Kontroll Rábafüzesen

2020. 03. 25., sze - 12:40
Zsaru Magazin

A koronavírussal kapcsolatos intézkedések alapvetően megváltoztatták a nyugat felé nyitó, Szentgotthárd és Rábafüzes melletti határátkelőhely működését is.

Az egyre fokozódó helyzet miatt március 12-én már maszkot viselő magyar zsaruk ellen­őrizték a belépést az ország területére Ausztria irányából.

A szomszédos állam felől hazatérni szándékozó honpolgárok és külföldiek autói feltorlódtak a határátkelőhelyen. Többségében kamionosokból állt a kétsoros oszlop, azonban a rendszámokból ítélve a várakozók legalább egyharmada külföldi állampolgár volt. A gépkocsik ütemesen gurultak az ellenőrző pont felé, nagyobb fennakadásra, órákig tartó várakozásra nem kellett számítani. A Magyarország területére beutazni szándékozók maximális türelmet tanúsítottak, nem volt kürthasználat, és az indulatnak sem lehetett érzékelni a legapróbb jelét sem.

– Nappalos szolgálatban a Készenléti Rendőrség Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság II. határvadász bevetési főosztály XII. határvadász bevetési osztályának helyi parancsnoki teendőit látom el. A 12 órás feladatot ma különböző szervezeti egységektől delegáltan tízen hajtjuk végre – ismertette a rábafüzesi helyzetet Meggyesi Petra törzszászlós.

A rábafüzesi határnál március 12-én a zsaruk a Készenléti Rend­őrségtől, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságról, illetve a Készenléti Rendőrség XII. határvadász bevetési osztálytól (Kaposvár) adtak szolgálatot, illetve csatlakozott hozzájuk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem néhány végzős hallgatója. A határellenőrzési feladatot a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hangolta össze.

– A kormányrendeletben foglaltak szerint járunk el – magyarázta Meggyesi Petra törzszászlós. – A rendelet pontosan meghatározza számunkra az intézkedési protokollt. Bizonyos szempontból előszűrést is végzünk, illetve a forgalomterelést és annak zavartalanságát segítjük elő. Amennyiben magyar állampolgár kér bebocsátást, megkérdezzük, hogy honnan érkezett. Ha a felelet szerint a négy, koronavírussal leginkább fertőzött országból – Olaszország, Kína, Dél-Korea, Irán, nálunk leginkább az európai állam jöhet szóba –, abban az esetben félreállítjuk, és az egészségügyi személyzet kikérdezi, majd megmérik a lázát. A kérdések között szerepel, hogy van-e panasza, illetve azt, hogy lépett-e közvetlen kapcsolatba vírussal fertőzött emberrel. Ha a kérdésekre nemleges válasz érkezik, és tünetmentes a magyar állampolgár, akkor jegyzőkönyvet töltenek ki a kollégák. Az adatok bekerülnek a nyilvántartásunkba. Ezután egy piros matricát kap az illető, amit otthonának ajtajára köteles kiragasztani. A matrica felhívja a figyelmet arra, hogy az ingatlanba tilos a belépés, mert ott járványügyi megfigyelés alatt álló személy tartózkodik. A hatósági intézkedés alatt álló személy az elkövetkező két hét időtartamra köteles alávetni magát a rendelkezésnek. Nem hagyhatja el a lakását. Azok, akik valamilyen egészségügyi problémáról nyilatkoznak, vagy a testhőmérsékletük megemelkedett, esetleg más, koronavírus-fertőzöttséget gyanító tünetet észlelnek rajta, a mentőszolgálat emberei azonnal kórházba viszik. Most 16 óra van. Reggel óta több esetben kellett házi karantént elrendelnünk. Részben személygépkocsival érkezők, illetve teherszállítást végző kamionosok voltak. Megfigyelésünk szerint az emberek nagyon fegyelmezetten állnak a kialakult helyzethez. Nincs hőzöngés, mindenki a saját bevallása alapján tett nyilatkozatot, és önként jelentkezett, hogy aláveti magát a kényszerpihenőnek. Csak példamutató hozzáállásról számolhatok be. Amennyiben külföldi a belépni szándékozó polgár, és a fertőzöttség gócpontjaként említett Olaszországból érkezett, nem engedhettük be Magyarország területére. A külföldiek is tudomásul vették a döntést, atrocitás nem történt. A kettős állampolgárok esetében, akik nem rendelkeznek magyarországi tartózkodási hellyel, szigorúan csak az országon való átutazás lehetséges. Azt tapasztaltuk, hogy Rábafüzes térségében elterjedt az ingázás, hiszen sok magyar ember dolgozik Ausztriában. Így az ő ingázásuk, a reggeli, majd munkaidő végeztével a délutáni határátlépésük jelentősen megnöveli erre a forgalmat. Azon külföldi állampolgárok pedig, akik Magyarországgal határos országban laknak, csak a kijelölt tranzitútvonalat használhatják.

A zsaruk kellő határozottsággal, de udvariasan végezték a feladatot. A hozzájuk kérdésekkel fordulóknak minden esetben a legjobb tudásuk szerint válaszoltak. Elmondták, hogy gyakran kérnek tőlük tanácsot, de leszögezték, hogy pániknak nyoma sincs az embereken. A reakciók azt tükrözik, hogy szeretnének együttműködni, és kivenni a részüket abból, hogy a kialakult veszélyhelyzet minél előbb megoldódjon. Az egyenruhások igyekeznek példát mutatni. Szájmaszkot és gumikesztyűt viselnek, megfelelő távolságot tartanak, valamint gyakorta nyúlnak a kézfertőtlenítőért.

 

MÁRCIUS 16-I BEJELENTÉS

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 16-án a parlamentben bejelentette, hogy a kormány döntésének értelmében Magyarország határait lezárják a személyforgalom elől. A határozatlan ideig tartó rendelkezés értelmében csak magyar állampolgárok léphetnek be az állam területére.


FENYVESI BEÁTA
FOTÓ: BÉRES ATTILA


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam