Kicsik előtt is nyitott Miskolc

2019. 11. 27., sze - 11:37
Zsaru Magazin

Szélesre tárta kapuit a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium (MRSZG) november 15-én.

Az egyébként sem különösebben elzárkózó tanintézmény most minden korábbinál átfogóbb betekintést engedett a rendőrszakma tevékenységébe a pálya iránt a közelebbi vagy a távolabbi jövőben érdeklődőknek.

Elsősorban az északi és keleti országrész területeiről, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Hajdú-Bihar és Nógrád megyéből várható a majdan Miskolcra jelentkező hivatásos tiszthelyettesi utánpótlás, de a pénteki rendezvény mindenki előtt nyitva állt. A programrendezők a helyi rendészeti szervek mellett fővárosi erők bevonásával sokszínű, látványos kedvcsinálót szerveztek a pályához, ezúttal már az egészen fiatal korcsoportokra is koncentrálva.

– Szakgimnáziumunk, illetve első számú partnereink, a megyei rend­őr-főkapitányságok és a városi rendőrkapitányságok az év egészében kapcsolatban állnak gyakorlatilag az oktatás egészét lefedő különböző intézményekkel – magyarázta Kőhalminé Mizsei Orsolya őrnagy, az MRSZG tanulmányi osztályának kiemelt főreferense. – Az óvodai nyílt napoktól kezdve a célzott pályaválasztási programokon át a szakmai workshopokig, direkt és közvetett orgánumokig felhívjuk a figyelmet hivatásunkra. Az együttműködés során érzékeltük a középiskolák mellett az általános iskolák érdeklődését is, ezért idén ezt a korcsoportot is meghívtuk bemutatóinkra. Így 6-tól 18 évesig mintegy 550 érdeklődőt regisztráltunk a nyílt napon. Mivel az általános iskolások felé fordulás kísérlet, arról nincsenek ismereteink, valójában kiket milyen arányban indít el a program a pálya irányába, de az egészen fiataloknak is imponáltak a bemutatók. Idén a helyi szervek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ­(B.-A.-Z. MRFK), a Miskolci Rendőrkapitányság és a Készenléti Rendőrség (KR) városunkban szolgáló, kelet-magyarországi XXI. határvadász bevetési főosztály határvadász bevetési osztályának egységei mellett az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is delegált csapatot. Ilyen értelemben is nyitottunk tehát. Koncentráltunk az egyes korosztályoknak megfelelő előadásmódra, szóhasználatra, a programokat szétbontottuk az alsó, a felső tagozatosok és a középiskolások számára. Látogatóink a diákság széles spektrumát fedték le, ez megmutatkozott a reakcióikban is: a legkisebbek számára sokszor elbűvölő misztikum volt egyik-másik programpontunk, míg az érettségi előtt állók már a praktikus kérdések felől érdeklődtek. Megtartottuk azt a hagyományt, hogy szakgimnáziumunk diákjai kísérték a látogatócsoportokat, így munkatársaim mellett közvetlen, informális módon az itt tanulók is a korcsoport számára hiteles válaszadókká váltak. Jövet-menet, a bemutatott programok helyszínei között bátran lehetett kérdezgetni őket, mint bennfenteseket a mindennapokról. A tanulók őszintén, mindennemű pá­tosztól mentesen, saját tapasztalatuk alapján válaszoltak.

A szakgimnáziumi bemutató többrétű bepillantást engedett a majdani kollégáknak, érdeklődőknek a szakma kulisszái mögé. Egyfelől kitekintést adott a hivatás számtalan szolgálati területére, míg másik oldalról testközelből mutatta meg a miskolci diákélet mindennapjait. A csoportokba rendezett „külsős” diákok, ha az MRSZG mellett döntenek továbbtanulási lapjuk kitöltésekor, egészen biztosan nem vesznek zsákbamacskát. A teakonyhától kezdve a konditermen át a kollégiumi szobákig, tantermekig, szituációs kabinetig mindent megnézhettek.

A specifikusabb helyiségeket természetesen működésük közben, ezeket a programrészeket az iskola tanárai, diákjai tartották. A minden zsaru számára elsajátítandó intézkedéstaktikát Kláben Tamás és Garadnai Ottó alezredesek irányításával hat másodéves tanuló szemléltette. Tisztán rendészeti területről, annak is egy látványos ágáról, a csapatszolgálati tevékenységről, annak felszereléseiről, a képzési rendszerről kaptak ismertetőt Goda Viktor őrnagy és segítői jóvoltából. A bűnügyi szakkabinetben látványos, filmekből is ismert zsarufoglalatosságokat nézhettek meg testközelből a látogatók. Rák László alezredes és Cselepák Péter törzszászlós a detektívtükör működésének, a rabosítás mechanizmusának és a gyanúsítotti felismertetésnek a fortélyairól lebbentették fel a fátylat. A szituációs lőtéren Péter Gábor és Szentesi Tibor törzszászlósok kalauzolásával négy, már avatottnak számító pisztolyforgató másodéves tolmácsolásában „szólaltak meg” a szolgálati maroklőfegyverek. Az iskolai tantárgyak sorából bemutatkozott továbbá az informatikai terület, a rendőri testnevelés, és minden továbbmenetel előfeltételeként részletesen szó esett a felvételi procedúráról is. Már a sikeres végzést megelőlegezve jött házhoz a majdani munkaadók képviseletében a testületen belüli szakterület-kiválasztást segítve az ORFK és a BRFK Humán­igazgatási Szolgálata, valamint a TEK Műveleti Igazgatósága.

A nyílt nap szervezői felkészülten várták a legkisebbeket is, akik bekerülési pontszámítás, alaki foglalkozás és a szabályos szerelvényviselet helyett még más területekre helyezték a hangsúlyt. Az alsósok részt vehettek rövid egészségügyi, elsősegélynyújtó képzésen, kipróbálhatták közlekedési készségeiket a KRESZ-pályán, és kopogtathattak faltörő kossal is.

Minden résztvevő számára színvonalas bemutatók zajlottak a szakgimnázium alakulóterén. A B.-A.-Z. MRFK különböző egységei kutyás feladatellátásokat, autós megállítást, majd személyvédelmi gyakorlatokat jelenítettek meg. Utánuk a KR szimulált csapatszolgálati, tömegkezelési tevékenységet, közelharc- és tonfabemutatót. Kutyaugatás, vaktöltényes fegyverdörgés, nyomában puskaporillat, fékcsikorgás, szurkolói rigmusok, pajzsokon csattanó vizespalackok, füstgránátokból felcsapó színes köd, vezényszavak – minden érzékszervnek kijutott a szabadtéri programokból.

– Szándékosan terveztünk színes, szagos, zajos, látványos műsorszámokat is, a hagyományosabb párbeszédek, előadások formájában megvalósuló információátadás mellé – összegzett Kőhalminé Mizsei Orsolya őrnagy. – Bízunk abban, hogy minél többek pályaválasztását sikerült irányunkba fordítani, vagy alapoztunk meg a legkisebbeknél egy kezdeti érdeklődést. Januárban ismét tervezünk egy nyílt napot, terveink szerint legalább ilyen színvonalon fogjuk bemutatni a hivatást látogatóinknak.


SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam