Ki mit tud? roma fiataloknak

2018. 11. 08., cs - 16:21
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén immár harmadik alkalommal szervezett Ki mit tud? vetélkedőt roma származású fiatalok számára. A rendezvény fővédnöke Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes volt.

Tizenkilenc rendőr-főkapitányság az eltérő kultúrák közelítése, illetve a multikulturális közeg elfogadása érdekében a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok részére Ki mit tud? vetélkedőt hirdetett. Ez a hivatalos megfogalmazása annak az együttműködésnek, melynek végeredménye a rendőrség által szervezett roma Ki mit tud? vetélkedő. A hivatalos megfogalmazások persze csak addig fontosak, amíg egy efféle esemény előkészítése zajlik, amikor a színpadot élettel, művészettel, kultúrával töltik meg a fellépők, akkor már sokkal inkább a személyességé a főszerep. A dallamoké, a tánclépéseké, a hangszereké, a prózai szövegek vagy a versek mind hitelesebb tolmácsolásáé.

Merthogy a rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzatok közötti együttműködésről, kapcsolattartásról szóló eseménysorozat főszereplői mégiscsak a művészi teljesítmények, de legfőképpen a roma fiatalok. Az indulók előbb a területi versenyek színpadain, végül egy országos szintű versenyen október 27-én a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria nézői előtt csillogtatták meg tudásukat.

„Ez a rendezvény egyrészt megmutatja a fiatalok részére, hogy a befektetett munka, energia és a felkészülésre fordított idő megtérül (…), másrészt olyan híres művészekkel találkozhatnak a zsűri soraiban, akik pozitív példaképként sokat jelenthetnek számukra.” Ez az idézet is a versenykiírásból származik, de annyit mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy nemcsak a győzelem jelentheti a sikert, hanem a felkészülés öröme, a közönség tapsa, vagy a zsűrizést egyébiránt ingyen vállaló előadóművészek útmutatása, pláne dicsérete. Mert Mága Zoltán hegedűművész, Németh Kristóf színművész, Molnár Ferenc „Caramel” énekes vagy Mucsi János koreográfus tanácsai, akár a kultúrához ugyancsak kiválóan értő Pintér Zsuzsanna, az Országos Polgárőr Szövetség kulturális tanácsadója biztató mondatai egy életre szóló ösztönzést is adhatnak a fiataloknak. A vetélkedő résztvevői amúgy értékes tudás birtokában vannak ugyan, de a lehetőségeiket tekintve bizony nem állnak túl jól.

Mégis: színvonalas és jó hangulatú verseny volt ez, amelyről mindenki emléklappal és ajándékokkal távozhatott. A legboldogabbak nyilván a győztesek lettek: az első helyezett a Békés megyei Szűcs Gábor István, aki Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét adta elő. A második díjat elnyerők a Devecser környéki cigány keserves és pörgető című énekes-táncos produkció résztvevői, a Veszprém megyei Kalányos Mária, Orsós Csaba és Herki Kinga. És azoknak is életre szóló élményben és nagy sikerben volt részük, akik harmadik helyezettek lettek, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Várkonyi Csibészek nevű énekes-zenei együttes tagjai: Ruszó Dominik, Kotta Patrik, Boros Patrik, Lázár Brendon, Lázár Alex és Bari Gyula.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.

 

Illegális migránsok Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.