Készenlét az életért

2018. 07. 25., sze - 13:33
Zsaru Magazin

Egy nap kétszer mentettek életet a Készenléti Rendőrség (KR) Józsefvárosban megerősítő szolgálatot ellátó zsarui a Police Medic képzésen tanult mesterfogásokat alkalmazva.

Az egyiknél meg sem várták a mentőket, szirénázó járőrkocsival vitték kórházba a beteget.

Kánikula volt Budapesten július 9-én. Hegedűs Gábor és Szekeres Mónika őrmesterektől, a KR VI. bevetési osztályának gyalogos járőreitől egy fiatal nő kért segítséget 12 óra 56 perckor.

– Egy 28 éves svéd, de magyarul is beszélő hölgy fordult hozzánk azzal, hogy rosszul érzi magát – idézték fel a történteket a járőrök. – Fulladásos tünetekre panaszkodott, jeleztük az esetet az ügyeletnek, és mentőt kértünk a Szigony utcába. A nőt leültettük, megitattuk, legyeztük, de egyre rosszabbodott az állapota. Már nyelési nehézségei is voltak, és a levegő hiányára panaszkodott. Azért fordult hozzánk, mert megpróbált beadni magának egy, a betegségét-rosszullétét enyhítő injekciót, s nem akarta, hogy akár a rendőrök, akár civilek kábítószer-fogyasztónak nézzék.

.
Szelepcsényi István zászlós, Szekeres Mónika és Hegedűs Gábor őrmesterek

A járőrök újabb jelentésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központja ismételten felhívta az Országos Mentőszolgálat diszpécserét, aki azt a tájékoztatást adta, várni kell, nincs a közelben olyan szabad egységük, amely a híváshoz viszonyított tízperces normaidőn belül a helyszínre érne.

– Kollégáim jelezték, hogy a hölgy állapota rohamosan romlik, eszméletét vesztette, torka megdagadt – vette át a szót Szelepcsényi István zászlós, járőrvezető. – Hiába helyeztük stabil oldalfekvésbe, a feje elvörösödött, nehezen kapott levegőt, a nyaka egyre duzzadt, az erőlködéstől kidagadtak az erek. Állapota kritikussá vált, görcsei voltak, fulladozott, és hiába alkalmaztuk a tanult életmentő fogásokat. Úgy döntöttünk, jelezve az ügyeletnek és engedélyt kérve a megkülönböztető jelzések használatára, hogy az életmentés érdekében az egyik szolgálati kisbusszal beszállítjuk a legközelebbi kórházba. A zsaruk öt perc alatt a Fiumei úton voltak, és átadták az ájult nőt az orvosoknak. Radványi Ádám ügyeletes főorvos szerint a zsaruk helyzetfelismerése és gyors reagálása nélkül a vérképzőszervi és cukorbetegségben is szenvedő beteg belehalt volna az allergiás rohamba. A kórházból telefonon értesítették a történtekről a beteg rokonait.

Aznap egy másik egység tagjai is életet mentettek a VIII. kerületben. A KR IV. bevetési osztályának járőrei 19 óra 57 perckor a Népszínház utcában vettek észre egy fekvő férfit. A 49 éves budapesti lakos a szemtanúk szerint leült egy lépcsőre, levette a napszemüvegét, majd a földre zuhant.

.
Balogh Ferenc törzsőrmester

– A Police Medic képzésen tanultak alapján tudtam, hogy eszméletlen, leállt a keringése és a légzése – mondta Balogh Ferenc törzsőrmester, aki Bakos Zoltán őrmesterrel járőrözött. – Megkezdtem a férfi újraélesztését mellkaskompresszióval, miközben társam tartotta a fejét, és rádión mentőt kért a helyszínre. A beteg szájából és orrából váladék folyt, ezért stabil oldalfekvésbe helyeztük. Amikor a légút szabad lett, folytattam a szívmasszázst, ezt többször megismételtük. Két civil is a segítségünkre sietett, egészségügyi dolgozók, velük együtt sikerült életben tartani a beteget a mentők megérkezéséig. Ők stabilizálták a beteg állapotát, majd kórházba vitték.

 

VÉGH ATTILA
FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Körözött Mercedes rendőrkézen

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök Nagylak közelében ellenőriztek egy személyautót, amelyet a belga hatóságok köröztek.

 

Határrendészeti összesítő Csongrád-Csanád megyéből

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba 16 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök 12 főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket, 4 fő bejutását pedig megakadályozták.