Kocsifeltörőket kapcsoltak le

2021. 02. 10., sze - 16:10
Zsaru Magazin

Újabb sikeres akciót hajtottak végre Budapesten a Budapesti Rendőr-főkapitányság zseblopási alosztályának nyomozói a bűnügyi bevetési osztállyal közösen: nyomkövető bilinccsel a lábán kaptak el egy tolvajt.

Egy hét alatt két gépkocsifeltörő bandát fogtak el. Az akciót Bartus Szilárd alezredes, a zseblopási alosztály csoportvezetője irányította.

Január 27-én a nyomozók éppen a reggeli szolgálatot kezdték meg, amikor egy fekete ruhás alakra lettek figyelmesek a Keleti pályaudvar parkolójában. A férfi furcsán viselkedett, a kocsik között járkált. A zsaruk úgy döntöttek, megfigyelik.

− A férfi besétált egy mellékutcába, és miután alaposan körbenézett, odament a járdánál parkoló egyik ételszállító autóhoz – tájékoztatott Vati Norbert hadnagy, a zseblopási alosztály nyomozója. – Elkezdte rángatni a gépkocsi vezetőoldali ajtaját, de mivel nem tudta kinyitni, továbbindult. Pár méter után egy ­Daewoot nézett ki magának, amit szintén többször körbejárt, betörte az oldalüveget, majd kutatni kezdett az autóban. Később kiderült, semmit nem hozott el belőle.

A gépkocsifeltörés után visszatért a parkolóba, ahol beült két másik férfi mellé egy járműbe, majd elhajtottak. A nyomozók gyalog voltak, ezért a biztonságos elfogáshoz segítséget kértek, és kiadták a gépkocsi körözvényét. A hármas még látótávolságon belül megállt egy dohánybolt előtt, egyikük kiszállt vásárolni. A nyomozók a férfi után eredtek, és észrevétlenül lekapcsolták, hogy a két társa ne tudjon elmenekülni a kocsival. Akkor értek oda az V. és a VII. kerületi járőrök. A három férfit a zsaruk előállították, mindannyian grúz állampolgárok voltak. A kocsit Gabelia M. (49) vezette, aki ellen jelenleg is eljárás folyik. Elfogásakor a nyomkövető bilincs volt a lábán.

− A gépjármű átvizsgálása során előkerült egy Rubik-kocka is − tette hozzá a hadnagy. − Ez azért volt érdekes, mert egy korábbi esetnél, ahol egy autóból táskát loptak el, egy Rubik-kocka is eltűnt. Valamint egy pendrive-ot is találtunk, ami szintén egy korábban megkárosított sértetté volt.

A gépkocsifeltörőt, Jansukhi T.-t (40), valamint Gabelia M.-et őrizetbe vették, a bíróság elrendelte letartóztatásukat.

Az elfogások azonban nem értek véget. Két nappal később, a kora reggeli órákban a zsaruk egy fekete autóra lettek figyelmesek, amiben egy általuk már jól ismert alakot véltek felfedezni. Épp egy zuglói iskolához hajtott társával.

− A tolvajok gyakran dolgoznak úgynevezett blokkolásos módszerrel, amikor egy távvezérlő szerkezettel megakadályozzák az autó bezárását − magyarázta a nyomozó. − Amikor a szülők óvodába vagy iskolába viszik a gyereket, sokszor csak beszaladnak átöltöztetni a kicsit, és már mennek is vissza az autóhoz. Ilyenkor előfordul, hogy erre a rövid időre értékeiket a kocsiban hagyják. Ezt kihasználva a tolvajok egyszerűen kilopják a blokkolt autóban hagyott táskát, laptopot vagy pénztárcát.

A megfigyelt férfi terve is ez lehetett. Mikor meglátta, hogy valaki kiszállt a gépkocsiból, elindult, de amint kiderült, hogy a szülő csak a kapuig kísérte a gyereket, lemondott tervéről. Az iskolai csengő megszólalása után pedig a tolvajok is továbbálltak.

− Pár utcával lejjebb egy fekete BMW-t szemeltek ki maguknak a gépkocsifeltörők − vette át a szót Orosz Ádám főhadnagy, főnyomozó. − A BMW tulajdonosa bement a bankba. Egyikük követte a férfit a pénzintézetbe egy papírral a kezében. Ezalatt mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot társával, aki az autóhoz ment, majd felnyitotta a csomagtartót. Nem találhatott semmi értékeset, mert miután többször alaposan átnézte, visszazárta az ajtót anélkül, hogy bármit kivett volna belőle. Eközben társa is kijött a bankból, és továbbhajtottak.

A páros alig tett meg 40-50 métert, és megállt egy fekete Mercedes mellett. A nyomozóknak sikerült pár autóval odébb parkolniuk, így közelről megfigyelhették a tolvajok ténykedését. Egyikük odament a kiszemelt gépkocsihoz, kinyitotta az ajtót, kivett belőle egy pénztárcát, majd a zsákmánnyal visszasétált az autójukhoz. Amint elindultak, a bűnügyi bevetési osztály, valamint a zseblopási alosztály nyomozói elfogták őket. A pénztárcában mindössze 300 forint volt.

R. Róbert, a korábban Zoltán néven ismert elkövető nem ismeretlen a zsaruk számára. A leggyakoribb módszere, hogy jómódú lakóövezetekben iskolák és óvodák környékén próbál autókat kifosztani.

A rendőrség a két elkövetőt őrizetbe vette. Az ügyészség határozata alapján szabadlábon védekeznek.       
    

RÁDI MÓNIKA
FOTÓ: SZABÓ GABRIELLA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el az ország több megyéjében.

 

Késelés Pécsett

Életveszélyt okozó testi sértés miatt indítottak eljárást egy helyi nő ellen.