Kiállás a biztonság mellett

2019. 11. 19., k - 15:42
Zsaru Magazin

Középiskolásokkal közösen szervezett közlekedésbiztonsági flashmobsorozatot a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Október 11-én délelőtt a fővárosban tíz helyszínen jelentek meg a zsaruk segítőikkel, hogy látványos megmozdulásukkal, villámcsődületeikkel biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

Az utóbbi hetek-hónapok elszaporodó balesetei fogalmaztatták meg a zsarukkal, hogy figyelemfelhívással forduljanak a közlekedők felé.

Hegyesi Melinda őrnagy

-  Az érintett szervezeti egység, a közlekedésrendészeti főosztály munkatársaival vettük számba és jelöltük ki a közlekedésbiztonsági szempontból aggályos helyeket, amelyek gyakorta valós baleseti gócpontok is – mondta Hegyesi Melinda őrnagy, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője az akció apropójáról. – A kiválasztott helyszínek sajátosságait felmérve, az ott előforduló baleseteket elemezve, az adott hely profiljához szabtuk a megszólítást. Szem előtt tartottuk, hogy a közlekedők egyes csoportjainak rossz beidegződéseire, szabálytalan szokásaira akarjuk irányítani a figyelmet. A kivitelezésben a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma és Szakközépiskolája tanulói voltak segítségünkre. Ezek a diákok rendészeti fakultáción rendvédelmi és közlekedési ismereteket sajátítanak el, tudáskincsük friss, kijelenthető, hogy ebből a szempontból egy „képzett” társadalmi csoportot jelenítenek meg. Így nem pusztán figyelemfelkeltő statisztái voltak a flashmobnak láthatósági mellénybe öltözve, de annak szándékát maguk is értő résztvevői.

Hegyesi Melinda őrnagy
Hegyesi Melinda őrnagy

A két és fél tucatnyi diák reggel kezdte meg az engedélyezett „útonállást” rendőri biztosítással és segédlettel. Mindenhol a közlekedési lámpa piros jelzésének időtartama alatt vonták magukra a sofőrök vagy a gyalogosok figyelmét. Budán két helyszínen a gyalogosokat szólították meg, táblákkal a kezükben sorakozva fel a veszélyesnek ítélt pontokon. Egyszerű, kézenfekvő üzeneteket tolmácsoltak, a statisztikák szerint azonban pont az alapoknál kell kezdeni a felelős és biztonságos közterület-használat kialakítását. „Hát itt én még pont átérek!” „Úgysem jön semmi!” Na bumm, akkor majd fékez egyet!” Ezek azok a gondolatok, amik megelőzik a látszólag jelentéktelen kihágásokat – és gyakran halállal végződnek. A II. kerületi Zsigmond téren „mozgáselméleti képzést” tartottak a „Piros: állj!” és a „Zöld: mehetsz!” táblákkal. A II. és III. kerület határán, a Kolosy téri HÉV-átjárónál életet és testi épséget óvó ajánlást tettek. „Nézz körül, mielőtt átmész a síneken!” – állt a transzparensükön.

A pesti oldalon, az V. kerületben egy tipikusan belvárosi, torlódásoknál jelentkező problémára hívták fel a figyelmet. Nem tanácsos és a KRESZ szerint tilos is úgy behajtani az útkereszteződésbe, ha nem vagyunk meggyőződve arról, hogy azt el is tudjuk hagyni. A járművüket a metszéspontokba zsúfoló, majd ott ragadó vezetők sokszor leküzdhetetlen torlaszt képeznek a keresztező forgalomnak. Ez a magatartási forma veszélyhelyzetet is előidézhet, de kezelése koccanás nélkül is fölöslegesen idegőrlő. Angyalföldön, a Váci úton a közút és a versenypálya közötti különbségre mutattak rá az autósoknak, de jutott életmentő figyelmeztetés a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is. Az előbbi közlekedőcsoport tagjait az utóbbi időben rendre balesethez vezető, az útra lelépés közben is használt mobiltelefontól igyekeztek eltántorítani. Míg a bicikliseknek azt a passzust idézték fel, hogy járgányukat minden esetben tolva juttassák át a gyalogátkelőhelyeken a túloldalra. Számítások szerint bőven megéri a néhány másodperces időveszteséget, mivel a zebránál a gépjárművek vezetői nem számolnak a járdáról eléjük vágódó bringásokkal. Gázolás, többhetes gipszhordás kerülhető el az ajánlott módszerrel.

Zuglóban négy helyszínen sorakoztak fel az élénkzöld segítők a zsaruk felügyelete mellett. „Lassíts a zebra előtt!” – szóltak az autósoknak az Uzsoki Utcai Kórháznál. „A zebrán menj át!” – tanácsolták a gyalogosoknak, mivel az autóstársadalom tagjai ott számítanak rájuk. Egy sokak által hanyagolt, rosszul vagy soha el nem sajátított sorrendkérdést tisztáztak a Thököly út és a Hungária körút kereszteződésében: „A gyalogosoknak a kanyarodó járművel szemben elsőbbsége van!” – állították tábláikon, szemernyit sem elvéve vagy hozzátéve a vonatkozó jogszabályhoz. Nem maradt ki az üzenetek sorából egy, az érzelmekre alapozó, tömör, de továbbgondolásra alkalmas mondat sem. „Lassíts, a kistesóm is idejár!” – állították az Ajtósi Dürer sornál, több iskola tőszomszédságában, és kértek partnerséget és belátást az autósoktól a legvédtelenebb közlekedők iránt.  

SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: ZSARU-ARCHÍV, RENDŐRSÉG

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rendőrök adták a vérüket

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatásos és rendvédelmi igazgatási alkalmazott állománya 58 és fél liter vért adott, amivel szükség esetén közel 400 ember élete is megmenthető.

 

Négy határsértő egy román autóban

Békés megyében állítottak le a rendőrök egy személyautót, amelyet egy román férfi vezetett. A járműben utazók nem tudták hitelt érdemlően igazolni a személyazonosságukat és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon. A rendőrök a sofőrt és utasait is előállították.