Kiapadhatatlan tűz a tűzszerésznél

2020. 08. 12., sze - 17:19
Zsaru Magazin

A Készenléti Rendőrség Személy- és Objektumvédelmi Igazgatóság Tűzszerész Szolgálat robbanóanyag-kereső kutyavezetői közül az egyetlen női tűzszerész üdítő színfoltja a férfitársaságnak. Ádám Zsófia őrmester korát meghazudtolva sokéves tapasztalatot szerzett a kutyázás terén, a tűzszerészismereteket pedig kiváló rajttal csipegeti fel.

Először 16 évesen, szülői beleegyezéssel vett részt éles bevetésen mentőkutyájával. Világbajnokságra pedig már 17 évesen kvalifikálta magát az akkor kétéves Drazsé labradorral.

– A legjobb barátnőm révén kerültem közel a kutyákhoz. Az ő rokonságával látogattam el 12 évesen egy kutyaiskolába, ez volt az első meghatározó élményem, amitől azóta sem tudok szabadulni – mosolygott a fiatal rendőrnő.

Zsófi vonzó megjelenése, kedvessége megtévesztő lehet, ha valaki ez alapján vonna le messzemenő következtetéseket a személyiségét illetően. Azonban néhány vele töltött perc után minden sztereotípiát nyugodtan elfelejthetünk. A törékenység, félszegség legapróbb jelét sem mutatja, határozott elképzelései, tudatosan felépített pályája és az ebekhez való kötődése dominál.

– Az első kutyámat, Jolit egy menhelyről kaptam szüleimtől tinédzserként. Azonnal éreztem, hogy különleges kapcsolat van közöttünk. A kezdetektől én tanítottam. Néhány évvel később, képzettsége olyan szintre jutott, hogy csatlakoztunk a Jászberényi Mentőkutyás Egyesülethez, majd 2006-ban már éles riasztásokra jártunk. Egy évre rá került hozzám Drazsé, akit az egyesülettől kaptam. Őt is én képeztem ki. Vele már világbajnokságon is indultam. Az első szereplésünkön a középmezőnyben végeztünk. A megmérettetésen területkutatás, engedelmességi és ügyességi munka volt a feladat. A rendőrség egy másik vonalon érkezett az életembe. Jászberényben jártam gimnáziumba, ahol rendészeti fakultációs osztályba jártam. A mentések kapcsán és a bemutatókon rendszeresen találkoztam rendőrökkel. Imponált nekem a fegyelmezett közeg, illetve az, hogy kutyás rendőrként majd ötvözhetem a munkát a szenvedélyemmel. 2014-ben végeztem el a miskolci rendőriskolát, ahonnan a Budapesti Rendőr-főkapitányságra neveztek ki. Innen a dunai vízirendészethez kerültem, ami igazán jó hely, de nem nekem találták ki: sajnos nem lehettem kutyák közelében, és a szállásra sem vihettem magammal őket. Ezt nehezen viseltem, ezért amint lehetett, két szolgálat között mindig hazautaztam, hogy találkozzunk. Egy rövid idő után, hogy ezen a tarthatatlan helyzeten változtatni tudjak, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) utasbiztonsági osztályára igazoltam. Ott már olyan munkarendben dolgozhattam, ami passzolt a vágyaimhoz. Albérletet vettem ki, amibe további nyolc láb költözött velem. A távolság miatt a Jászberényi Mentőkutyás Egyesületet kénytelen voltam otthagyni, és a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálathoz jelentkeztem. Náluk rengeteg tapasztalatot sikerült gyűjtenem. Drazséval igazán sikeres párost alkotunk. 2015-ben nemzetközi bevethetőségi tesztet teljesített, ez a terület csúcskategóriája, és ezzel nemzetközileg is bevethetővé váltunk. A magyar mezőnyben a legelőkelőbb minősítéssel rendelkezünk.Versenyen magyar bajnokok lettünk, a szlovén bajnokságon pedig harmadik helyezést értünk el. Büszke vagyok rá, hogy terület- és romkutatásban a nemzetközi élvonalba tartozunk. Sajnos volt egy súlyos betegsége nyolcévesen, akkor megműtötték, de három hónappal később már világbajnokságon indultunk. Most már nem szereplünk versenyeken, próbálom őt kímélni. Az első kutyám, Joli is velem van. Ő egy tacskó keverék, akit szintén én képeztem ki. Nagyon jó adottságai vannak, szintén emelt szintű romkutató vizsgát szerzett. Egy igazi tündér, aki Drazséval egyetemben kiszolgálta már az idejét, ezért nagyon vigyázok rá. Jolival olykor még bemutatókon szerepelünk, ahol vicces trükkökkel kápráztatja el a közönséget. Ha kell, vezényszóra vakarózik, vagy tolat, de tud láb között szlalomozni is. Ügyessége, játékossága gyerekek és felnőttek arcára egyaránt mosolyt csal.

A harmadik szemem fénye Tucker, egy négyéves belga juhászkutya, szintén a sajátja. Amikor a tenyésztőhöz ment vásárolni, azonnal kiválasztotta őt, és nem fordítva. Az alapokat Ádám Zsófia tanította meg neki, és azóta rengeteget fejlődött.

– 2017 áprilisában sikerült az áthelyezésem az RRI-ről a Tűzszerész Szolgálathoz. Velük a repülőtéren ismerkedtem meg, és azonnal éreztem, hogy ez a vonal lesz a nekem való. Vallom, hogy ez a terület a kutyázás csúcsa, itt találkozom a legkomolyabb kihívásokkal. A megszerzett tapasztalataimat hasznosítani tudom, és a tűzszerészet is nagyon érdekelt. Felvételem után négy hónapos képzésre küldtek, melyet kiváló minősítéssel végeztem, segédtűzszerész minősítést szereztem. Ezután következett Tucker tréningje, és látva kvalitásait, a rendőrség is igényt tartott a szolgálataira. A kereső- és az engedelmességi ismereteket már korábban elsajátította tőlem, ehhez kellett hozzátenni a robbanóanyag-kereső képzést, melyhez segítséget kaptunk. A rövid finomhangolás után 2018 januárjára váltunk ütőképes, képzett csapattá. A nálam egy-két évtizeddel idősebb férfiakból álló kollektívával nem könnyen, de sikerült elfogadtatnom magunkat. Úgy érzem, mára teljes értékű csapattag lettem. 2018 májusában engem delegáltak a nemzetközi szolgálati kutyás versenyre Baktalórántházán. Olyannyira jó sikerült a debütálás, hogy megnyertük a robbanóanyag-kereső kategóriát Tuckerrel, illetve a legjobb női kutyavezető díjat is bezsebeltük. Azt hiszem, abszolút megtaláltam a helyem. A mentéssel felhagytam, ahogy Drazsé kiöregedett, most teljes erőbedobással a robbanóanyag-keresésre koncentrálok. Egy újabb hobbit is találtam magamnak, és természetesen ebből sem maradhat ki a négylábú társ. A neve canicross, azaz kutyás futás, de vonz az iGP sport is, ebben tervezünk a jövőben versenyezni Tuckerrel. Ezek az elfoglaltságok nekem is kedvemre valók, a kutya pedig le tudja vezetni fennmaradó energiáit. Számomra a legfontosabb, hogy a három kutyámmal együtt lehessek. Rengeteget sétálunk együtt a Duna-parton, ahol az idősebbik generáció jól megfér a fiatalos hévvel – összegzett az őrmester.

Ádám Zsófia a fővárosban él párjával, valamint három saját és élettársának két kutyájával. A fiatalok és négylábú társaik közös életre rendezkedtek be, és maximális egyetértésben telnek napjaik.

FENYVESI BEÁTA

FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Termesztette, fogyasztotta és árulta

Kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt őrizetbe vett a rendőrség egy férfit Békéscsabán. Az élettársát és két tőle vásárlót is előállítottak a rendőrök, ellenük kábítószer birtoklása bűncselekmény gyanúja miatt indult eljárás.

 

Díjkitűzés visszavonása

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője visszavonja a 15000/210/2010. bűnügyi számú ügyben tett díjkitűzését.

 

Lopta a vizet és az áramot

A tatai nyomozók befejezték az ügy vizsgálatát azzal a 47 éves férfival szemben, aki évekig méretlenül használta az energiát.

 

Három határsértő egy szerb kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.