Kiderítették, ki gyilkolt 1998-ban

2015. 05. 12., k - 15:22
Zsaru Magazin

Nincs elfeledett ügy: egy brutális gyilkosság elkövetése óta 16 év 219 nap telt el, mégis elfogták a gyanúsítottját.

A csongrádi rendőrök megalapozott gyanúja szerint egy Németországban kiadatási letartóztatásba helyezett 39 éves magyar férfi végzett 1998. szeptember 16-án egy szegedi taxisofőrrel.

Elhagyott, üres taxira figyelt fel két vadász a Bonyhádhoz közeli Határ-patak partján 1998. szeptember 16-án reggel 7 órakor. A bordó színű Daewoo Nexia utasterében dulakodás nyomait, vérnyomokat vélt felfedezni, értesítette a rendőrséget. A nyilvántartások szerint a gépkocsi egy akkor 39 éves szegedi taxisé volt, aki előző este 20 órakor indult dolgozni. Kollégái 23 óra 30 perckor még látták autójában egy újszegedi droszton, azután eltűnt. A patakparti helyszínen talált nyomok alapján a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

 

 

Szenti Szabolcs őrnagy: Kollégáim 16 év eltelte után sem adták fel a nyomozást

 

A taxis holttestét 1998. október 9-én a közigazgatásilag Szegedhez tartozó Domaszék külterületén – gépjárműve megtalálási helyétől 151 kilométerre –, egy kukoricatábla betakarítása közben mezőgazdasági munkások találták meg. A nyomozást a bűncselekmény elkövetésének helye alapján a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytatta.

– A gépkocsi bűnügyi szemléje során talált nyomok arra utaltak, az áldozat több személyt is szállíthatott utolsó útján – idézte fel a 16 és fél évvel ezelőtt kezdődött nyomozást Szenti Szabolcs őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A bántalmazás során az elkövető valószínűleg nem puszta kézzel ölt, az elkövetés eszközét a nyomozás érdekeire tekintettel nem hozzuk nyilvánosságra.

A taxaméter szerint a taxis a halála napján 11 fuvart teljesített. Amikor a kocsit megtalálták, a napi számláló 151 kilométert rögzített utolsó megtett útként. Az autóval valaki Szegedről egyenesen a 151 kilométerre lévő Bonyhádra hajtott. A bűnügyi technikusok a helyszíni szemlén számos értékelhető nyomot rögzítettek.

A nyomozás a zsaruk rengeteg talpalása ellenére nem hozott eredményt, ezért 1999. szeptember 16-án megszüntették. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a rendőrök elfelejtették az ügyet, továbbra is folyamatosan gyűjtötték az információkat, olyan adatokat kerestek, amelyek a tettes nyomára vezethetik őket. Idén év elején aztán olyan adatok birtokába jutottak, amelyek alapján előterjesztésükre az ügyészség indítványt tett a bíróságnak európai elfogatóparancs kibocsátására az emberölés bűntettével megalapozottan gyanúsítható balatonmáriafürdői T. Roland (39) ellen. A német zsaruk április 23-án értesítették a magyar hatóságokat arról, hogy az emberölés óta eltelt 6063. napon elfogták a férfit. T. Roland kiadatási letartóztatásba került, a német és a magyar hatóságok a nemzetközi bűnügyi jogsegély szabályai szerint intézik Magyarországra szállítását.      D. O.

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ, CSMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránst fogtak el Röszkénél

Jogellenesen, hamis személyazonosító igazolvánnyal próbált meg bejutni az országba, a nagy forgalmat kihasználva egy migráns Csongrád megyében. A rendőrök elfogták és őrizetbe vették.

 

Szlovák-magyar közös járőrszolgálat a Dunán

A Szlovák Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Vízirendészeti Osztály és a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna közös szakaszán együtt láttak el szolgálatot.