Kertvárosi őrjárat

2018. 11. 14., sze - 11:08
Zsaru Magazin

Nyugalom, de nem unalom. Talán ezzel a pár szóval lehetne jellemezni a XVI. kerületi Rendőrkapitányság mindennapjait.

Változatos településrészek, lakótelepek, villák, családi házak, erdők, mezők egyaránt megtalálhatók a Kertvárosban. Mintegy 73 ezer lakos nyugalmára 120 főnyi állomány ügyel.

Rövid a lista, amikor a járőrök eligazításán az előző 24 óra rendkívüli eseményeit sorolja Erdélyi Ádám százados, az őr- és kísérőszolgálati alosztály vezetője és Urbán Sándor főtörzszászlós, szolgálatparancsnok. A most szolgálatba indulók figyelmét felhívják arra, hogy mire ügyeljenek különösen. Ilyen például, ha az autósok kézben tartott telefonnal vezetnek, de fokozottan ellen­őrzik a nagyobb áruházak parkolóit, megelőzendő az autólopást és -feltörést is. Nemcsak a személyes jelenlét visszatartó erő, hanem a térfigyelő rendszer is. Nagyné Sorban Izabella törzsőrmester, járőrparancsnok tartja rajta szemét az élő képeken. Ezek azonnali reagálásra is lehetőséget adnak, de elsősorban a rögzítés és a visszakereshetőség könnyíti adott esetben a rendőri munkát. Néhány nappal korábban egy HÉV-gázolást vett fel a térfigyelő, a baleset vizsgálata során fontos információkat nyerhetnek a felvételből.

Hajdú Károly alezredes 2014 januárja óta vezeti a XVI. Kerületi Rendőrkapitányságot. Dolgozott a BRFK biztosítási osztályának vezetőjeként, korábbi pályafutása pedig Zuglóhoz kötötte, ott kezdte rendőri hivatását 1993-ban.

– Jellemzően kedves, törvénytisztelő emberek élnek ezen a 33,5 négyzetkilométeren – kezdi a kapitányságvezető. – Vannak nagyobb lakótelepek, de a kertvárosi, családi házas jelleg dominál. A problémák is teljesen mások, mint a belvárosban és vonzáskörzetében. Olykor az időseket zavarja például a Centenáriumi lakótelepen a fiatalok zajongása, és tárcsázzák a rendőrséget. Természetesen ez a kerület sem mentes a bűnügyektől, de számuk fővárosi összevetésben az egyik legalacsonyabb. A vagyon elleni bűncselekmények, lopások a legjellemzőbbek, de ezek közül a gépjárműlopások, -feltörések száma alacsonyabb, mint a fővárosi átlag. A felderítési mutatóink ezen a területen is folyamatosan javulnak. A kerületben számos idős ember él, a mostanság divatos unokázós csalási kísérletek őket sem kerülik el. Az utóbbi időben – köszönhetően az önkormányzati segítséggel végzett tájékoztató munkának – egyre tudatosabbak, jól reagálnak az ilyen próbálkozásokra. Nemrégiben egy ötrendbeli csalást sikerült felderítenünk.

Azért, hogy a nyugalmas képet árnyaljuk, beszélgetésünk időpontjában egy másik helyiségben éppen egy betörőt állítottak elő, akit ujjnyomata alapján sikerült azonosítani és meggyanúsítani.

A rendőri állományról elmondta a kapitány: aki ide szerelt fel, az nem is nagyon szeretne elmenni. Bűnügyi területen például nagyon ritka a fluktuáció, elvándorlás. Az újonnan érkezők hamar beilleszkednek, az a cél, hogy maradjanak is.

– Nagyon kevés, évente egy-két rablás fordul elő, az elmúlt fél évben kifosztás is csak egy volt – elemzi a helyzetet Bátorfi Szilárd alezredes, bűnügyi osztályvezető. – Folyamatosan csökken a bűncselekmények száma, vannak lakásbetörések, kocsifeltörések, autólopás egyre ritkábban. Előfordul, hogy a tulajdonos nyitva hagyja a bejárati ajtót vagy a kocsit, és ezt használják ki. Főleg nagyobb áruházak parkolóiban jellemző, hogy jelblokkolót használnak a bűnözők. A tulajdonos azt hiszi, hogy lezárta a járművét, de a központi zár nem kap jelet, így nyitva marad.

Az alezredes fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a bűncselekményeket jellemzően nem helyiek követik el, hanem átutazó bűnözők, akik utána igyekeznek elhagyni a kerületet a közeli M0-s körgyűrűn vagy az M3-as autópályán.

Lőrincz Tibor százados, a körzeti megbízotti alosztály vezetője is megerősíti, hogy ritka a közterületi bűncselekmény, szabályszegés a kerületben.

– Szerencsére összetartóak a kmb.-k, sokan közülük több mint 15 éve rendőrök. Szinte állandó a csapat. Kihívást jelent, hogy a fiatal járőr kollégák közül sokan vidékről érkeznek, időbe telik, míg megismerik a kerületet, el tudnak igazodni. Igyekszünk rutinos zsaruk mellé beosztani őket, akiktől a gyakorlatban is megtanulhatják, amit a szakképzéseken elméletben elsajátítottak. Azonfelül, hogy 24 órában mindig van rendőr a területen, az a cél, hogy tartalékot is ki tudjunk állítani. A legkülönbözőbb okból hívnak minket. Volt, aki azért telefonált, mert a macska nem tudott lejönni a fáról, egy idős nő a vízóraaknába ejtette a lámpáját, és kérte, hogy halásszuk ki, mert ő képtelen lemenni. Napi szinten kapunk bejelentéseket, hogy egy „gyanús”, ismeretlen autót láttak az utcában, ellenőrizzük. Tipikus, hogy családi veszekedésekhez vonulunk, ahol még nem történt tettlegesség. Minden bejelentést komolyan veszünk.

– Van a kerületben négy idősek otthona, ahová rendszeresen járunk előadásokat tartani. Büszkék vagyunk, hogy az ott lakók még nem váltak csalás áldozatává, hatékony a megelőző munka – zárja a százados.

A járőrautóba ülve az is kiderül, hogy a kerületi lakosok, amellett, hogy szolidak és visszafogottak, közülük néhányan kommunikatívak is. Értsük úgy, hogy szívesen beszélnek telefonon, akár vezetés közben is. Szabó Tamás Zoltán törzsőrmester, szolgálatparancsnok és Nagy Martin Márk próbaidős őrmester figyelik a közlekedőket, rövidesen ki is szólítanak a sorból egy férfit, aki kézben tartott mobilon beszélt. A helyszínen elismeri a szabálysértést, rövid papírmunka után útjára engedik.

– A bírság összegének feléből vehetne egy kihangosítót – teszi hozzá a törzsőrmester.

Alig negyedórával később egy fekete BMW után fordul a járőrautó. Miután megállították, a járőrök ellenőriztetik a sofőrrel, hogy működik-e az irányjelző. Működik. A következő keresztkérdés az, hogy akkor miért nem használta kanyarodáskor. Ez csak az egyik ok volt, amiért utánaeredtek, a másik nála is a kézben tartott telefon. A bírság ezúttal sem marad el. Gondolhatnánk, hogy egy ilyen luxusautó vezetőjének ez nem okoz problémát, de a törzsőrmester elmondta, hogy korábban volt, aki hasonlóan drága autóban ült, és megpróbálta a felére lealkudni a 10 ezer forintos büntetést. Nem sikerült.

Tóth Sándor főtörzsőrmester baleseti helyszínelő, de most nem tarkítják autótörmelékek a kerület útjait, így Demjén Gábor őrmesterrel járőrfeladatokat látnak el. Elsőként egy bűnügyi őrizetest ellenőriznek, ezúttal mindent rendben találnak, otthon tartózkodik. Járőrútvonaluk átszeli csaknem az egész kerületet, a dimbes-dombos Árpádföldtől Sashalomig. Az egyik főúton szúrópróbaszerűen egy Opel megállítása mellett döntenek. A mintegy 15 éves járgány sofőrje nem emlékszik pontosan, hogy lejárt-e a jogosítványa vagy bevonták, mindenesetre nem tudja felmutatni. A nyilvántartás lekérdezése segít felfrissíteni a memóriáját: két éve elvették az okmányt, és kötelezték utánképzésre, de ennek azóta sem tett eleget. A várható költségei most ugrásszerűen megnőnek, ugyanis feljelentést tesznek ellene. Természetesen a kocsit is ott helyben le kell állítania, nem vezethet tovább.

A zsaruk igen, ők folytatják a szolgálatot, amely sok esetben nyugalmas, de nem unalmas.         


TAKÁCS T. LÁSZLÓ
FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Áramszünet Röszkén

Áramkimaradás miatt ideiglenesen szünetel a határforgalom-ellenőrzés kedden a Röszke Közúti Határátkelőhelyen.

 

Bűnös szövetség

A Siófoki Rendőrkapitányság munkatársai lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két gyöngyösi, egy atkári és egy mezőszentgyörgyi lakost hallgattak ki gyanúsítottként.

 

Ittasan volt részese a balesetnek

A Bonyhádi Rendőrkapitányságon befejezték az ittas járművezetés vétség elkövetése miatt egy 24 éves szekszárdi férfival szemben indított büntetőeljárást.

 

Eperfa alá bújt a szatír

Hiába bújt az eső elől eperfa alá az a fiatalkorú fiú, akit a miskolci rendőrök megalapozottan gyanúsítanak szeméremsértés vétség elkövetésével.

 

Áthajtott a tiloson és jött a vonat

A Miskolci Rendőrkapitányság befejezte abban az ügyben a vizsgálatot, amelyet egy sofőrrel szemben folytatott, aki a tilos jelzés ellenére áthajtott egy vasúti átjárón, megrongálva ezzel mindkét oldalon a sorompókat.

 

Ittasan vezetett

Bíróság elé állítást javasol az Oroszlányi Rendőrkapitányság az 50 éves férfival szemben.

 

Hívatlan vendég

A nagykőrösi rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy 37 éves helyi nőt.