Kifutnak a rendőrhajók

2015. 04. 08., sze - 11:33
Zsaru Magazin

Visszavonhatatlanul itt a tavasz. A napfény, a jó idő egyre több embert csalogat a vízpartokra és a természetes vizekre. Téli pihenőjük után március utolsó hetében kifutottak a Balatonra az első járőrhajók.

A Balatonkenesei Vízi Rendészeti Rendőrőrs Capelli 625-ös gumihajóját elkísértük a szárazdokktól a sólyáig.

 

– A téli időszakban elvégeztük a hajókon a kötelező karbantartást. A balatoni flotta 21 rendőrhajója közül a nagyobb méretűek, illetve a komolyabb beavatkozást igénylők a fővárosban, a Csepel-Szigetcsúcson lévő javítóműhelyben teleltek, ott végezték el rajtuk a szükséges javításokat. A kisebb hajókat a Készenléti Rendőrség balatonkiliti helikopterhangárjában, illetve a Siófoki Vízi Rendészeti Rendőrőrs területén helyeztük el, ott kaptak állagmegóvó kezelést – mondja Kudomrák József őrnagy, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság műszaki főelőadója.

 

A tél folyamán a gumírozott vászon hajótesteken speciális ápolóanyaggal felületkezelést végeztek gondos kezek, a motorok olajcserén, az elektromos berendezésekkel együtt a kötélzet is akkurátus ellenőrzésen esett át. A tavaszi előszezonra a hajóknak makulátlan állapotban kell lenniük, így kezdhetik meg munkájukat.

 


Horváth László alezredes: 21 hajónk fokozatosan szolgálatba lép

 

– A jó idő beköszöntével megjelennek a Balatonon az első horgászok, vitorlázók, gondoskodnunk kell a biztonságukról – indokolja az időzítést Horváth László alezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője. – Első körben hat vízi rendészeti őrs – Balatonföldvár, Balatonfüred, Keszthely, Siófok, Fonyód és Balatonkenese – egy-egy járőrhajóját üzemeljük be, így az egész évben vízen lévő Scharnebeck motoros nagyhajóval összesen hét egységünk őrködik a biztonság fölött. Április elsejétől indult a viharjelzés, a szabályozás betartatása vízi rendészeti feladat, készen kell állnunk. Májusig folyamatosan vízre teszünk további tizennégy hajót.

 


Szokatlan látvány: hajó a benzinkúton

 

A Capelli 625-ös a Siófoki Vízi Rendészeti Rendőrőrsről gördül ki utánfutón. Balatonkenese érintésével a balatonfüredi sólyatérben éri majd el a vizet. Kenesén Kudomrák József őrnagy és a hajó karbantartásában, vízre tételében hathatósan tevékenykedő Szabó Lajos közfoglalkoztatott, valamint a kenesei honállomáson csatlakozó Fessler Gábor főtörzszászlós, hajóvezető felpakolja a felszerelést: mentőmellényeket, elsősegélydobozt, köteleket, takarókat, csáklyát, lámpát. A kishajót 115 lóerős, négyütemű motor hajtja, de csak ha van mivel: következő lépésként üzemanyaggal töltik fel a szomjas tankot. Ritka látvány a benzinkúton a trélerre kötözött vízi alkalmatosság, nyáron sem lesz gyakori, a szezonban kannából itatják a dinamikus és jó étvágyú Yamaha erőforrást. A balatonfüredi sólyához érkezve a sofőr a vontatmánnyal rutinosan curikkol a vízhez, az áramtalanított utánfutó a habokba merül, a Capelli 625-ös leúszik róla.

 


Vízre eresztik a sólyában

 

– Vártam már a vízre szállást – mondja Fessler főtörzszászlós zászlóbontás közben, tucatnyi nyári szezon után sem unva a vizes szolgálatot. – Szeretem ezt a feladatot, az emberek biztonsága fölött őrködni, életet menteni jó dolog. Sokszor mi vagyunk az utolsó segítség: olyan helyekre is elmegyünk, ahová más már nem mer, vagy nem tud.

 


Fessler Gábor főtörzszászlós: Olyan helyekre is eljutunk, ahova más nem

 

A motor pöccintésre indul, kulturáltan veri a tajtékot maga körül, a csónak meglódul Kenese felé. Fessler Gábor hajóvezető rádión bejelentkezik a BVRK irányításának, aztán gázt ad: vízen van. SZILÁGYI ATTILA

FOTÓ: BARTALUS LAURA, SMRFK


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam