Ki mit tud? roma fiataloknak

2018. 11. 08., cs - 16:21
Zsaru Magazin

Az Országos Rendőr-főkapitányság idén immár harmadik alkalommal szervezett Ki mit tud? vetélkedőt roma származású fiatalok számára. A rendezvény fővédnöke Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes volt.

Tizenkilenc rendőr-főkapitányság az eltérő kultúrák közelítése, illetve a multikulturális közeg elfogadása érdekében a roma származású és/vagy hátrányos helyzetű fiatalok részére Ki mit tud? vetélkedőt hirdetett. Ez a hivatalos megfogalmazása annak az együttműködésnek, melynek végeredménye a rendőrség által szervezett roma Ki mit tud? vetélkedő. A hivatalos megfogalmazások persze csak addig fontosak, amíg egy efféle esemény előkészítése zajlik, amikor a színpadot élettel, művészettel, kultúrával töltik meg a fellépők, akkor már sokkal inkább a személyességé a főszerep. A dallamoké, a tánclépéseké, a hangszereké, a prózai szövegek vagy a versek mind hitelesebb tolmácsolásáé.

Merthogy a rendőrség és a roma kisebbségi önkormányzatok közötti együttműködésről, kapcsolattartásról szóló eseménysorozat főszereplői mégiscsak a művészi teljesítmények, de legfőképpen a roma fiatalok. Az indulók előbb a területi versenyek színpadain, végül egy országos szintű versenyen október 27-én a budapesti Klebelsberg Kultúrkúria nézői előtt csillogtatták meg tudásukat.

„Ez a rendezvény egyrészt megmutatja a fiatalok részére, hogy a befektetett munka, energia és a felkészülésre fordított idő megtérül (…), másrészt olyan híres művészekkel találkozhatnak a zsűri soraiban, akik pozitív példaképként sokat jelenthetnek számukra.” Ez az idézet is a versenykiírásból származik, de annyit mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy nemcsak a győzelem jelentheti a sikert, hanem a felkészülés öröme, a közönség tapsa, vagy a zsűrizést egyébiránt ingyen vállaló előadóművészek útmutatása, pláne dicsérete. Mert Mága Zoltán hegedűművész, Németh Kristóf színművész, Molnár Ferenc „Caramel” énekes vagy Mucsi János koreográfus tanácsai, akár a kultúrához ugyancsak kiválóan értő Pintér Zsuzsanna, az Országos Polgárőr Szövetség kulturális tanácsadója biztató mondatai egy életre szóló ösztönzést is adhatnak a fiataloknak. A vetélkedő résztvevői amúgy értékes tudás birtokában vannak ugyan, de a lehetőségeiket tekintve bizony nem állnak túl jól.

Mégis: színvonalas és jó hangulatú verseny volt ez, amelyről mindenki emléklappal és ajándékokkal távozhatott. A legboldogabbak nyilván a győztesek lettek: az első helyezett a Békés megyei Szűcs Gábor István, aki Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét adta elő. A második díjat elnyerők a Devecser környéki cigány keserves és pörgető című énekes-táncos produkció résztvevői, a Veszprém megyei Kalányos Mária, Orsós Csaba és Herki Kinga. És azoknak is életre szóló élményben és nagy sikerben volt részük, akik harmadik helyezettek lettek, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Várkonyi Csibészek nevű énekes-zenei együttes tagjai: Ruszó Dominik, Kotta Patrik, Boros Patrik, Lázár Brendon, Lázár Alex és Bari Gyula.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.

 

Iráni határsértő egy horvát kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.