Kiskarácsony, nagy veszélyek

2019. 12. 04., sze - 11:07
Zsaru Magazin

Bűn- és baleset-megelőzési sajtótájékoztatót tartott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Budapesten, a Bazilika előtti Szent István téren.

Az eseményen a karácsonyi programok, különféle vásárok megnövekedett forgalmával járó veszélyekre hívták fel a figyelmet.

Gál Kristóf alezredes, az ORFK szóvivője mindenekelőtt arról beszélt, hogy a karácsonyhoz köthető vásárlási hullám, az ezzel járó megnövekedett forgalom a korábbiaknál jóval előbb elkezdődik. Nem csupán azért, mert az üzletek évről évre korábban kezdik hirdetni kínálatukat, hanem azért is, mert az ünnep időszakát közvetlenül megelőzi egy nemrégiben szárba szökkent kedvezményes vásárlási akció, az úgynevezett Black Friday, vagyis a Fekete Péntek. Ami kezdetben valóban egyetlen napra korlátozódott, de mert a kereskedők nagy lehetőséget láttak benne, a legtöbb helyen már egy hétig vagy annál is tovább tart. Márpedig ennek az olykor vonzó akciókat kínáló vásárlási lehetőségnek fontos terepe lett a világháló, ami a vásárlók számára számos veszélyt rejt.

 

FONTOS TANÁCSOK

– Fontos, hogy azok, akik innen szereznek be árucikkeket, csak megbízható helyekről vásároljanak – kezdte Gál Kristóf. – Mindenkitől azt kérjük, hogy az internetes vásárlásokkal kapcsolatban legyen nagyon körültekintő és elővigyázatos. Csak megbízható áruházból vásároljunk, és amennyiben nem utánvéttel vagy helyszíni fizetéssel tesszük ezt, akkor mindig tartsuk szem előtt, hogy a kereskedő soha nem kér a vásárlótól közvetlenül pénzt, hanem valamelyik bank fizetőoldalára irányítja őt. Ha nem ezt tapasztaljuk, akkor gyanakodjunk. Persze nemcsak online veszünk ajándékokat, hanem bevásárlóközpontokban és különféle vásárokban, amelyekben a vagyonbiztonságot rendőr és polgárőr járőrök, járőrpárosok jelenlétével biztosítjuk. A nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekhez a rendőrkapitányságok folyamatosan szervezik ezeket a járőrszolgálatokat. De természetesen bűnügyi portyaszolgálattal is jelen vagyunk, azaz civil ruhás kollégák is igyekeznek ezt a vagyonbiztonságot növelni.

Az alezredes szerint a legtöbbet mégiscsak mi tehetünk a biztonságunkért. Azzal például, hogy a nálunk lévő táskát folyamatosan zárva tartjuk, a vállra akaszthatókat nagy tömegben lehetőleg magunk előtt hordjuk, és akkor is ügyeljünk rá, amikor különféle árucikkek között válogatunk. Ha pedig autóval közlekedünk, fontos, hogy ne hagyjuk a kocsiban a megvásárolt termékeket, amikor a következő üzletbe megyünk. Még akkor sem, ha azokat a csomagtartóba tesszük, hiszen ki tudja, hogy valaki nem éppen ezt figyeli-e… Győződjünk meg arról is, hogy bezártuk-e a járművet!

– Ha valaki a karácsonyi időszakban akár rokonlátogatás, akár pihenés céljából elutazik otthonról, akkor jól zárja be az ingatlanát, és kérje meg a szomszédot, hogy gyakran ürítse ki a postaládáját! A különféle közösségi oldalakon ne posztoljon azonnal képeket arról, hogy hol tartózkodik, mert azokból az is kiderül, hogy nincs otthon, márpedig ez tippet adhat a bűnözőknek!

A szóvivő arról beszélt végül, hogy sok veszélyt rejt a karácsonyi időszakban megnövekedett autóforgalom is. Októberben 71-en veszítették életüket autóbalesetben, november 24-ig 36-an haltak meg Magyarország közútjain, márpedig ezek magas számok, és érdemes belegondolni, hogy mindez még a kevésbé veszélyes időszakban történt… Mindenkitől azt kérte, aki a közlekedésben részt vesz, hogy empá­tiával üljön a volán mögé, és az autósok kölcsönös egymásra figyeléssel vezessenek.

 

A RENDŐRSÉG FELKÉSZÜL

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy november 25-étől a rendőrség minden évben szervezetten készül az ünnepek biztosítására.

– Ahol kiemelt rendezvényt tartanak, jelentősebb tömeg megjelenése várható, ott átszervezzük a közterületi szolgálatot – mondta Lakatos Tibor –, és az Országos Polgárőr Szövetséggel együttműködve, az egyes rendészeti feladatot ellátó szervekkel folyamatos járőrszolgálatot biztosítunk annak érdekében, hogy a látogatók biztonságban érezhessék magukat ezeken a helyeken. Természetesen vannak olyan bevásárlóközpontok, amelyek ugyan nem közterületek, de óriási forgalmat bonyolítanak le az ünnepi időszakban, így ezekre is szervezünk közrendvédelmi jellegű járőrszolgálatot. Vannak aztán olyan vásárok, üzletközpontok, amelyek kevésbé forgalmasak, de ezeknek a rendőri ellenőrzéséről sem feledkezünk meg. Folyamatosan értékeljük a rendzavaró magatartást tanúsító személyek megjelenésének kockázatát. Ahogy a korábbi években, úgy idén is állandó kapcsolatot tartunk az Alkotmányvédelmi Hivatallal, a Terrorelhárítási Központtal, valamint a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal. Abban az esetben, ha olyan információhoz jutnánk, amely ezeknek a rendezvényeknek, ünnepi megemlékezéseknek a biztonságát veszélyeztetné, akkor annak megfelelően átgondoljuk az adott rendezvény biztosítását. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan információ, hogy az ünnepi rendezvényeket bármilyen veszély fenyegetné, vagy bárki arra készülne, hogy ezek rendjét megzavarja.

Lakatos Tibor végül arról beszélt, hogy a karácsonyi rendezvények után közvetlenül a szilveszteri mulatságok jönnek, és azok rendjének biztosítása is kiemelt rendőri feladat.
 

POLGÁRŐRÖK SEGÍTENEK

A rendőrség munkatársai mellett ezekben az időszakokban kiemelt szerep jut az OPSZ tagjainak is, hiszen a polgárőrök is nagyon sokat tudnak segíteni abban, hogy egy-egy rendezvény biztonságos legyen.

Pausz Ferenc, az OPSZ közlekedési alelnöke a tájékoztatón elmondta, hogy Magyarország legtöbb településén már létezik polgárőr-egyesület, melynek tagjaira az ünnepi időszak valóban komoly többletfeladatokat ró.

– Az a fajta civil szerveződés, amelynek elsődleges célja, hogy a saját településünkön tegyünk meg mindent a biztonság érdekében, jó és becsülendő dolog – kezdte Pausz Ferenc. – A polgárőrök szabadidejükben végzik feladataikat, melyek fókuszában a bűn- és baleset-megelőzés áll. Ettől függetlenül arra biztatok mindenkit, hogy a polgárok bármilyen problémával bátran forduljanak a polgárőrökhöz, mert ők hely- és szakmai ismeretekkel rendelkeznek, tehát valamilyen módon biztosan tudnak segíteni.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy karácsony táján évente 40-50 olyan kiemelt esemény van az országban, amely fokozott rend­őri figyelmet igényel. Az ünnepi időszakban ilyenek a vásárok, a vallási és a kulturális rendezvények, az ezekkel járó többletforgalom a gyalogos-, a vasúti vagy a közúti közlekedésben. A rendőrség együttműködik a különböző társadalmi és civil szervezetekkel, különösen a stratégiai partnernek számító polgárőrszervezetekkel, továbbá a közterület-felügyelet, illetve a társszervek dolgozóival a problémamentes ünnepek érdekében.          


TRENCSÉNYI ZOLTÁN
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Egyedül próbálkozott

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.