Kiderítették, ki gyilkolt 1998-ban

2015. 05. 12., k - 15:22
Zsaru Magazin

Nincs elfeledett ügy: egy brutális gyilkosság elkövetése óta 16 év 219 nap telt el, mégis elfogták a gyanúsítottját.

A csongrádi rendőrök megalapozott gyanúja szerint egy Németországban kiadatási letartóztatásba helyezett 39 éves magyar férfi végzett 1998. szeptember 16-án egy szegedi taxisofőrrel.

Elhagyott, üres taxira figyelt fel két vadász a Bonyhádhoz közeli Határ-patak partján 1998. szeptember 16-án reggel 7 órakor. A bordó színű Daewoo Nexia utasterében dulakodás nyomait, vérnyomokat vélt felfedezni, értesítette a rendőrséget. A nyilvántartások szerint a gépkocsi egy akkor 39 éves szegedi taxisé volt, aki előző este 20 órakor indult dolgozni. Kollégái 23 óra 30 perckor még látták autójában egy újszegedi droszton, azután eltűnt. A patakparti helyszínen talált nyomok alapján a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

 

 

Szenti Szabolcs őrnagy: Kollégáim 16 év eltelte után sem adták fel a nyomozást

 

A taxis holttestét 1998. október 9-én a közigazgatásilag Szegedhez tartozó Domaszék külterületén – gépjárműve megtalálási helyétől 151 kilométerre –, egy kukoricatábla betakarítása közben mezőgazdasági munkások találták meg. A nyomozást a bűncselekmény elkövetésének helye alapján a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya folytatta.

– A gépkocsi bűnügyi szemléje során talált nyomok arra utaltak, az áldozat több személyt is szállíthatott utolsó útján – idézte fel a 16 és fél évvel ezelőtt kezdődött nyomozást Szenti Szabolcs őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – A bántalmazás során az elkövető valószínűleg nem puszta kézzel ölt, az elkövetés eszközét a nyomozás érdekeire tekintettel nem hozzuk nyilvánosságra.

A taxaméter szerint a taxis a halála napján 11 fuvart teljesített. Amikor a kocsit megtalálták, a napi számláló 151 kilométert rögzített utolsó megtett útként. Az autóval valaki Szegedről egyenesen a 151 kilométerre lévő Bonyhádra hajtott. A bűnügyi technikusok a helyszíni szemlén számos értékelhető nyomot rögzítettek.

A nyomozás a zsaruk rengeteg talpalása ellenére nem hozott eredményt, ezért 1999. szeptember 16-án megszüntették. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a rendőrök elfelejtették az ügyet, továbbra is folyamatosan gyűjtötték az információkat, olyan adatokat kerestek, amelyek a tettes nyomára vezethetik őket. Idén év elején aztán olyan adatok birtokába jutottak, amelyek alapján előterjesztésükre az ügyészség indítványt tett a bíróságnak európai elfogatóparancs kibocsátására az emberölés bűntettével megalapozottan gyanúsítható balatonmáriafürdői T. Roland (39) ellen. A német zsaruk április 23-án értesítették a magyar hatóságokat arról, hogy az emberölés óta eltelt 6063. napon elfogták a férfit. T. Roland kiadatási letartóztatásba került, a német és a magyar hatóságok a nemzetközi bűnügyi jogsegély szabályai szerint intézik Magyarországra szállítását.      D. O.

FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ, CSMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Anya és fia rabolt pénzt az idős férfitól

Rablás miatt indult büntetőeljárás egy 50 éves badacsonytördemici nő és 16 éves fia ellen, a Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

 

Szemeteskukát dobáltak

A tiszakécskei nyomozók alig egy héten belül másodjára vették őrizetbe a tegnapi garázdaság egyik gyanúsítottját.

 

Kamionokban bújtak meg

Tompánál két tehergépjármű rakterében elbújva próbált meg Magyarország területére bejutni két migráns csoport.

 

Két helyszín, két súlyos sérült

Gyulán egy kerékpárosnak, Orosházán egy kerékpárját toló gyalogosnak ütközött teherautó. A baleseteket a gyanú szerint mindkét esetben a tehergépkocsi-vezetők okozták. A rendőrség az ügyek vizsgálatát befejezte.