves záporok és a szél sem tudta útjukat állni, és valamennyi feladatot teljesítve érkeztek meg a célba, melynek a keszthelyi Festetics-kastély pompás környezete szolgált helyszínül.

A családok június 22-én egy szentgotthárdi termálhotelben gyülekeztek. A regisztrációt és az ünnepélyes megnyitót követően KRESZ-tudásukat először egy tesztlap kitöltésével mutathatták meg. A verseny első napján három állomáson jutottak túl az indulók. A rendezők minden család számára egy Skoda típusú autót biztosítottak. A családok a gépkocsikat két napig birtokolhatták, ezekkel közelítették meg a kijelölt állomásokat. Az első helyszínen egy autós ügyességi feladványt kellett végrehajtani, a második állomás Apátistvánfalván volt, ahol a közlekedési témában ismét az elméleté lett a főszerep, a harmadik megállóban, Szalafőn pedig gumiabronccsal kapcsolatos témajártasságukat bizonyíthatták a döntő résztvevői. Az esti pihenőidőben kikapcsolódásról is gondoskodtak a szervezők. Másnap reggel korai indulással vágtak neki a helyszínt váltó feladatsornak. Minden család tízperces időközönként hagyta el a szálloda parkolóját, és indultak útnak Körmendre. A kellemetlen idő megtréfálta a szervezőket, az eredetileg külső helyszínre tervezett kerékpáros ügyességi feladatokat végül a Körmendi Rendészeti Szakgimnázium éttermében kellett megoldaniuk a versenyzőknek. Szűk folyosókon, pallón minél kevesebb hibát ejtve végigmenni, hogy a láb a pedálon maradjon. Vas megyét elhagyva Zalaegerszeg két állomása adta fel a leckét. Az elsőn vezetéstechnikai manővereket teljesített az önkéntes csapattag, ami csúszós pályát szimuláló bójakerülést jelentett. A második zalaegerszegi helyszínen szabályos kerékcserét kellett rendőri szempárok vizslató tekintete mellett végrehajtaniuk. A feladat elvégzésére tíz perc állt rendelkezésre. A famíliák nagy része ezt a családfőre bízta, de előfordult, hogy csapatban dolgoztak. Bírálóik különösen fontos szempontként értékelték a művelet biztonságos végrehajtását. A hetedik állomás Hévíz impozáns városába invitálta a résztvevőket, ahol a Zala és a Pest Megyei Vöröskereszt elsősegélynyújtási helyzetet alakított ki. Egy kerékpáros balesetet imitáltak a szereplők, melynek három fiatal sérültje volt. Pontozták a kommunikációt, a feladatmegosztást és helyzetfelismerést, de ugyanúgy mérték a sérültek állapotának felismerését, valamint a szakszerű sebkötözést. Az utolsó, megoldásra váró helyzetet a keszthelyi strandon a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai felügyelték volna. Eredetileg egy vízből mentés lett volna a feladat, azonban a zord, csapadékos időjárás keresztülhúzta a számításukat. Az indulók végül elméleti ismereteikről adtak számot egy tesztlapon. A kérdések vízzel, fürdőzéssel és vízi közlekedéssel kapcsolatos témákra fókuszáltak. A kijelölt állomások teljesítését követően a családok sorra gurultak be az autókkal a Festetics-kastély kertjébe, ahol közösen várták a végeredmény kihirdetését.

A díjazottaknak Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK-OBB elnöke gratulált, és megköszönte a részvételt. A Közlekedik a család vetélkedő 2019. évi döntőjét a Bitó család nyerte Somogy megyéből. Második helyezést ért el a Zahorán család Békésből, míg a harmadik helyen a Bács-Kiskun megyei Tóth család végzett. A vetélkedő kuriózumának számított egy szintén négy kerékkel érkező résztvevő. A babakocsis csöppség a Közlekedik a család minden idők legifjabb „versenyzője”. Zelda a verseny idején 13 napos volt, és családjával Baranya megyéből érkezett.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Letartóztatásban az embercsempész

A bíróság elrendelte a letartóztatását annak a szerb embercsempésznek, akit a rendőrök az M1-es autópályán Komárom-Esztergom megyében fogtak el.

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

 

Bosszúból rátámadt - vádjavaslat

Barátnője szakítani akart, ezért felpofozta és ellökte őt az a 36 éves férfi, akinek ügyében a dabasi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Szír migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Segítettek a balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni.