Ki a legjobb pindur pandúr?

2019. 06. 12., sze - 13:23
Zsaru Magazin

A „MINI-KRESZ Pindúr-Pandúr Ki Mit Tud” országos közlekedési és környezetvédelmi verseny döntőjét rendezték május 24-én a rendőrség Vágóhíd utcai objektumában.

A gyerekek ügyesek voltak, és kiderült az is: sokat segít, ha egy közlekedési táblát versben mutatnak be nekik.

A Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány az Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködve évek óta megrendezi a legkisebbeknek szóló országos közlekedési és környezetvédelmi megmérettetést. A versenyhez már 562 oktatási intézmény csatlakozott. Célja, hogy a gyerekek a környezettudatos életmód mellett már kisebb korukban, játékos eszközökkel tanulják meg a KRESZ szabályait, a helyes közlekedést, és minél biztonságosabban vegyenek részt a forgalomban.

 

FIGYELEM: JÖN A NYÁR!

Ezúttal az országos vetélkedő döntőjén járunk a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendőrségi Szabadidő- és Sportcentrum területén. A versenyre 125, egyenként 8-8 fős csapat, kisiskolások és óvodások érkeztek Magyarország különféle megyéiből. A gyerekeket óvónők, tanítók, a települések körzeti megbízottjai, iskolarendőrök és baleset-megelőzési előadók kísérték a fővárosba. Felkészítésükben 57 rendőr, 68 óvodapedagógus és 64 iskolapedagógus segített. A kisebbeknek-nagyobbaknak korosztályukhoz igazított KRESZ-tesztlapot és környezetvédelmi totót kell kitölteniük, valamint kerékpáros ügyességi pályán kell megmutatni tudásukat.

Gurbán Csaba százados, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság bűn-és baleset-megelőzéssel is foglalkozó, kiemelt főnyomozója több mint tíz éve aktívan segíti a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány munkáját. Ezúttal a KRESZ-tesztek kitöltésének egyik helyszínén fogadja az egymást váltó csapatokat.

– Ez már a Pindúr-Pandúr verseny döntője, ahol valóban a legjobban felkészült iskolások és óvodások mérik össze a tudásukat – mondja. – A gyerekek évről évre többet tudnak a KRESZ-ismeretekből, és a gyakorlati feladatokat is jobban teljesítik. De ez nem véletlen, mert az iskolákban és az óvodákban mind több az ezekre felkészítő program, köszönhetően a pedagógusoknak, az iskolarend­őröknek és a baleset-megelőzéssel foglalkozó kollégáknak. Mindezt már a legkisebb korban el kell kezdeni. Nálunk, Nyíregyházán a belső és külső területeken is folyamatosan épülnek a kerékpárutak, és most, hogy jön a szünidő, a kétkerekűvel közlekedők száma is megszaporodik. Ilyen időszakban tehát még a szokásosnál is többet kell beszélnünk a fiataloknak a biztonságos közlekedésről, a kerékpárosokra leselkedő veszélyekről, valamint arról, hogy amennyiben felkészülten és figyelmesen közlekednek, akkor nem történik velük baj.

Nézzük a tesztlapot, színes ábrák mutatnak forgalmi helyzeteket, éppen olyanokat, amilyenek a mindennapokban is előfordulhatnak az utakon, a forgalomban. A kisebbek is ügyesen oldják meg a feladatokat, legfeljebb a rendőri karjelzések felismerésével akad némi gondjuk.

 

ISMERETSZERZÉS JÁTÉKOSAN

Színes gyerekcsapatok vonulnak egyik helyszínről a másikra, aki végzett a tesztlapok kitöltésével, indul a kerékpáros ügyességi pálya felé, ahol ugyancsak sokan vitézkednek. Sok a résztvevő, kevés a hiba. Egyforma pólókban, igazi csapatként mennek a Budaörsi Mákszem Óvoda csöppségei, a Bölcskei Kegyes József Általános Iskola tanulói, a Bátonyterenyei Őzike és a Pesterzsébeti Katica Óvoda versenyzői. Akadnak olyanok is, akik már túl vannak a próbákon. A jókedvű és felszabadultan játszó karcagi gyerekek teljesítették a feladatokat, megvolt az ebéd és a fagyizás is, ettől kezdve számukra játékkal telik az eredményhirdetésig hátralévő idő.

– Azért jöttünk erre a rendezvényre, mert fontosnak tartjuk a környezeti nevelést és a gyerekek biztonságos közlekedését – mondja Harsányiné Szabó Ilona, a Karcagi Madarász Imre Egyesített Óvoda Zöldfa Úti Tagóvodájának vezetője. – Ennek érdekében megtanuljuk a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályait. Persze játékos formában tesszük ezt, egyebek mellett interaktív séták során adjuk át az ismereteket. A mi városunkban fontos közlekedési eszköz a kerékpár, néha meghirdetünk autómentes napokat is, olyankor arra kérjük a szülőket, hogy hagyják otthon a gépkocsit, és az iskolásokkal együtt kerékpárral közlekedjenek. A rendőrség támogatásával szervezünk biciklis rendezvényeket, ahol a gyerekek nemcsak a kerékpározásról tudhatnak meg többet, hanem a rendőrök munkájáról is.

Ekkor érkezik a hatéves Ráckevi Erik, aki nagyon ügyes volt a versenyek során. Azt mondja, számára a bringázás volt a legkönnyebb, kicsit nehezebb a tesztlapok kitöltése. Annál a kérdésnél akadt meg, hogy milyen színű kukába kell dobni a papírt, milyen színűbe a műanyagot. Ő most megtanulta, szemben jó néhány felnőttel, aki számára csak egyfajta kuka létezik, és azt erdőszélnek hívják, de ezt a folyosót most ne nyissuk meg, mert elromlik a kedvünk hamar…

 

VERS A KRESZ-TÁBLÁRÓL

– Nagyon lényeges számunkra a gyermekek biztonságos közlekedése és az erre való felkészítés, miképpen lényeges a környezetvédelem is – mondja Kovács Andrea, a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda óvodapedagógusa.

– Van egy Dombó-CsIpSsz nevű egyesületünk – teszi hozzá Varga Szilvia, az egyesület egyik tevékeny tagja. – Két éve kezdtük el a Dombóvári Rendőrkapitánysággal a biztonságos közlekedésre nevelést az óvodákban és az iskolákban. Három elméleti és három gyakorlati foglalkozást tartunk egy-egy csoportnak, a végén a gyerekek tesznek egy vizsgát. Akinek sikerül, az kap ajándékot és egy fényképes kerékpáros-igazolványt, amire tulajdonosai nagyon büszkék.

A csoport egyik kísérőjétől, Tóth Szilvia főtörzszászlóstól, a Dombóvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójától még egyéb érdekességeket is hallunk.

– Idén kilencedik alkalommal veszünk részt az országos Pindúr-Pandúr versenyen, és minden évben komolyan készülünk rá – mondja. – Például azzal, hogy eljátsszuk a közlekedési helyzeteket, vagy azzal, hogy egy-egy közlekedési szituációt, illetve egy-egy KRESZ-táblát rímekben mutatunk be, merthogy én gyakran írok közlekedési és bűnmegelőzési gyerekverseket. Ezek segítségével könnyebben megjegyzik a tudnivalókat a kisebbek.

A program befejezéseképpen jön az eredményhirdetés. Mielőtt azonban kihirdetnék a győzteseket, a hangosbemondón arra kérik a gyerekeket, hogy cserébe a sok munkáért, és azért, hogy ez a nap is létrejöhetett, minden gyerek ölelje meg Jolika nénit, a Nemzedékek Biztonságáért Közhasznú Alapítvány elnökét, aki sok-sok éve dolgozik azért, hogy a különféle rendezvények segítségével minél több gyerek közlekedjen biztonságosan. És ami ezután következik, arra egy ideig ő is emlékezni fog, mert ennyi ölelést, amennyit kap, az ember évtizedek alatt gyűjt be.

Nincs más hátra, a tizenkét legjobb óvoda versenyzői, felkészítői átveszik a színpadon az alapítvány által felajánlott kerékpárokat, a tizenkét legjobb iskola tanulói pedig az asztalifocikat. Végül valamennyi résztvevő megkapja azt a KRESZ-pólót, amely arra emlékezteti, hogy ő már tett azért, hogy balesetmentesen közlekedjen, és megtanulta, miért fontos a környezetvédelem.     

Trencsényi
Fotó: Béres Márton


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.