Kivezetéses akció

2017. 11. 29., sze - 11:01
Zsaru Magazin

Előző kamionokat, gyorshajtókat és kockázatelemzés alapján a mélységi ellenőrzés keretében embercsempészésre alkalmas járműveket vezettek ki a Komárom-Esztergom megyei zsaruk november 10-én az M1-es autópálya 93-as kilométerszelvényénél.

A komplex közlekedésrendészeti, közrendvédelmi és mélységi ellen­őrzési akció 9 óra és 15 óra között zajlott az autópálya mindkét oldalán. A megye egyenruhásai mellett részt vettek benne a Készenléti Rendőrség (KR) Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság mélységi ellenőrzési osztályának, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Kar Határrendészeti Tanszékének végzős határrendészei. Emellett pedig erősítést is kaptak a zsaruk a KR légirendészeitől, akik biztosítottak egy helikoptert, hogy madártávlatból is ellenőrizhessék a pályán haladókat.

A Budapest felé vezető oldal a közlekedésrendészeté volt. Traffipaxszal és videokamerával figyelték az akcióban részt vevő zsaruk az elhaladó járműveket, s amelyiknél jogsértést tapasztaltak, azt kivezették.

.

– Ezek között volt 22 gyorshajtó autó, 31 előző és egy, a leállósávban haladó kamion is – tájékoztatott Sólyáné Farkas Friderika alezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. – Összesen 54 személyt ellenőriztünk, 70 százalékuk külföldi volt. Azt a járművezetőt, aki nem ismerte be a szabályszegést, és nem volt hajlandó kifizetni a helyszíni bírságot, előállítottuk a Komáromi Rendőrkapitányságra. Itt megtekinthette a felvételt, illetve eljárást indítottunk ellene. A Véda rendszer az akció időtartama alatt 20 gyorshajtót regisztrált.

A jobb oldali pályatesten a megyei mélységi ellenőrzési és közterületi támogató alosztály (mekta), a KR egyenruhásai, a NAV munkatársai és az NKE hallgatói ellenőrizték a kivezetett autókat a komárnói rendőrség bűnügyi és közrendvédelmi területi vezetőivel, akik a nyelvi akadályok leküzdésében segítették a magyar zsarukat.

– Az egyik kollégánk néhány kilométerrel távolabb bűnügyi és migrációs kockázatelemzési szempontok alapján választotta ki azokat a – akár külföldi, akár hazai – személy- és tehergépkocsikat, amiket aztán kivezettünk a Concói pihenőhely parkolójába – avatott be minket az akció részleteibe Varga Norbert Béla alezredes, a mekta vezetője. – A célunk az volt, hogy a bűncselekményt vagy szabálysértést elkövető külföldiek esetében se maradhasson szankció nélkül a kihágás. Az összes kivezetett kamionnál ellenőriztük például a ponyva sértetlenségét felülről is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kábítószereket és jövedéki termékeket keresve nézték át a járműveket. Két esetben találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű cigarettát, illetve alkoholt. Ezek miatt gyorsított jövedéki eljárást indítottak. Az általunk vizsgált autóknál és tehergépkocsiknál három szabálytalan személy- és egy szabálytalan áruszállítás miatt szabtunk ki bírságot. Emellett egy előző kamion járművezetőjét is szankcionáltuk. Az akció ideje alatt 145 embert ellenőriztünk, körözöttet nem találtunk köztük.

FERENTZI TÜNDE

FOTÓ: VEZDA LÁSZLÓ


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pozitív lett a drogtesztje

A rendőrök elfogtak egy 31 éves mosonmagyaróvári férfit, akinek az autójában és a ruházatában is kábítószergyanús anyagokat találtak.

 

Kerékpáros vesztettet életét

Téglás közelében egy személygépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy kerékpárost, aki a helyszínen életét vesztette.