Kocsifeltörők a strandoknál

2020. 08. 12., sze - 17:46
Zsaru Magazin

Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi strand parkolójában a bejelentő autóját ismeretlen elkövető feltörte, és abból műszaki cikkeket, valamint készpénzt lopott el. Mint kiderült, sorozatbűnözők ténykedtek a környéken.

Rövidesen újabb károsult jelentkezett ugyanerről a helyszínről, tőle szintén műszaki cikket és készpénzt vitt el a tettes.

– A bejelentést követően a Balatonalmádi Rendőrkapitányság nyomozni kezdett, és az adatgyűjtés során sikerült azonosítani az elkövető gépkocsiját – eleveníti fel a történteket Gibicsár Tamás törzszászlós, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vizsgálója. – Egy hét telt el, amikor július 4-én a családi gépkocsi és a feltételezett elkövetők ismét megjelentek a területünkön, ezért kollégámmal, Batki Tamás alezredessel, kapitányságunk kiemelt fővizsgálójával megkezdtük a gépkocsi figyelését. A járőröktől azt kértük, hogy a helyszíntől kicsit távolabb mozogjanak, hogy ne riasszák el az elkövetőket, akiket vártunk, de azért legyenek a közelben, hogy segíteni tudjanak, ha arra lesz szükség. Az előző esetet figyelembe véve annyit tudtunk, hogy az elkövetők a járművet jellemzően leállítják az elkövetés közelében, átülnek a magukkal vitt kerékpárokra, és azokkal járják a parkolókat.

Gibicsár Tamás és Batki Tamás nem hiába várakozott hosszú órákon keresztül, délután öt órakor megérkezett két férfi a megfigyelt autóhoz. A rendőrök odaléptek hozzájuk, igazolták magukat, majd miközben értesítették a járőröket, megkezdődött a ruházat és a gépkocsi átvizsgálása, ennek során előkerültek a gépkocsik ajtajának felnyitásához kialakított eszközök, és előkerültek zárjelblokkolók, amelyek a gépkocsik bezárását megakadályozzák. De előkerültek lopásból származó holmik is, a rendőrök azokban a pillanatokba még nem tudhatták, hogy a két elkövető az elmúlt órákban hasonló módszerrel tört fel négy gépkocsit a Föveny strand parkolójában, három járműből szintén pénzt és használati tárgyakat vittek el, a negyedikben nem találtak értéket.

– A két budapesti férfit, az 53 éves Cs. Gábort és a 46 éves F. Istvánt előállítottuk, gyanúsítottként ötrendbeli lopás bűntette, hatrendbeli lopás vétsége és egyrendbeli lopás vétsége kísérletének megalapozott gyanúja miatt hallgattuk ki – mondja Gibicsár Tamás. – A bűncselekményeket elismerték. Július 5-én előterjesztést tettünk letartóztatásuk indítványozására, július 7-én a bíróság bűnügyi felügyeletüket rendelte el. Az elfogás sikerében nagy szerepet játszott a rendészeti és a bűnügyi osztály kitűnő együttműködése.

A rendőrök mindkét gyanúsított budapesti lakhelyén kutatást végeztek, ennek során a gépkocsi- feltörésekből származó tárgyakat találtak és foglaltak le a nyomozók. Akik ezúton is arra kérik a gépkocsi-tulajdonosokat, hogy amikor strandolni mennek a Balaton-partra, ne hagyjanak értéket járműveikben, és a jármű kulcsát se hagyják őrizetlenül, amíg fürödni mennek. Vegyék igénybe a strandok értékmegőrzőit. És, ha már a tanulságok, akkor említsük meg azt is, hogy a balatonalmádi rendőrök arra is felhívják a figyelmet, hogy a nyári időszakban sok a besurranó tolvaj, ők azt használják ki, hogy a nyaralók a ház hátsó kertjében pihennek, szórakoznak, de az utcafrontra néző bejárati ajtót nagyon gyakran felejtik el bezárni.

TRENCSÉNYI ZOLTÁN

FOTÓ: MAROSFALVI, rendőrség

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kilenc határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.