Körte kiszagolta

2018. 01. 10., sze - 10:21
Zsaru Magazin

Felment a függöny, a kulcsfigura dermedten állt. A budaörsi zsaruknak ez pont elég volt, tudták, nem mentek hiába.

Egy kábítószer-terjesztő és -fogyasztó hálózatot lepleztek le. A jó szimatú Körtével többkilónyi anyagra is rábukkantak egy speciális rejtekhelyen.

Közúti igazoltatással kezdődött a többfázisú, összesen öt tettes elfogásáig vezető egynapos akció.

– Herceghalom területén fokozott ellenőrzés keretében egy személyautót állítottak meg kollégáim – ismertette a történteket Tiszavölgyi Melinda százados, a Budaörsi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának megbízott vezetője. – A kocsi két utasa idegesen reagált az egyenruhások közelségére, ezért mind ruhájukat, mind járművüket alaposan átvizsgálták. Kábítószergyanús növényi származékok, több apró csomagocskában fehér por és tabletták kerültek elő az ülések alól, a gyújtáskapcsoló üregében kialakított tárolóhelyről, valamint ruháikból, táskáikból. Az alcsútdobozi Ő. Csaba Istvánt (34) és a vértesacsai R. Istvánt (26) előállítottuk a rendőrkapitányságra, ahol a velük szemben elvégzett kábítószergyorsteszt pozitív eredményt mutatott. Mindketten beismerték, hogy a nap folyamán speedet fogyasztottak. R. István megnevezte az ellátóját, akit a felcsúti Gy. Dávidként (24) azonosítottunk.

A nyomozók ellenőrizték az újonnan képbe került férfi kapcsolatrendszerét. Miután egy hatgyermekes sóskúti házaspár is felbukkant a látókörükben Gy. Dávid felső kapcsolataként, hármuk elfogására egyidejű akciót szerveztek december 15-én estére. A Felcsúton tartott házkutatáson használt fecskendőt, drogszennyezett kanalakat találtak, igazi mennyiségi csemegével azonban a házaspár sóskúti ingatlana szolgált.

– A 42 éves H. László és egy évvel fiatalabb felesége, H. Lászlóné terjesztői tevékenységéről előzetes adatokat szereztünk – folytatta a százados. – Megtudtuk, hogy sóskúti házukban egy hátsó helyiségből hozzák elő vásárlóiknak a kért anyagot. Információt szereztünk arról is, hogy fegyvert tartanak az ingatlanban, ezért jelentős erővel és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályának keresőkutyájával vonultunk ki. A keresett személyeket otthonukban elfogtuk, majd házkutatást tartottunk.

A nem különösebben nagy alapterületű, de sokszorosan átépített, leválasztott, hozzátoldott, elrekesztett helyiségekből álló lakás a benne élő nagy létszámú család minden ingóságával valódi labirintus volt potenciális rejtekhelyekkel. A zsaruk az egymásra hányt berendezés aprólékos átvizsgálása közben felfigyeltek egy függönnyel eltakart falfelületre, elsőre nem is értették a fedőtextília funkcióját – azonban hamar kiderült minden.

– A függöny mögött egy leszigetelt falrész volt, Körte itt fogott szagot – mondta Sárközi Bernadett főtörzszászlós, bűnügyi kutyavezető a kábítószer-kereső belga juhász, azaz az „orr” pórázának másik végéről. – Szabad szemmel alig láthatóan az egybefüggőnek tetsző burkolóanyag meg volt vágva, figyelmesebben megnézve a bemetszéssel egy könnyen eltávolítható és visszailleszthető részt alakítottak ki. A kutya tartásával jelezte, hogy kiszagolta, számára érdekes anyag rejtezik a falburkolaton belül. A résen benyúlva meg is találtuk az oda elrejtett droggyanús szert.

A zsaruk 1966 gramm zöld növényi származékot, 1678 gramm gyanta, kristály és por állagú kábítószergyanús anyagot és 651 tablettát ástak elő az üregből. Lefoglaltak továbbá gáz-riasztó fegyvert öt hozzá tartozó lőszerrel, több mint kétmillió forintot, mobiltelefonokat és számítógépeket. H. Lászlót és H. Lászlónét kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. Beismerő vallomás tettek, előzetes letartóztatásukat a bíróság december 18-án rendelte el. Az ügyben érintett további három férfi ellen kábítószer birtoklása vétségének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, ők szabadlábon védekeznek.

 

SZILÁGYI ATTILA
FOTÓ: ANDRÉ ILDIKÓ, RENDŐRSÉG


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam