Két keréken a Tisza-tónál

2018. 08. 01., sze - 14:42
Zsaru Magazin

Az ország második legnagyobb tavát egy nap alatt körbe lehet kerekezni gyönyörű tájak mellett, vízparton, védett és autómentes kerékpárúton.

A bringások közt egyre népszerűbb Tisza-tavi kerékpárutakat a zsaruk is biciklik nyergében védik a turistaszezonban.

Alig hetven kilométer. Egy gyengébb bringásnak sem megterhelő feladat letekerni ezt a távot egy nap alatt, ráadásul éjszaka ki is aludhatja a fáradalmait. Ám a Tisza-tó körüli kerékpározásban nem a gyorsaság az alapvető cél, hanem a gyönyörű, szinte érintetlen táj, a víz, a Tisza, a rengeteg fa, a madárvilág, az apró strandok, egy kis pecázás vagy a halászlé illata adta élmény. Egyre többen választják a csónaktúrák mellett – vagy azokkal vegyesen – a tó körüli kerékpározást, ma már biztonságosan körbe lehet tekerni a tavat.

– A vízügyi hatóságokkal egyeztetve főszezonban a rendőrség, a halőrök és a természetvédelmi őrök szolgálati járművei kivételével az autók csak külön engedéllyel közlekedhetnek a Tisza-tó körüli gáton kialakított, remek minőségű úton – elemezte Busi László ezredes, a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Ezáltal egy olyan biztonságos túraútvonalat hoztunk létre, ahol a kerékpárosoknak nem kell tartaniuk attól, hogy elgázolhatják őket. Családok és gyerekek is élvezhetik a nyugodt és biztonságos kikapcsolódást. A legnagyobb Tisza-tavi kerékpáros program július utolsó hétvégéjén lesz, amikorra egy négynapos zenei fesztivált, a Természet Operaházát hirdették meg azzal, hogy tekerjen mindenki 67 kilométert a pihenőhelyeken élő zenét hallgatva.

Ahogy ezt az eseményt, az egész nyári szezont rendőrök biztosítják. A tiszai zsaruk nemcsak a vízen, a part mentén, hanem a kerékpárutakon is vigyázzák az itt nyaralni, pihenni és kikapcsolódni vágyók biztonságát. Ha már kerékpáros-paradicsomról van szó, stílszerűen két kerékre, nyeregbe pattanva. Július 10-én délután Kiskörén, a vízirendészeti rendőrőrs előtti parton keressük meg Csúr Péter alezredes, őrsparancsnokot. Épp a kerékpáros szolgálatra jelentkező állományt várja egy rövid eligazításra:

– Azért a délutáni időpontot választottuk, mert tapasztalataink szerint ekkor van a legtöbb biciklis a tó körül, így mi is nagyobb erőket összpontosítunk a kerékpárutakra. A járőrszolgálat a legtöbb esetben segítségnyújtást, útbaigazítást, ha kell, kerékpárszerelést jelent, valamint azt, hogy a bringások lássák, a rendőr kint van a területen vele együtt, két keréken vigyáz rá. A tó menti települések polgárőreit is bevontuk, hogy még sűrűbb szolgálatban tudjuk vigyázni a kerékpárutakon közlekedők biztonságát. Természetesen vízi rend­őrök vagyunk, így a kétkerekű szolgálatot ellátó kollégák állandó kapcsolatban állnak a folyón és a Tisza-tavon szolgálatot teljesítő rendőrségi járőrhajók legénységével, sokszor gyorsabban ér oda vízen a segítség, ha arra kerül sor.

Besenyei László törzsőrmester, a Tiszai Vízirendészeti Rend­őrkapitányság járőrvezetője szerint hasznos a kerékpáros szolgálat, és nem csak azért, mert a zsarukat jó kondícióban tartja. Patkó Zoltán kiskörei polgárőrrel kerekezik a Sarudi-öbölig, a kerékpárosok mellett a járőrútvonal közelébe eső strandok és kikötők biztonságára is ügyel.

– Közvetlenebb kapcsolatot tudunk ápolni mind a helyiekkel, mind a turistákkal a kerékpár nyergéből, nagyobb bizalommal fordulnak hozzánk, könnyebben kérnek segítséget vagy akár tanácsot, merre induljanak el, mint ha autóval járőröznénk – magyarázza a törzsőrmester. – A parti szolgálat is hozzátartozik egy vízi rend­őr munkájához, a tavon vagy a folyón dolgozó egységekkel tartva a kapcsolatot perceken belül ott tudunk lenni, ahol rendőrre van szüksége egy bajba jutott polgárnak. Horgászok mesélték, hogy pár napja két hallopásra készülő fiatal meglátott biciklizni a gáton két, a mi egyenruhánkhoz hasonló, kék rövidnadrágot, fehér pólót viselő biciklis turistát. Csapot-papot otthagyva elfutottak, mondván, jönnek a zsaruk. Örülünk, hogy ezekben a körökben is híre van a tiszai biciklis szolgálatnak.

A tó túlsó partján, Kiskörével szemben, Tiszafüreden van a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum, a kisváros szélén, a 33-as főút mellett. A központnál találkozik a Tisza-tavi körkerékpárút és az EuroVelo 11 Tisza menti nemzetközi kerékpárút. A centrum épülete már messziről felhívja magára a figyelmet különleges alakjával. A járdákon kerékpárral is megközelíthető az első emeleten lévő öltöző és zuhanyzó, a tóra néző látványteraszról pedig gyönyörű a kilátás. Természetesen kerékpáros zsaru is van a központnál, itt a Készenléti Rendőrség biciklis járőrei ügyelnek a kétkerekezők biztonságára. Nem túlzás, a kerékpáros zsaruk a bringások kedvencei. Egyöntetű a vélemény, a fiatal, sportos, segítőkész, udvarias és mosolygós zsarukra saját rendőreiként tekint a kerékpárosok közössége.

– Ez a bizalom a lehető legmagasztosabb élmény és elismerés a számunkra, ezért vagyunk, erre tettünk esküt – vallja Somogyi Péter törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőre, aki Kocsis Zoltán főtörzsőrmesterrel együtt teljesített szolgálatot július 10-én Tiszafüreden. – Nem titok, ez az egyik legjobb nyári szolgálat, hiszen nemcsak a hivatásunknak, hanem a kerékpározásnak is a szerelmesei vagyunk. A hazai gyártmányú, rendőrségi szolgálati kerékpárok megbízhatók, alkalmasak a Tisza-tó környékének útjaira. Kényelmesek még egy akár 12 órás szolgálat végén is, végig tekerve. Sokkal gyorsabb, hatékonyabb itt a rendőri munka a bringákkal. Ahol feltűnnek a kerékpáros rendőrök, onnan a strandtolvajok is visszavonulnak, ez a szolgálat bűnmegelőzési szempontból is hatékony. Az meg, hogy előre köszön nekünk a Tisza-tó népe, olyan élmény, ami igazán büszkévé teszi az egyenruha viselőjét.

VÉGH ATTILA

FOTÓ: FÜLÖP MÁTÉ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Motorozzunk felelősséggel

A tavaszias időjárás beköszöntével egyre többen veszik elő a motorkerékpárokat. Már az első hétvégén történt sérüléses baleset Tolnában.