Kutyák és lovak a nyílt napon

2019. 07. 17., sze - 15:54
Zsaru Magazin

Gyerekzsivajtól és kutyaugatástól volt hangos május 28–29-én a nyílt nap Dunakeszin, a Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ telephelyén.

Az immár hagyománynak mondható rendezvényen természetesen a kutyás bemutatóké volt a főszerep. Ki lehetett próbálni a Terrorelhárítási Központ (TEK) egyes járműveit, és ügyességi feladatok is vártak a kicsikre.

 

Több száz környékbeli óvodás és kisiskolás várta a négylábúakat ezen a délelőttön. A színes bemutatókat és a programokat Less Ferenc alezredes, a Kutyavezető-képző és Állatfelügyeleti Központ vezetője nyitotta meg. A jó hangulatról először a Készenléti Rendőrség Zenekara gondoskodott.

Alighogy elhagyták a fúvósok a területet, máris érkeztek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) munkatársai, akik egy izgalmas és látványos taktikai intézkedéssel készültek. Ennek során egy kis ízelítőt kaptak a gyerekek a kiképzett kutyák feladataiból. Például mi történik akkor, ha egy ­„rossz bácsi”, aki elítéltként dolgozik a társaival egy külső munkán, mégis meg akar szökni. Természetesen a kutya nagyon hamar észrevette a szökevény szándékát, ezért pillanatok alatt megfogta, majd borzasztó határozottan a tudtára adta, hogy onnan egy tapodtat sem mehet. A műsorvezető bevezetőjéből azonban kiderült, hogy a kutyákkal foglalkozó szakemberek nem csak erre használják az őrző-védő kutyákat. Jelenlétük a büntetés-végrehajtási intézetekben a biztonság érdekében nagyon fontos, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a megelőzési és felderítési tevékenység során a kábítószer-kereső és nyomkövető ebek szerepe is. A BVOP két éve indított egy kölyökkutya­programot, és ennek keretében a feladatra alkalmas pici állatokból kábítószer-kereső és nyomkövető szolgálati ebeket képeznek. Fontos, hogy a feladatra szánt ebekkel már kölyökként kezdjenek foglalkozni. Tíz hét komoly munka után ugyanis lélegzetelállító, hogy mennyi mindent elsajátítottak a belga juhászkutyák. Többségében ilyen fajtát használnak.

FEGYELMEZETT JÁRŐRÖK

Ezután következett a szolgálati ebek bemutatója. A gyerekek nagy örömmel fogadták az újabb és újabb kutyusokat. Majd a dunakeszi kiképzők mutatták be, hogy milyen napi feladatokat látnak el a velük dolgozó négylábúak, akiket többségében a szakemberek otthon tartanak, és úgy vetnek be a mindennapi munkában. Azt is láthatták a gyerekek, mi van akkor, ha egy rendezvényen a felnőttek nem igazán szépen viselkednek, netán egyenesen randalíroznak, hogy próbálják a kutyák a helyes viselkedésre „rávenni” őket. Sok esetben elég a jelenlétük. De történt olyan is, hogy bizony először harapott a kutya, persze a renitensen viselkedőn „csibészkar” volt, amit a kiképzéseknél használnak. Majd megpróbálta leteperni a „csibészt”, ha egy ugatás nem lett volna elég. Láthattak olyan ebeket is, akik számos rendezvény biztosításában részt vesznek. Ezek a négylábúak tiszteletet parancsolóan viselkednek, így hiába próbál néhány ember rendet bontani, határozottan megfékezik őket.

– A szolgálati kutyák képzése folyamatosan változik, amihez mindig új képzési módszerek, technikák elsajátítása is szükséges – magyarázta Demeter István főtörzszászlós, a rendezvény moderátora.

Az érdeklődők lélegzet-visszafojtva várták a következő állatot, annál is inkább, mert a műsorvezető a kutyák ördögének nevezte, és az ország legbrutálisabb és leghatalmasabb ebeként mutatta be. Ő nem volt más, mint egy nagyon cuki német jagdterrier. Ez a fajta egy Németországban kitenyésztett vadászkutyatípus, kiváló házőrző és hűséges társ. Szinte egész nap vadászlázban ég. A gyerekek a kisebb testű látványa kapcsán hangos nevetésben törtek ki, és szinte azonnal a szívükbe zárták. A kutya pedig megmutatta, hogy nemcsak kedves kinézetre, de rendkívül fürge és ügyes is. A terrierekhez méltóan igencsak céltudatos, de ha kell, nagyon harcos, rámenős is tud lenni, nem rettenti el a feladat. A kutyával Temmel Nándor főtörzszászlós, a Soproni Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka érkezett, 35 éve dolgozik kutyákkal. A terrier mellett személykereső kutyája is van, aki tavaly nagyon eredményes volt. Ezt követően a robbanóanyag-keresők következtek. A Démon névre hallgató eb igen összeszedetten összpontosított a feladatára, és a jó játék reményében igen hamar megtalálta a különböző táskák egyikében elrejtett robbanóanyagot. A gyerekek mindezt nagy tapssal és ovációval honorálták.

Ezután nagyobb négylábúak érkeztek. A fogadtatásból kiderült, hogy a gyerekek körében a lovas zsaruk a rendőrség másik legnépszerűbb egysége. Ráadásul biztos, hogy soha nem unatkoznak. Ha kell, randalírozó focidrukkereket fegyelmeznek, máskor a határt védik, vagy egyéb feladatokat látnak el. Ezúttal a Készenléti Rendőrség munkatársainak látványos formációját láthatták a gyerekek. A bemutatóból látszott, hogy rendkívül időigényes és hosszú folyamat az állatokat az ilyenfajta munkára felkészíteni. A lovak előnye, hogy bármilyen terepen bevethetők, még olyan területeken is, melyeket gépjárművel már nehezen lehetne megközelíteni. A gyerekek izgatottan várták, hogy a program végén közelebb mehessenek a lovakhoz és a kutyákhoz, és meg is simogassák őket.

MÁSFAJTA LÓERŐK

A bemutatók után birtokba vehették a gyerekek a területet, ahol több sátorban is különböző feladatokkal készültek a házigazdák. A bűnügyi sátornál ujj- és kéznyomatot lehetett csinálni. Volt mini ügyességi verseny a TEK sátránál. Aki végigcsinálta a feladatokat, nem ment haza üres kézzel, hátizsákot és egyéb ajándékokat is kaphatott. A nagyobbakat már a TEK harci járművei is vonzották. A kicsik inkább a rendőr- és tűzoltójárművekre voltak kíváncsiak. A rendőrmotorra nagy sor várt, pedig volt már, aki nem is először próbálhatta ki a járgányt.

Víz ugyan nem volt, de motorcsónak igen. Szintén birtokba lehetett venni egy rövid időre. A gyerekek egy része nagy örömmel állt a kormány mögé. Ugyancsak népszerűnek bizonyult a fegyverek és pajzsok kipróbálása, volt, aki teljesen beöltözött, és csak utána vette kezébe a fegyvert, mint ahogyan ezt szolgálatban is teszik. Hasonlóan nagy élvezettel vették fel a nagyobb gyerekek az úgynevezett részegszemüveget. Meg is jegyezte egyikük, hogy ez rosszabb, mint a hullámvasút, pedig az is elég kanyargós. Aki pedig kíváncsi volt arra, hogy vajon le tudna-e hagyni egy nyuszit vagy egy kutyust, sebességmérésre is jelentkezhetett. Mindehhez nem kellett mást tennie, mint a futásra kijelölt vonalnál felsorakozni, és nagyobb sebességre kapcsolni, mint ahogy ezt a kutyák is teszik az egyes feladatoknál. A kis futók apró ajándékokkal távozhattak a nyílt napról. Jövőre is várják őket.

KUN MÓNIKA

FOTÓ: BÉRES MÁRTON


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ittasan ütközött

A járművezető először egy jelzőtáblának, majd egy kandelábernek hajtott, aminek következtében az autója kigyulladt.

 

Autózni akart

Nyitva hagyott tehergépkocsit vitt el egy 18 éves férfi Nógrádszakálból.

 

Újra járható az 55-ös számú főút

Befejeződött a helyszíni szemle és a műszaki mentés az 55-ös számú főúton Ásotthalom közelében, ahol korábban személyi sérüléses baleset történt.