Keleten nyugalom van

2019. 08. 07., sze - 12:29
Zsaru Magazin

Idén nyolcadik alkalommal rendezték meg Mezőtúron az East Fest elnevezésű zenei fesztivált, az egykor híres Wanted Fesztivál utódját.

Az utóbbi években az East Fest a nyári buliforgatag egyik jelentős állomása lett. 2012-ben ötezren látogattak el a rendezvényre, manapság napi tízezren.

A Mezőtúri Rendőrkapitányság vezetői és munkatársai tekinthetik egyfajta bemelegítésnek is a nyolcadik East Fest zenei fesztivált, amely nagy tömegeket vonz a városba. Merthogy így lesz ez Mezőtúr másik két jeles programján, az augusztusi Artúr Fesztiválon és az azt követő Túri Vásár idején. Az Artúr Fesztiválon lesz könnyű-, komolyzene, jazz, gasztronómiai program, főző-, sportverseny, utcabál és gyerekprogram. A Túri Vásáron ugyancsak nagyon sok élmény várja a látogatókat.

 

KOMOLY FELADAT

Egyelőre még olyan nevek röpködnek a levegőben, mint AronChupa és Little Sis Nora, R3HAB, Tankcsapda, Majka, Halott Pénz, Rúzsa Magdi, Punnany Massif, Kowalsky meg a Vega, Vad Fruttik, Bëlga. Néhány fellépő az idei East Fest könnyűzenei fesztiválról. Aki kicsit járatosabb ebben a világban, tudja, hogy közülük bármelyik jókora közönséget vonz valamennyi fellépésén. De a fesztivál nemcsak a nagyszerű előadókkal csábítja az érdeklődőket, hanem a kitűnő környezettel is.

Mezőtúr központjában, a strand melletti fás, ligetes területen rendezik meg, a bérlet ára pedig magába foglalja a kempingezés és a strandhasználat díját is. Nem csoda, hogy július utolsó hetében ellepik a fiatalok a várost. Ez jó bevétel a rendezvény szervezőinek, a szállásadóknak, az étkezőhelyeknek és a kisebb-nagyobb élelmiszer-áruházaknak, ugyanakkor nagyon jó hírverés a városnak is, főleg a turisztikai szezonban. Csakhogy ezt a Mezőtúrra zúduló tömeget kezelni is kell. Amint azt megtudtuk, a helyi állomány ilyenkor segítséget kap a Készenléti Rend­őrségtől és a megyei szolgálatoktól, valamint a munkában aktívan segítenek a polgárőrök is.

– Szeretik ezt a rendezvényt a fiatalok – mondja Bajári Attila ezredes, a Mezőtúri Rend­őrkapitányság parancsnoka. – Szeretik, mert jók a programok, városunk jól megközelíthető mind közúton, mind vasúttal. Számunkra azonban egy-egy ilyen nagyobb program komoly rendőri feladatot jelent, és nemcsak a fesztivál napjaiban, hanem azt megelőzően is, amikor előkészítjük, megtervezzük, megszervezzük a biztosítást. Ez pedig szoros együttműködést igényel az önkormányzattal és a rendezvényen dolgozó biztonsági céggel. És hogy a munka eredményes, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a rendőri jelenlétnek köszönhetően a fesztivállal összefüggésben évről évre csökken a bűncselekmények száma. Ezek alatt javarészt lopásokat, vagyon elleni bűncselekményeket, kifosztásokat és kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket kell érteni. A területet a kezdést megelőzően drogkereső kutyákkal vizsgáljuk át, hogy senki ne tudja előzetesen elrejteni azt, amit a beengedésnél elvennének tőle… Merthogy a beengedésnél már csomag- és ruházatátvizsgálás is történik.

 

TÖMEG A VÁROSBAN IS

Sétálunk a fesztivál területén, egyelőre csendes minden, nagy még a nyugalom a Crow Security sátránál is. Hajdú Zoltán, a biztonsági szolgálat vezetője azt mondja, reméli, így lesz ez a programsorozat végéig.

– Még nagyon a rendezvény elején vagyunk, csend van mindenfelé, a fiatalok most foglalják el a területet. Igazából este kezdődnek a programok, de reméljük, nem lesz sok tennivalónk. Legfeljebb annyi, hogy a fellépők biztonságára ügyeljünk, és zökkenőmentesen bonyolódjon le a szelfizés vagy az autogramosztás. Egyébként bizonyos időszakokban negyvenen, máskor hetvenen biztosítjuk az eseményeket.

Hanem a rendezvény területének biztosítása csak a feladat egyik része, a rendőrség számára kihívás ilyenkor a város rendjének fenntartása is. Mivel a programok a város központjában vannak, a látogatók gyakran kijárnak a fesztivál területéről, és sűrűn megfordulnak Mezőtúr utcáin is. Márpedig ez 3-4 ezer embert is jelenthet azokban az időszakokban, amikor az East Fest helyszínén kevesebb a látni- és hallgatnivaló. Ez a nagy jövés-menés különben érthető is, hiszen a boltokban bizonyára olcsóbb az, ami a buli helyszínén drágább… És jó olykor leülni egy-egy nagyobb élelmiszer-áruház parkolójában beszélgetni, enni, inni, élvezni azt a nyugalmat, ami csak a Mezőtúrhoz hasonló, csendesebb városokban tapasztalható. A zsaruk és a szervezők szerint jó lenne, ha a fiatalok ezt követően a város közterein is rendet hagynának maguk után, ám ez nincs mindig így. Az is jó lenne, ha csak a kijelölt szálláshelyeken aludnának, de ez sincs mindig így… A rendőri védelemre is fokozottan szükség van, noha Bajári Attila azt mondja, kollégái nem akarnak a fesztivál főszereplői lenni, a cél az, hogy az idelátogatók jól és biztonságban érezzék magukat.

– Ez a rendezvény akkor lesz jó és sikeres – mondja a kapitány –, ha nem a rendőrségről, a biztonsági emberekről vagy a balhékról szól, hanem mindenki önfeledten tud szórakozni, és jól érzi magát.

 

A RECEPT EGYSZERŰ

A megoldás amúgy egyszerű: olyan programokat kell szervezni, hogy a fiataloknak semmi másra ne maradjon figyelme, csak arra, hogy élvezzék a zenét, vetjük fel Bodák Márknak. A fesztivál egyik főszervezője szerint természetesen erre törekszenek.

– A rendezvény öt napja alatt több mint száz zenekar vagy előadó lép színpadra – mondja. – Az East Festnek több pillére van: a rock, a populárisabb zene és a rétegműfajok. Ezért sokféle érdeklődésű fiatal fordul meg itt. Fontos számunkra is, hogy nyugodt és biztonságos legyen a rendezvény. Én azt gondolom, hogy a fesztiválhelyszínen kívül és belül sem lesz semmilyen probléma, ha mégis, akkor nagyon gyorsan és szakszerűen elrendezik azok, akik a biztonságra ügyelnek, így a biztonsági szolgálat, valamint a rendőrség szakemberei. Mindenkinek ez a legjobb: a biztonsági szolgálatnak, a rendőrségnek és persze a fesztiválozóknak is.

Nem mellékesen, ha már a biztonságról beszélünk, a fesztivál civileknek fenntartott területén bűnmegelőzési sátrat üzemeltet a rendőrség, amelyben felhívják a fiatalok figyelmét a fesztivál ideje alatt rájuk leselkedő veszélyekre. Egyebek mellett arra, hogyan kerüljék el azt, hogy bármit ellopjanak tőlük, hogyan figyeljenek a sátraikra, egymásra, hogyan gondolkodjanak az italról vagy a drogokról.

Ahogy a készülődést elnézzük, nem lesz baj. A fesztivál környéke jól biztosított, az érkezőket zsaruk segítik a rendezvény helyszínére, ezenkívül igyekeznek mindenre figyelni, hogy ne csak az első napon legyen itt béke és nyugalom.


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határsértők Csongrádban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.