Kiállás a biztonság mellett

2019. 11. 19., k - 15:42
Zsaru Magazin

Középiskolásokkal közösen szervezett közlekedésbiztonsági flashmobsorozatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Október 11-én délelőtt a fővárosban tíz helyszínen jelentek meg a zsaruk segítőikkel, hogy látványos megmozdulásukkal, villámcsődületeikkel biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

Az utóbbi hetek-hónapok elszaporodó balesetei fogalmaztatták meg a zsarukkal, hogy figyelemfelhívással forduljanak a közlekedők felé.

Hegyesi Melinda őrnagy

-  Az érintett szervezeti egység, a közlekedésrendészeti főosztály munkatársaival vettük számba és jelöltük ki a közlekedésbiztonsági szempontból aggályos helyeket, amelyek gyakorta valós baleseti gócpontok is – mondta Hegyesi Melinda őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője az akció apropójáról. – A kiválasztott helyszínek sajátosságait felmérve, az ott előforduló baleseteket elemezve, az adott hely profiljához szabtuk a megszólítást. Szem előtt tartottuk, hogy a közlekedők egyes csoportjainak rossz beidegződéseire, szabálytalan szokásaira akarjuk irányítani a figyelmet. A kivitelezésben a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói voltak segítségünkre. Ezek a diákok rendészeti fakultáción rendvédelmi és közlekedési ismereteket sajátítanak el, tudáskincsük friss, kijelenthető, hogy ebből a szempontból egy „képzett” társadalmi csoportot jelenítenek meg. Így nem pusztán figyelemfelkeltő statisztái voltak a flashmobnak láthatósági mellénybe öltözve, de annak szándékát maguk is értő résztvevői.

Hegyesi Melinda őrnagy
Hegyesi Melinda őrnagy

A két és fél tucatnyi diák reggel kezdte meg az engedélyezett „útonállást” rendőri biztosítással és segédlettel. Mindenhol a közlekedési lámpa piros jelzésének időtartama alatt vonták magukra a sofőrök vagy a gyalogosok figyelmét. Budán két helyszínen a gyalogosokat szólították meg, táblákkal a kezükben sorakozva fel a veszélyesnek ítélt pontokon. Egyszerű, kézenfekvő üzeneteket tolmácsoltak, a statisztikák szerint azonban pont az alapoknál kell kezdeni a felelős és biztonságos közterület-használat kialakítását. „Hát itt én még pont átérek!” „Úgysem jön semmi!” Na bumm, akkor majd fékez egyet!” Ezek azok a gondolatok, amik megelőzik a látszólag jelentéktelen kihágásokat – és gyakran halállal végződnek. A II. kerületi Zsigmond téren „mozgáselméleti képzést” tartottak a „Piros: állj!” és a „Zöld: mehetsz!” táblákkal. A II. és III. kerület határán, a Kolosy téri HÉV-átjárónál életet és testi épséget óvó ajánlást tettek. „Nézz körül, mielőtt átmész a síneken!” – állt a transzparensükön.

A pesti oldalon, az V. kerületben egy tipikusan belvárosi, torlódásoknál jelentkező problémára hívták fel a figyelmet. Nem tanácsos és a KRESZ szerint tilos is úgy behajtani az útkereszteződésbe, ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy azt el is tudjuk hagyni. A járművüket a metszéspontokba zsúfoló, majd ott ragadó vezetők sokszor leküzdhetetlen torlaszt képeznek a keresztező forgalomnak. Ez a magatartási forma veszélyhelyzetet is előidézhet, de kezelése koccanás nélkül is fölöslegesen idegőrlő. Angyalföldön, a Váci úton a közút és a versenypálya közötti különbségre mutattak rá az autósoknak, de jutott életmentő figyelmeztetés a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is. Az előbbi közlekedőcsoport tagjait az utóbbi időben rendre balesethez vezető, az útra lelépés közben is használt mobiltelefontól igyekeztek eltántorítani. Míg a bicikliseknek azt a passzust idézték fel, hogy járgányukat minden esetben tolva juttassák át a gyalogátkelőhelyeken a túloldalra. Számítások szerint bőven megéri a néhány másodperces időveszteséget, mivel a zebránál a gépjárművek vezetői nem számolnak a járdáról eléjük vágódó bringásokkal. Gázolás, többhetes gipszhordás kerülhető el az ajánlott módszerrel.

Zuglóban négy helyszínen sorakoztak fel az élénkzöld segítők a zsaruk felügyelete mellett. „Lassíts a zebra előtt!” – szóltak az autósoknak az Uzsoki Utcai Kórháznál. „A zebrán menj át!” – tanácsolták a gyalogosoknak, mivel az autóstársadalom tagjai ott számítanak rájuk. Egy sokak által hanyagolt, rosszul vagy soha el nem sajátított sorrendkérdést tisztáztak a Thököly út és a Hungária körút kereszteződésében: „A gyalogosoknak a kanyarodó járművel szemben elsőbbsége van!” – állították tábláikon, szemernyit sem elvéve vagy hozzátéve a vonatkozó jogszabályhoz. Nem maradt ki az üzenetek sorából egy, az érzelmekre alapozó, tömör, de továbbgondolásra alkalmas mondat sem. „Lassíts, a kistesóm is idejár!” – állították az Ajtósi Dürer sornál, több iskola tőszomszédságában, és kértek partnerséget és belátást az autósoktól a legvédtelenebb közlekedők iránt.  

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: ZSARU-ARCHÍV, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Őrizetben a csaló

Több, mint félmillió forint kárt okozott az a 40 éves pécsi férfi, akit a nagyatádi rendőrök őrizetbe vettek.

 

Díjkitűzés visszavonása

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonja a 06010/3878/2017. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.

 

Megverte, megfenyegette iskolatársát

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amiben egy fiatalkorú fiú - vélt sérelme miatt - iskolatársát a helyi kiserdőbe csalta, ahol megverte és meg is fenyegette.  

 

Rablás Kalocsán

A rendőrök őrizetbe vették a 27 éves helyi gyanúsítottat, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.