Kortárs segítők tanácsai

2019. 02. 27., sze - 14:02
Zsaru Magazin

Többévi hagyományt követve bűnmegelőzési tanácsadásra és kötetlen beszélgetésre invitálta a kortársaikat segítő időseket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnmegelőzési osztálya február 13-án.

Komoly szerep  jut nekik az idősek sérelmére elkövetett bűncselekmények megelőzésében, hiszen a képzéseken hallottakat továbbadják lakókörnyezetükben is.

A főváros számos nyugdíjasklubjából érkeztek résztvevők a rendezvényre, hogy az aktuális tudnivalókról tájékoztassák őket. A BRFK szakemberei először az internetes veszélyekre hívták fel mindenki figyelmét.

– Sokan vásárolnak az interneten, viszont még mindig vannak olyanok, akik nem kellő körültekintéssel teszik ezt – mondta Kavalák János senior zászlós, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa. – Érdemes a vásárlás előtt tájékozódni. A vásárlási feltételeket mentsük le a gépre, és nyomtassuk ki, így később bizonyíthatjuk, milyen tájékoztatás állt a honlapon a rendeléskor. Minden esetben győződjünk meg a webáruház üzemeltetőjének létezéséről, megbízhatóságáról, és olvassuk el a kommenteket is, mert a vásárlói vélemények sokat elárulhatnak. Ha lehet, pénzt ne utaljunk, hanem utánvétellel, személyesen vásároljunk, amikor az áru megérkezik. Óvakodjunk az olyan weboldalaktól, melyeknek nevében elírás vagy hiba található, valamint amelyeknél nem vagy hiányosan adják meg az üzemeltető cég adatait. Ezeket az oldalakat tekintsük megbízhatatlannak. Legyünk óvatosak a személyes adataink megadásánál is, különösen, ha azok a bankkártyánkra vonatkoznak. Ezeket csak a fizetést lebonyolító bank oldalán adjuk meg. Az interneten pedig soha ne adjuk meg a PIN-kódot!

Ezután a baleset-megelőzésről tájékoztatták az időseket. Rostás Ottó zászlós elmondta, hogy a tavaszias idő közeledtével egyre többen ülnek kerékpárra, ezért érdemes megnézni a bicikli felszerelését. Nagyon fontos többek között, hogy a fékek rendben legyenek. A KRESZ kötelezően előírja, hogy ezek egymástól függetlenül, esőben is hibátlanul működjenek. Sem az első, sem a hátsó fék önmagában nem elég.

– Ugyancsak kötelező tartozéknak számítanak a prizmák, a lámpa és a csengő is – emelte ki Rostás Ottó zászlós. – A tartozékok mellett a helyes közlekedésre is ügyelni kell, hiszen Budapesten nagy a forgalom, és nincs mindenütt kerékpárút. Fontos még a fényvisszaverő mellény használata. Az utakon nem szabad szorosan a jobb szélen közlekedni, illetve mindenképp kerülni kell az autók holttereit. A kereszteződésekben érdemes szemkontaktust teremteni, és meg kell győződni arról, hogy tényleg észrevettek, tehát ha jár, megadják nekünk az elsőbbséget.

Rostás Ottó felhívta az idős emberek figyelmét a gyalogos közlekedés szabályaira is. Nem szabad óvatlanul az autóbusz vagy a troli mögül kilépni. Ugyancsak jobban kell figyelni az úgynevezett hosszú zebráknál is. Ha van például a 2×3 sáv között pihenő, akkor inkább álljunk meg ott, és várjuk meg a másik lámpaváltást. A zászlós kitért még arra is, hogy ha az idősebb korosztály tagjai autót vezetnek, akkor előtte ne vegyenek be gyógyszert, mert az tompíthatja a reakcióidejüket.

A trükkös csalók is időről időre próbálkoznak a szépkorúaknál. Ezúttal az egyik áldozat, Hornyák Ágnes XI. kerületi kortárs munkatárs számolt be az őt ért sérelemről, és nagyobb körültekintésre intette a résztvevőket.

– Tavaly nyár elején fizettem be egy időseket tömörítő csoport szervezésében egy törökországi nyaralásra – mesélte a tanulságos történetet Hornyák Ágnes. – Összesen 135 ezer forintot fizettem, és nemcsak nyugtát, de szerződést is kaptam, így nem tudhattam, hogy a szervezet mögött nincs is hivatalos utazási iroda. Az októberi indulás előtt két héttel érkezett a szervezőtől egy telefon, amelyben értesített, hogy az út technikai okokból elmarad. Mivel a pénzemet nem kaptam vissza, és a cég nincs is bejegyezve, ezért a rendőrséghez fordultam segítségért.

A XIII. Kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya foglalkozott az ügyével. Kiderült, közel száz károsult volt a bejelentéséig, akik 30 millió forintot szerettek volna visszakapni a hasonlóan meghiúsult utazásuk miatt.

– Legyenek körültekintőek, először kössenek szerződést! Csak olyan cégben vagy utazási irodában bízzanak meg, amelyek benne vannak a cégjegyzékben! – vonta le a következtetést Hornyák Ágnes. – A károsultak létrehoztak egy online csoportot is, amelyhez szinte folyamatosan érkeznek a csalódott idősek történetei.

A bűnözők mindig új történettel vagy átveréssel próbálják áldozataikat megtéveszteni. Fontos, hogy mindenki legyen óvatos, egészségesen bizalmatlan az idegenekkel szemben.

– Ha ismeretlenek egy szolgáltató vagy valamely hivatal munkatársának adják ki magukat, és szeretnének bejutni az otthonukba, úgy kérjenek fényképes igazolványt tőlük! – tette hozzá Gallai Zsuzsa őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának senior munkatársa, majd a legújabb módszerekről is beszélt. – Gyakori a trükkös csalásoknál, hogy kihasználják az év eleji időszakot, amikor éves óraellenőrzésre kerül sor a főváros több kerületében is a szolgáltatók részéről. Ilyenkor megpróbálnak az idősek bizalmába férkőzni, és bejutni a lakásukba. Attól sem riadnak vissza, hogy rendőrnek adják ki magukat, és úgy férkőzzenek a sértett bizalmába. Megtévesztésként hamis igazolványt vagy igazolványtokot is felmutathatnak. Nagyon fontos, hogy a hivatásos rendőr, akár egyenruhás, akár polgári öltözetben végzi munkáját, felmutassa a szolgálati igazolványát! A tokban egy plasztikkártya található, melyen a rendőr fényképe, neve és rendfokozata látható.

Az igazolvány mellett található egy szolgálati jelvény is, melyen a jelvényszám van feltüntetve. Ez mindig egy rendőrhöz tartozik, ez alapján bármikor azonosítható. Ha a jelvényszám helyén a „Police” feliratot olvassa valaki, az gyanúra ad okot.

Egy másik gyakori módszer az unokázós csalás. Ennek lényege, hogy a késő esti, éjszakai órákban színlelt indokkal hívják fel a kiszemelt áldozatot. Ilyen telefonhívást kapott nemrégiben Kónya János kortárs segítő felesége is.

– Azzal hívott fel késő este egy ismeretlen ember, hogy balesetet szenvedett az unokánk, és az okozott károk rendezése miatt azonnal pénzre van szüksége. A feleségem azonnal átadta a telefont. Felszólítottam a férfit, hogy mondja meg a pontos adatokat, és máris hívja a feleségem az unokánkat. Majd azt is hozzátettem, hogy sem itthon, sem a bankban nincs pénzünk. A telefonáló meg is szakította a beszélgetést – taglalta Kónya János. – Nem szabad bedőlni ezeknek a hívásoknak, ilyenkor le kell tenni a telefont, és tárcsázni a hozzátartozót, aki állítólag bajba került.      

KUN

FOTÓ: MAROSFALVI PÉTER

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

 

Túlsúlyos tréler

A bolgár honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét az M0 autóúton ellenőrizték a szigetszentmiklósi rendőrök.

 

Hamis útlevél

A török férfi a debreceni repülőtéren bukott meg az ellenőrzésen. A nyírábrányi rendőrök elfogták.