Közlekedés és szállítás

2020. 02. 05., sze - 14:00
Zsaru Magazin

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ kutyatenyésztő és kutyakiképző főosztályán Kormos László munkatársa – aki civilben kutyatenyésztő – ad tanácsot, hogyan közlekedjünk tömegközlekedési eszközön, hogy szállítsuk az ebet.

A kölyköt korán fel kell készíteni az autóban és a tömegközlekedési járművön való utazásra, valamint az emberekkel zsúfolt környezetre. Enélkül ugyanis gond lehet az utazás, vagy eljutni az állatorvoshoz, a kutyaoviba.

A védőoltásokat követően el lehet kezdeni a gyakorlást. Eleinte álló járművekre fel- és leszállni, pár percig fenn tartózkodni, majd növelhető az utazás hossza és ideje. A kutyának meg kell tanulnia a lépcsőkön közlekedni, de ha ez méreténél fogva gondot okoz, a biztonság érdekében fel kell emelni.
 

Kormos László


Az utazási szabályok alól nem lehet kibújni. A közösségi közlekedésben a szájkosár és a póráz tűrése, elfogadása és használata elengedhetetlen. Jobb, ha a kellemetlen helyzetekre is felkészülünk, így nem érhet meglepetés, ha a kölyöknek esetleg hányingere lesz, bepisil.

A mozgólépcsőn, -járdán történő szállítás, haladás balesetveszélyes lehet, ezért ha megoldható, használatukat kerülni kell. Amennyiben erre nincs lehetőség, fel- és leszálláskor mindenképpen emeljük fel az ebet.

Az autós utazáshoz szoktatás alapja is a fokozatosság, a sok-sok dicséret, pozitív megerősítés. Első gyakorlásként csak az álló kocsiba szálljon vagy tegyük be, eleinte rövid időre. Később ez növelhető, és el lehet indulni rövidebb, majd hosszabb utakra is. A cél az, hogy a blöki bármilyen körülmények között nyugodtan tudjon utazni. A tömegközlekedési járműveken a szájkosáron és a pórázon kívül nincs egyéb biztonsági előírás, az autós szállítás azonban más. A KRESZ nem rendelkezik erről, azonban a biztonság érdekében érdemes betartani pár alapvető szabályt. Mindenekelőtt arra kell figyelni, hogy a kutya ne zavarja menet közben a vezetőt, és rögzítve legyen egy komolyabb éles kanyar, hirtelen fékezés esetén. A legbiztonságosabbak a könnyen beszerezhető fém vagy műanyag szállítóbokszok, melyeket mind az eb, mind az autó méretéhez választhatunk, sőt, méretre is gyártathatók. Tartósak, könnyen tisztíthatók, ráadásul az állat nyugodtabban tud bennük pihenni. A különböző biztonsági övek, hámok és egyéb megoldások hosszabb úton kényelmetlenebbek, és egy esetleges baleset során a járműben elmozduló tárgyaktól nem védik meg a kutyát. Autózás közben ne engedjük az ablakon kinézni, kihajolni, egyrészt a biztonság miatt, másrészt az erős huzat káros lehet a szemének.

Kutyát szállítani csak olyan járműben, utánfutóban lehet, ami megfelelő szellőzéssel, légkondicionálással van ellátva. Egy napon hagyott, nem szellőztetett vagy nem kellően légkondicionált kocsi belső hőmérséklete percek alatt elérheti azt a szintet, ami már nem komfortos neki, és szélsőséges esetben hőgutát, halált is okozhat! Nyáron, melegben az utazás során legyen mindig nálunk ivóvíz a számára.

A téli hideg döntő többségüket nem viseli meg, gondot az útszóró só okoz. A felpuhult talp- és ujjpárnákat kiszárítja, „szétmarja”, ami fájdalmas, mély, repedezett sebek formájában jelentkezik. Zsíros krémmel, kutyacipő viselésével lehet ellene védekezni.


Kun Mónika
Fotó: Fülöp Máté


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam